Eurostat'a göre, AB'de yaşam memnuniyeti 2018'de 7,3'ten ortalama 0,1 puan düşerek 2021'de 7,2'ye düştü. Aynısı, memnuniyet düşüşünün Coronavirüs pandemisinin yaşayan insanların yaşamları üzerindeki etkisinin muhtemel bir yansıması olduğunu vurguladı.
Pandemi ile birlikte yaşam memnuniyetinin düştüğü Avrupa'da ekonomik daralma, maliyet artışları ve enflasyonist ortamın etkisiyle 2022'de memnuniyet ölçüm sonuçlarının ne olacağı da merak ediliyor.
Eurostat tarafından sağlanan veriler, 2021'de yaşam memnuniyetinin en yüksek Avusturya, Finlandiya, Romanya ve Hollanda'da olduğunu gösteriyor. Buna karşılık, yaşam memnuniyeti yalnızca 5,7 puanla Bulgaristan'da en düşük seviyedeydi.
Ayrıca veriler, 2018'e kıyasla toplam 14 AB Üye Devletinin genel yaşam memnuniyetinde bir düşüş kaydettiğini de göstermiştir. 2018'de ilk sırada yer alan İrlanda'da 2018'e kıyasla 2021'de yaşam memnuniyeti en fazla düşüş 8,1 puandan 2021'de 7,3 puana geriledi. İrlanda'yı 0,5 puan düşüş kaydeden Fransa ve Danimarka izledi.
Öte yandan 2018 yılına göre yaşam memnuniyeti Litvanya'da 7,0 puana, Hırvatistan'da 6,8 puana, Yunanistan'da 6,8 puana ve Romanya'da 7,7 puana yükseldi.
Yukarıda belirtilenlere ek olarak Eurostat, AB'de yaşam memnuniyetinin eğitim düzeyiyle bağlantılı olduğunu açıkladı.
Eurostat'ın verileri yorumlama açıklamasında: "Veriler ayrıca iki model gösterdi: Yaşam doyumu sürekli olarak yaşla birlikte azaldı ve eğitim düzeyiyle arttı; bu, eğitim düzeyi yükseldikçe insanların hayattan daha fazla memnun olma eğiliminde olduğu, ancak yaşlandıkça daha az tatmin hissettikleri anlamına geliyor" dendi.
Rakamlar, daha yüksek eğitim düzeyine sahip bireylerin AB'deki yaşam memnuniyetlerini 2018'e göre daha düşük olarak değerlendirdiğini gösterirken, ilköğretime sahip olanlar için değerin sabit kaldığı gözlendi.
AB vatandaşlarının yaşlarına, rakamlara göre 2021 yılında yaşamdan memnuniyet düzeyi 16-29 yaş arasındakiler için 7,5, 65 yaş üstü olanlar için 6,9 olarak gerçekleşti.
Avrupa Birliği Komisyonu, AB'de yaşam memnuniyetini artırmak için Ağustos ayının başlarında iş-yaşam dengesini iyileştirmek için yeni kurallar uygulamaya karar verdi.
2 Ağustos'ta resmen yürürlüğe giren yeni kurallar doğrultusunda, ebeveynlerin esnek çalışma saatleri isteme hakkı da dahil olmak üzere ek hakları var. Bu özel kanuna ilişkin direktif aynı zamanda kadınların işgücü piyasasına katılımını artırmayı amaçlamaktadır.