Kopenhag'da sokaklardaki göstericiler, bugünün yas günü olduğunu belirterek, İsrail'e karşı batılı ülkelerin sessiz kalma tutumunu eleştirdi.

İsrail, Filistinlilere ve Lübnan'a yönelik saldırıları durdurmalı.

Cumartesi öğleden sonra Kopenhag sokaklarındaki göstericiler seslerini duyurmaya çalıştı.

Gösteri Esplanade'de başladı ve Kopenhag'ın merkezinde Rådhuspladsen'de durdu.

Gösterilere katılan ünlü danışman Anette Thaulow: "Yahudilerin ve Filistinlilerin iyiliği için buradayım. Her iki tarafta da arkadaşlarım var ve bu benim için üzücü bir gün" ifadeleri kullandı.

Savaş nedeniyle toplumumuzda kutuplaşma yaşandığına inandığı için bugün orada durmanın kendisi için çok üzücü olduğunu belirtti.

Thaulow, "Onlarca yıldır görmediğimiz bir kutuplaşma. Bence bugün hepimiz birbirimize ulaşıp, Danimarka hükümetine baskı uygulayacağımız ve artık tek tarafta olamayacağımızı söyleyeceğimiz bir anlaşmaya girmeliyiz" dedi.

Dkgosteri

ABD ve Biden pozisyon almıyor

Hükümetin ABD hükümetine baskı yapması gerektiğine inanan Thaulow,  Biden'ın liderliğinde ABD'nin şu anda herhangi bir konuda tavır almadığını ve fonksiyonunu yitirdiğini ifade etti.

Thaulow, "BM güçlerini Gazze ile İsrail sınırı arasına indirmeliyiz. Ortadoğu'da kitlesel bir katliam yaşamamalıyız. Sorumluluğu üstlenip bunu durdurmayı birbirimize borçluyuz" dedi.

Çatışmanın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra başladığını ve artık ne Filistin ne de İsrail tarafından daha fazla kurban kabul etmeme zamanının geldiğine dikkat çekti.

Hükümetler çok sessiz oldukları için eleştiriliyor

Sağlık ekonomisti Susanne Awad da sabahın erken saatlerinde göstericiler arasındaydı. Kendisi Lübnan kökenli ve ailesinin büyük bir kısmı halen İsrail'in saldırılarına maruz kalan ülkede yaşıyor.

Awad, "Buradayım çünkü çocukların her gün ölmek zorunda kalmasının ve hükümette ya da diğer ülkelerin hükümetlerinde kimsenin bu konuda konuşmamasının adil olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden masumları savunacak bu kadar çok insanın olmasından gerçekten gurur duyuyorum" dedi.

Hem Filistinliler hem de Lübnanlılar saldırıya uğrarken dünya genelindeki hükümetlerin İsrail'e karşı sessiz kalmasını "son derece adaletsiz" olarak nitelendirdi.

Awad, "Bunu kimin başlattığını hatırlamalıyız. Görmezden gelmeyi seçtiğiniz gerçekten uzun bir hikaye var ve olup bitenin yalnızca bir tarafına bakıyorsunuz" ifadeleri kullandı.

Bazıları bunu Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik bir terör saldırısı düzenleyerek başlattığını düşünebilir.

Awad: Her iki tarafta da barışı çok isteriz. 7 Ekim'den önce Filistin'de o kadar çok adaletsizlik yaşandı ki, biz bunu unutuyoruz. Yeni meslek alanları geldiği için insanlar evlerinden atılıyor. Bu bir yardım çağrısıdır. Ancak bu durumun 7 Ekim'de olanları haklı çıkarmadığını da sözlerine ekledi.

Her gün masumlar vuruluyor

Susanne Awad bu nedenle çatışmanın her iki tarafında da sivil kayıpların görülebileceğine inanıyor ancak Filistinlilerin Gazze'ye bu kadar yakın bir yere yerleşmeleri için baskı altında olmaları nedeniyle çok büyük bir baskı altında olduklarını sölüyor.

"İnsanlar okullara ve hastanelere saldırı olduğunu kabul ediyor ama neden bu kadar sessiz olduğumuzu anlamıyorum" diyen Susanne Awad, her gün masum insanların öldürüldüğünü ve kimsenin bir şey söylemediğini belirtti.

Gösterinin arkasında Filistin'in İlhakını Durdurun hareketi yer aldı. Yürüyüş Esplanade'de başladı ve Kopenhag'daki Belediye Binası Meydanı'nda sona erdi.

Editör: Semihhan Aydemir