DÜNYA

10 soruda Afrin'de kim, nerede duruyor?

Türkiye'nin Afrin operasyonu Suriye'de 7 yıldır devam eden iç savaş sürecinde bir dönüm noktası olma özelliği de taşıyor. Suriye yıllardır terör örgütleri üzerinden dizayn edilmeye çalışılırken, Türkiye'nin bu hamlesi hem ülkemizin sınır güvenliği hem de Suriye krizinin çözümü adına da belirleyici bir unsur olarak göze çarpıyor. KRİTİK SÜREÇTE KİM NEREDE DURUYOR? Peki bu kritik dönemeçte Türkiye'nin operasyonları ve özellikle de Afrin konusunda kim nerede duruyor, ABD başta olmak üzere diğer aktörlerin aldığı pozisyonlar ve terör örgütlerinin konumlanması nedir, Taha Dağlı sabah.com.tr için yanıtladı.

ABD'NİN AFRİN KONUSUNDAKİ TAVRI NEDİR? PKK-PYD terör örgütü ABD'nin Suriye politikasının çok önemli bir parçası. Afrin ise PKK-PYD'ye biçilen rol için ABD adına stratejik bir yer. ABD'nin Afrin konusunda her ne kadar bizim alanımız değil diye açıklaması olsa da Türkiye'nin bu operasyonuna karşı durdular. Son gelinen noktada ise Türkiye'nin kararlılığı ve gücü ABD'ye Afrin konusunda geri adım attırdı. Operasyona PKK'nın umduğu tepki ABD tarafından verilmedi.

ABD AFRİN KONUSUNDA PYD TERÖRİSTLERİ İÇİN NELER YAPTI? Afrin meselesi dünden bugüne alınmış bir karar değil. 8 Ekim'de başlayan İdlib operasyonundan itibaren masada olan bir konu. ABD ise bu süreci bekliyordu ve PYD terör örgütüne bu son aylarda silah desteği yaptı. Açıklamaları ve PYD'ye verdiği destek, Türkiye'nin Afrin operasyonundan vazgeçmesi adına atılan adımlardı.

PYD TERÖRİSTLERİ KİMLERDEN OLUŞUYOR? Suriye halkı ya da Kürt halkı, PKK-PYD terör örgütünü benimsemedi. PKK da kendi çizgisinde olmayan tüm bu sivil kesimleri yıllardır katledip, sürgün ediyor. Terör örgütünün bünyesinde ise önemli ölçüde yabancı militan var. İngilizler, Amerikalılar, Avusturyalı, Alman, Brezilyalı ya da Kanadalı olmak üzere bir çok ülkeden yüzlerce batılı terörist, PKK-PYD çatısında. Bu kadar farklı ülkeden yüzlerce militanın PYD saflarında olması da ABD ve Avrupa ülkelerinin terör örgütüne verdiği desteği gösteriyor.

AVRUPA'DA AFRİN İÇİN NELER YAPILIYOR? Türkiye'nin Afrin operasyonu gündeme geldiğinden itibaren özellikle geçtiğimiz hafta her gün farklı bir şehirde PKK teröristleri, Türkiye Afrin'e girmesin, operasyon başlamasın, AB bu operasyonu durdursun diye terör propagandası yaptılar. İngiltere'nin başkenti Londra, Belçika'nın başkenti Brüksel, Hollanda'nın Lahey kenti, Yunanistan'ın başkenti Atina o şehirlerden sadece bir kaçıydı.

FETÖ AFRİN OPERASYONUNU NASIL GÖRÜYOR? Afrin konusu aslında PKK ile FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz gibi aynı çatıda buluştukları bir diğer ortak payda oldu. Afrin'e girildiği takdirde PKK terör örgütüne darbe vurulacağı biliniyor, FETÖ bunu kesinlikle istemiyor, tüm FETÖ teröristleri ve FETÖ organları, bir süredir operasyon olmasın diye algı operasyonu yürütüyor.

RUSYA AFRİN OPERASYONU İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR? Rusya'nın Afrin'de yaklaşık 90 kadar askeri vardı. Operasyon günü Rusya askerlerini çekti. Rusya, ABD gibi kendisini direk hedef alabilecek bir gücün, Suriye gibi kendi toprağı olarak gördükleri bir yerde, PKK-PYD terör örgütünü tek başına yönetmesine karşı hep teyakkuzda oldu. Ama Türkiye ile ilişkileri açısından Ruslar, PYD konusunda ABD'nin attığı kadar büyük ölçüde adımlar da atamadı. Uçak krizi döneminde bir takım silahlar ve PYD'ye Moskova'da ofis verildi fakat kriz sonrası Rusya-PYD ilişkisi çok fazla geliştirilmedi.

ABD'NİN YANI SIRA AB ÜLKELERİ VE BM AFRİN OPERASYONU İÇİN DİYOR? BM ve AB ya da AB üyesi ülkeler, ABD gibi Türkiye'nin Afrin operasyonuna kesin ölçüde karşı çıkan bir duruş sergilemedi. Endişe duyduklarına dair açıklamalar yapıldı. Burada şunu görüyoruz, Türkiye'nin Afrin hamlesi özellikle Avrupa'da bir tedirginlik uyandırdı. Ama kesin olarak da bunun karşısında durduklarını beyan etmiş değiller.

ARAP DÜNYASINDA AFRİN OPERASYONU NASIL YANKI BULDU? Türkiye düşmanlığı yapan bir kitle var. Onun da başında Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. FETÖ'yü direk destekleyen, gezi olayları 15 Temmuz gibi darbe girişimlerini finanse eden BAE, Afrin konusunda da özellikle medya yoluyla operasyon karşıtı duruş sergiliyor.

ŞAM REJİMİNİN TEPKİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRMEK GEREK? Suriye rejimi operasyona karşı olduklarını duyurdu, dışişleri bakan yardımcıları, Türk uçağının girmesi halinde vuracaklarını söyledi. Ama Suriye rejimi önce 4-5 yıldır başkent Şam'ı bombalayan İsrail uçaklarına bakmalı. Türkiye Afrin'de rejimin eski ortağı olan PKK-PYD teröristlerini hedef alıyor, İsrail ise Şam rejimi ve Hizbullah'ı hedef alıyor. Kaldı ki Türkiye sınırındaki terör tehdidine müdahale etme hakkına sahip, uluslararası kurallar çerçevesinde de bu Türkiye'nin meşru hakkı. Türkiye uluslararası hukuk kurallarının kendisine verdiği meşru hakkı, uluslararası hukuk kurallarının gereğini yapıp, tüm tarafları bilgilendirerek, yerine getirdi.

İŞGAL ARGUMANINI KİMLER KULLANIYOR? Türkiye Afrin'de terör örgütüyle mücadele edecek, bu Türkiye'nin sınır güvenliği ve sivillerin can güvenliği açısından meşru hakkı. PKK-PYD terör örgütü ve SDG gibi onun uzantıları, bu duruma işgal ediyor. Afrin operasyonunu Türkiye'nin işgali olarak ifade edenler sadece PKK'lılar değil. FETÖ teröristleri de aynı dili kullanıyor, HDP'liler de, hatta bu konuda CHP'li milletvekili Aytuğ Atıcı da işgal ifadesini kullanmıştı.