Aylin İbryam liderliğindeki bu proje büyük bir başarıya imza attı. Dernek, onun özverisi ve sıkı çalışması sayesinde hem ailelerin kitap bağışları hem de Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği'nin Eğitim müşavirliğin desteğiyle 200'ün üzerinde Türkçe kitap toplamayı başardı.

Proje aynı zamanda ek Türkçe kitapların satın alınması için 10.000 SEK katkıda bulunan Sparbanksstiftelsen'den de değerli mali destek aldı. Bu destek, derneğin hizmet yelpazesini genişletmesini ve daha fazla Türk kökenli çocuk ve aileye ulaşmasını mümkün kıldı.

Kütüphanenin resmi açılışı 1 Eylül'de gerçekleşti ve bu neşeli günü birlikte kutlayan, aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu 60’dan fazla kişi katıldı. Artık her yaştan çocuğun okuma ve öğrenmesini teşvik eden önemli bir yer haline gelen kütüphanede ziyaretçileri Aylin hanım ve yönetim kurulu üyeleri karşılarken ortam sıcak ve coşkuluydu.

Kütüphane açılmadan önce Türkçe kitap okumaya ve ödünç almaya başlayan çocuklar, Türkçe kitap ve TRT gençlik dergisiyle ödüllendirildi.

Türkçe derslerine katılan çocuklarında bu kitaplardan yararlanması için, Türkçe öğretmeni Leman hanım’ada 20’den fazla dernek tarafından kitap hediye edildi.

Aylin hanımın bu girişimle arzusu, Türkçe okuduğunu anlamayı artırmak ve Türk kökenli çocuklar arasında daha fazla okumayı teşvik etmektir. Dil gelişimini güçlendirmek ve kültürel kökleri korumak için özellikle anadilde kitap okumanın önemini vurgulayan Aylin hanım, tüm ailelerin çocuklarıyla kitap okumasını tavsiye ediyor. Ana dilde okumak sadece dili daha iyi anlamaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kişinin kültürel kimliği ve tarihiyle daha derin bir bağ kurmasını sağlıyar. Ana dilde okumak, dilsel ve kültürel gelişimin, kişisel ve duygusal gelişimin ve akademik başarının önemli bir bileşenidir.

Dernek ayrıca 3-6 yaş ve 7-13 yaş olmak üzere iki yaş grubundaki çocuklara ücretsiz dans dersleri veriyor. Son bahar döneminde her hafta yaklaşık 35 çocuk bir araya gelecek ve dans edip, hep bir arada eğlenecek ve sosyalleşecek. Çocuklar halk dansları öğrenip, kültürel bağlarını ve topluluklarını daha da güçlendirmek istiyor.

Aylin hanımın çalışmaları bu önemli projenin gerçekleştirilmesinde dil, kültür ve topluluğun yeşerebileceğini, birlik ve beraberliğin bir buluşma noktası yaratılmasında etkili bir rol olduğunu gösteriyor.

Aylin hanım bu çalışmanın İsveç'te bulunan tüm Türk derneklerine örnek olmasını ve dahada çok çocuğun Türkçe kitaplar okumasını temenni ediyor.

Sevgiler/ Aylin İbryam, yönetim üyesi
Varberg
Bulgaristan Türklerinin Kültür Derneği

Editör: Atila Altuntaş