Yetkiliye göre, hızlı yol hizmeti, şu anda Parlamento'nun incelemesi altında olan ulusal D vizesi ile birleştirildi ve amaç, bu hizmetin daha önce belirtilen kategoriler ve aileleri için Haziran 2022'ye kadar tam olarak faaliyet göstermesidir bilgisine yer verildi.
İzin ve Vatandaşlık Birimi Direktörü Pauliina Helminen, "Fin Göçmenlik Bürosu hızlı yol güzergahının ve D vizesinin hazırlanmasına aktif olarak katıldı ve müşterilerimize yeni, hızlandırılmış izin süreci hakkında tavsiyelerde bulunmaya hazırlanıyoruz" dedi.
Başvuru sahipleri, hızlı yol üzerinden sorgulamalarını çevrimiçi olarak gönderip ödeyebilir ve doğru bir şekilde doldurulmuş formlar için işleme prosedürü otomatik olarak başlayacaktır. Bu kategorideki uygulamaların işlenmesi kısmen otomatikleştirilmiştir, çünkü artan otomasyon, Finlandiya'da uygulama işlemeyi hızlandırmanın ana alternatifi olmuştur.
Öte yandan, ulusal D vizesi, yararlanıcıların oturma izinleri onaylanır onaylanmaz Finlandiya'ya seyahat etmelerini sağlar. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, D vizesini üçüncü ülke öğrencilerini ve araştırmacılarını da kapsayacak şekilde genişletmek için devam eden bir yasama projesini de görüştü.
"Müşteri rehberliği önemlidir, çünkü müşterinin de hızlı hareket etmesi gerekir, böylece iki hafta içinde uygulamaya karar vermek için hizmet taahhüdümüzü tutabiliriz." ifadeleri kullanan Helminen, "müşterilere sık sık otomatik mesajlar ve başvuru sürecinin net açıklamaları aracılığıyla talimat veriliyor" dedi.
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, uzman veya girişimci kategorisine giren üçüncü ülke vatandaşları ve aileleri için yeni bir uzun vadeli vize (D vizesi) başlatmıştı. Finlandiya'nın eski Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto tarafından önerilen bu girişim, kısmen ülkeyi uluslararası bilim camiası için daha çekici hale getirmeyi amaçlıyor.
Halihazırda bilişim uzmanı gibi uzmanlar ve yüksek öğrenim görmüş çalışanlar için ikamet izinlerinin ortalama işlem süresi 16 gündür. Öte yandan, yeni kurulan girişimcilerin Ocak-Kasım dönemindeki izinlerinin ortalama işlem süresi 24 gün olarak belirlendi.
Ayrıca Helminen, bu hedeflere kademeli bir yaklaşımla ulaşmak için, sistem entegrasyonu ve çeşitli izin prosedürlerinde kısmi otomasyon kullanımının geliştirilmesi, çalışma sistemlerindeki değişiklikler ve halihazırda uygulanmakta olan çeşitli yasal düzenlemeler gibi BİT'te önemli bir gelişmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.