GÖÇ

Almanya'nın yeni göç değişiklikleri ne ifade ediyor?

Almanya Federal Parlamentosu Bundestag, halihazırda ülkede bulunan üçüncü ülke vatandaşlarının ikamet ve iltica haklarına ilişkin yasada yapılacak değişiklikleri 371 oyla onayladı.

Oylama, halihazırda Almanya'da bulunan ve farklı durumlarda bulunan yabancılar için uzun zamandır beklenen Almanya'da ikamet etmeyi kolaylaştıran değişikliklerin yakında uygulanmaya başlanacağı anlamına geliyor.

Bu ayın başında, yani 2 Aralık 2022'de onaylanan değişiklikler, güvenli bir statüye sahip olmayanların oturma izni almasını kolaylaştırmayı ve en az üç yıldır Almanya'da bulunan gençlerin kalmaya devam etmelerini kolaylaştırmayı içeriyor.

Aynı zamanda Meclis, iltica başvuru işlemlerinin hızlandırılacağı ve böylece birikmiş başvuru yükünün giderileceği bir yasayı da onayladı.

Yasalar parlamentodaki herkes tarafından desteklenmedi, hatta bazı partiler bunu "yanlış bir teşvik" olarak nitelendirdi.

Güvenli ikamet statüsü olmayanların şimdi şansı var

Yeni yasa, Almanya'da en az beş yıldır ikamet eden ve 31 Ekim 2022 tarihine kadar güvenli ikamet statüsüne sahip olmayanların bir buçuk yıl (18 ay) ikamet hakkı kazanmasını sağlayacak).

Bu 18 ay boyunca, aynı kişi Almanya'da kalıcı olarak kalma hakkı için başvurabilecek ve burada dil becerileri, Alman kültürü ve yaşam tarzı anlayışı da dahil olmak üzere belirlenen koşulları karşıladığını kanıtlayabilecektir.

FDP Milletvekili Muhanad Al-Halak, bu kişilerin 18 aylık süre sonunda yerine getirmesi gereken şartlarla ilgili olarak, "Bu, dil, iş ve tabii ki temiz kalmak demektir" dedi.

Konuyla ilgili olarak European Website on Integration'da yayınlanan bir bildiride, "Müsamaha gösterilen yaklaşık 248.000 kişiden yaklaşık 137.000'i yeni yasadan yararlanabilir."

18 aylık süre içinde bu şartları yerine getirmeyenler müsamaha durumuna geri dönmek zorunda kalacaklar.

İyi entegre edilmiş gençler sadece 3 yıl sonra Almanya'da kalmaya uygun

Henüz 28. yaş gününü kutlamamış olanların, Almanya'da kalmalarına izin verilmesi için dört yıl beklemesine gerek kalmayacak, bu süre artık üç yıla indirildi.

Almanya'daki göçmenlik yasalarında yapılan yeni değişiklikler, 27 yaşındakilerin ve daha gençlerin, Alman kültürüne uyum sağladıklarını ve dili öğrendiklerini göstermeleri halinde Almanya'da daha erken kalmalarına izin verecek.

Müsamaha gösterilen ve özel entegrasyon başarıları gösteren kişilere, reşit olmayan çocuklarla yaşıyorlarsa altı yıl, hatta dört yıl sonra kalma hakkı verilecektir.

Nitelikli çalışanlar için daha kolay Aile Birleşimi

Almanya, uzun bir süredir, özellikle vasıflı işçilere ihtiyaç duyulan alanlarda, işgücü eksikliklerini gidermekle mücadele ediyor. Almanya, 2020'de Nitelikli Göçmenlik Yasasını çıkardıktan sonra şimdi bu yasa kapsamında ülkeye birkaç bin yabancı işçi getiriyor.

"Şu anda vasıflı yabancı işçilerin Almanya'ya daha kolay gelebilmesi için modern göçmenlik yasasını oluşturma fırsatını değerlendiriyoruz. Buna acilen ihtiyaç var. Corona krizi, vasıflı ticaretten hemşireliğe kadar endüstrinin birçok alanında personel sıkıntısına neden oldu." diyen İç İşleri Bakanı Nancy Faeser, "Aralık ayı başında vasıflı işçilerin Almanya'ya hızlı bir şekilde gelip hızlı bir başlangıç ​​yapabilmesini istiyoruz" ifadeleri kullandı.

Ancak, vasıflı işçileri ülkede tutmak ve daha fazlasını Almanya'da çalışmak için taşınmak üzere başvurmaya motive etmek için, yetkililer şimdi bu insanların ailelerini yanlarında getirmelerini kolaylaştırıyor.

Ülke şimdi, AB üyesi olmayan ülkelerden vasıflı işçilerin aile üyeleri için bir dil sertifikası ibraz etme gerekliliğini kaldırdı.

Sığınmacılar başvurularında daha hızlı yanıt alacak

Yeni değişiklikler, sığınmacıların başvuruları hakkında daha kısa sürede karar almalarını da sağlayacak.

Şimdilik, bir iltica başvurusunun işleme alınabileceği maksimum süre altı aydır, ancak gerektiğinde bu süre 18 aya kadar uzatılabilir.

Avrupa Entegrasyon Web Sitesi yeni değişikliklerle ilgili olarak "İltica prosedürü yasasındaki değişiklikler mahkeme kararlarının daha hızlı alınmasına yol açmalıdır" diyor.

Ayrıca, 2021'de Alman makamlarının sığınma kararlarıyla ilgili çok sayıda şikayet aldığını ve bunların yüzde 38'inin temyiz edildiğini açıklıyor.

Yeni kurallar, sığınmacıların başvurularını sunmadan önce başvuru hakkında bağımsız tavsiye almaları için yeni bir prosedür de getirecek.

"Ayrıca, iltica kararlarının düzenli olarak incelenmesi kaldırılacak ve Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin kapasitelerinin daha iyi kullanılması için gelecekte iptal ve geri çekme prosedürleri yalnızca geçici olarak yürütülecektir (Bamf)," Alman parlamentosu yasa ile ilgili yaptığı açıklamada dikkat çekiyor.

Ayrıca Almanya, izin verdiği suçlardan mahkum olan yabancıları sınır dışı edilmeden önce en fazla altı ay daha gözaltında tutmak istiyor, bu süre şu anda üç aydır.

Hindistan Vatandaşları için kolaylaştırılmış Vize Kuralları

Göçmenlik kurallarında açıklanan değişikliklerin ardından  Almanya, Hindistan ile öğrencilerin, kursiyerlerin ve profesyonellerin hareketliliğini teşvik etmenin yanı sıra düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele için bir anlaşma imzaladı.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, anlaşmayı Almanya için hayati önem taşıyan birkaç sektördeki çalışan eksikliğini gidermek için önemli bir adım olarak nitelendirirken, aynı zamanda göç alanında daha derin bir Alman-Hindistan ortaklığı için bir kilometre taşı olarak nitelendirdi.