DANİMARKA

Danimarka, 2030'a kadar Karbon Emisyonlarını azaltmaya kararlı ilk AB ülkeleri arasında

Danimarka hükümeti, ülkedeki karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla önümüzdeki on yılda yeşil uçuşları mümkün kılmaya hazırlanıyor.

Başbakan Mette Frederiksen tarafından yapılan açıklamaya göre, çalışmalar tüm iç ve dış hat uçuşları kapsayacak.

Frederiksen konuşmasında: "Zor olacak mı? Evet. Yapılabilir mi? Evet bencede. Biz zaten takipteyiz. Yetenekli araştırmacılar ve işletmeler çözümler üzerinde çalışıyor. Başarırsak, yeşil bir atılım olacak. Sadece Danimarka için değil, tüm dünya için," dedi.

Ülke, 2030 yılına kadar toplam karbon emisyonunu 1990 seviyelerine kıyasla yüzde 70 oranında azaltmayı hedefliyor ve aynı zamanda diğer ülkelere kıyasla "liderliği ele geçirmek ve çıtayı daha da yükseltmek" istiyor.

20 Mayıs'ta düzenlenen ACI Europe Aviation Sustainability Summit'te uluslararası havalimanları temsilcisi, iklim değişikliğini azaltma ve 2050 yılına kadar Net Sıfır CO2 emisyonuna ulaşma konusundaki tutumunu yeniden teyit etti. 2019'daki Avrupa havalimanları trafiğine ve tahmini karbon ayak izine dayanarak, bu Net Sıfır taahhüdü, 2050 yılına kadar yıllık 3,14 milyon ton CO2 emisyonunu azaltacaktır.

AB'deki birçok havalimanı, Nice, Fransa, Roma Havalimanı, Amsterdam Schiphol Havalimanı, Kopenhag, Eindhoven ve Lüksemburg Havalimanları dahil olmak üzere, 2030 yılına kadar arzu edilen düşük karbon emisyon hedefine ulaşarak iklim değişikliğiyle mücadele sözü verdi. Ek olarak, Norveç'teki 44 havaalanı ve İsveç'teki 21 havaalanı, 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını düşürmeyi planlıyor.

Ayrıca, önde gelen hava yolculuğu hizmet sağlayıcılarından Finnair, daha önce yeşil seyahati teşvik etmek için kısa güzergahlarını otobüs alternatifleriyle değiştireceğini duyurmuştu. Aynı zamanda, Hollanda'nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi KLM, daha önce Schiphol'den Brüksel'e yaptığı seferlerin bir kısmını trenlerle değiştirmişti.

Ayrıca yılın ilk yarısında AB dönem başkanlığını yürütecek olan Fransa, alternatif bir tren yolculuğu olması veya iç hatlar arasındaki seyahat süresinin iki buçuk saatten kısa olması durumunda havayollarının iç hat uçuşlarını yasakladı. Bu seyahatleri trenle ulaşıma yönlendiriyor.

Belçika hükümeti, kısa mesafeli uçuşlar için vergi ücretleri getirerek benzer bir kısıtlama yaklaşımını benimsedi ve 500 kilometreden daha kısa mesafelere giden yolcuları 4 € ila 6 € arasında havacılık vergisi ödemeye tabi tuttu. Özellikle, gezginler Londra, Amsterdam, Hamburg ve Stuttgart, Paris, Strasbourg ve Basel'e gitti.