İsveç’in başkenti Stockholm şehir merkezine 2025’ten itibaren benzinli ve dizel araçla girilemeyecek. Uygulama ilk etapta dükkanlar, yaya yolları ve bazı evlerden oluşan 20 blokluk bir alanda denenecek.
Uygulama ilk etapta dükkanlar, yaya yolları ve bazı evlerden oluşan 20 blokluk bir alanda denenecek.
Stockholm’ün önde gelen taksi şirketlerinden “Taxi Stockholm”, emisyonsuz araçlara geçişin hızlı bir şekilde ilerlediğini bildirdi.
Şirketin yöneticilerinden Pernilla Samuelsson, emisyonsuz araçların şu anda filolarının yüzde 30’unu oluşturduğunu ve bunun geçen yıla göre neredeyse yedi kat daha fazla olduğu bilgisini verdi.
Oslo da hedef belirlendi
Elektrikli araçların öncüsü Norveç’in başkenti Oslo’nun da 2030 yılına kadar emisyonsuz bir şehir olmayı hedeflediği bildiriliyor. Belediyenin çevre ajansı da bu yılın başlarında şehir içinde önce 2025’te ağır vasıtaları ve kamyonları hedef alacak, ardından 2027’de otomobilleri de kapsayacak bir sıfır emisyon bölgesi oluşturulmasını önermişti.
Stockholm’de ağır yük araçları yeni bölgelere girerken düşük emisyonlu hibrit araçlar olarak da gelebilecek. Diğer istisnalar arasında acil durum ve sağlık araçları ile engelli park izni olan sürücüler yer alıyor.
Diğer Avrupa başkentleri de kendilerine benzer hedefler koyuyor.
Örneğin Hollanda’nın başkenti Amsterdam, otomobiller dahil kentteki tüm ulaşım araçlarının 2030’a kadar emisyonsuz olmasını hedefliyor.
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da, gelecek yılki Olimpiyatlardan önce tüm dizel otomobilleri, 2030’a kadar da benzinli otomobilleri yasaklamak istedi. Ancak Hidalgo, direnişle karşılaştı.
Halihazırda 2006 yılından önce üretilmiş dizel ve 1997 öncesi üretilmiş benzinli araçların Paris ve çevresindeki 77 bölgede hafta içi günde 12 saat süreyle trafiğe çıkması yasak.
Bu arada yasak 2025’te 2011’den önce üretilmiş dizel ve 2006’dan önce üretilmiş benzinli araçları da kapsayarak genişletilecek.