Mevcut kurallara göre, bekar yetişkinlerin 12.000 € net yıllık kazanç göstermeleri gerekiyor. Edinilen bilgiye göre, yeni eşik, başvuru sahiplerinin ülkenin oturma iznine hak kazanabilmeleri için 14.520 € yıllık gelir göstermelerini gerektirecek.
Migri'nin ortaya koyduğu gibi, böyle bir karar hane halkı gelir eşiklerini de etkileyecek ve hane halkı sayısıyla birlikte artacak. Öğrenciler için de aylık eşik 560 avrodan 800 avroya yükselerek gerekli gelirlerinde bir artış görecekler.
Aynı zamanda, bu değişiklikler yeni başvuranları etkileyecektir, ancak mevcut izin sahipleri başka bir duyuruya kadar etkilenmeyecektir. Ayrıca, araştırma fonlarının kişisel olarak finanse edilmesi koşuluyla Finlandiya'da araştırma yapan oturma izni başvuru sahipleri için de geçerli olacaktır.
Finlandiya Göçmenlik Dairesi (Migri): "Örneğin, bazı bölgelerde konut maliyetlerinin daha düşük olması nedeniyle gelir eşiğinden en fazla yüzde 15 sapmamız mümkün olabilir." ifadeleri kullandı.
Ayrıca, au pair'ler için gelir şartı aylık 280 avrodan 340 avroya çıkarılacak ve çalışma tatili başvurularında bulunanların kalışlarının ilk üç ayı için şu anda 2.000 avro olan gelirlerinin 2.450 avroya çıkarılması gerekecek.
Yeni tedbir, başvuranların yeterli finansal kaynaklara sahip olmasını sağlamayı amaçlıyor
Bu artış, başvuranların Finlandiya'da yaşarken kendilerini geçindirebilecekleri yeterli mali kaynaklara sahip olmalarını sağlıyor.
Finlandiya Göçmenlik Dairesi (Migri): "Öğrenciler için gelir eşiğini belirlerken, öğrenci konaklamasındaki düşük konaklama maliyeti, sübvansiyonlu yemekler ve olası öğrenci indirimleri dahil olmak üzere çeşitli faktörleri göz önünde bulundurduk. Aynı gelir eşiği, bir öğrenci veya araştırmacının iş araması veya bir iş kurması için verilen oturma iznine uygulanacaktır." dedi.
Yeni eşikler, Finlandiya Sosyal Sigorta Kurumu'nun (Kela) Helsinki metropol bölgesindeki temel sosyal yardım ödemelerine dayanıyor ve Konut ile sağlık hizmetleri maliyetindeki ayarlamaları yansıtıyor.
Finlandiya makamları vatandaşlık edinme konusunda daha sıkı kuralların uygulanacağı yasal düzenlemeyi de 1 Ekim 2024'te yürürlüğe koydu.