AB sınırları Birlik dışındaki ülkelere ne zaman açılacak?
Avrupa Birliği (AB) yaz sezonuna girerken birlik üyesi olmayan ülkelere uygulanacak Covid-19 kısıtlamaların gevşetmeye hazırlanıyor.
Mart 2020'de sınırlarını "zaruri olmayan seyahatlere" kapattığından bu yana sınır politikasını sürekli gözden geçiren AB haziran ayından itibaren kapılarını turizme açmayı amaçlıyor.
Üye ülke diplomatları Avrupa Komisyonu'nun 3 Mayıs'ta "güvenli" tanımlamasının yumuşatan önerisini onaylayarak tam doz Covid-19 aşısı olmuş kişilerin seyahatine izin veren kapıyı araladı.
AB'nin yürürlükteki uygulaması kapsamında halen son 14 gün içinde her 100 binde 25 vakanın altındaki ülkelere AB'ye seyahat izni veriliyor.
Bu kapsamda yalnızca 7 ülke vatandaşlarına aşı olduğuna bakılmaksızın AB'ye turist olarak girişine imkan tanınıyor. Bu ülkeler Avustralya, İsrail, Yeni Zelanda, Ruanda, Singapur, Güney Kore ve Tayland.
Liste ne zaman açıklanacak?
Yeni kabul edilen değişikliğe göre vaka sayısı Avrupa Hastalıkları Koruma ve Önleme Merkezi'nce tutulan veriler ışığında son 14 gün içinde her 100 binde 75'den az olan ülke vatandaşlarına AB'ye seyahat izni verilebilecek.
Bu hafta içinde ya da önümüzdeki hafta başında açıklanacağı bildirilen listeye yeni ülkelerin eklenmesi ve tam doz AB onaylı aşı yapılması zorunluluğunun getirilmesi bekleniyor.
Bu arada etkin aşılama kampanyası sebebiyle listede olması beklenen İngiltere'nin durumunun ülkede son haftalarda görülen Hint varyantıyla ilgili son gelişmeler ışığında değerlendirileceği bildiriliyor.
Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AB'de Covid-19 karşı kullanılan aşıların genel olarak virüsün Hindistan'da ortaya çıkan varyantına karşı etkili göründüğünü bildirmişti.
Etkin aşılama kampanyasının sürdürüldüğü Amerika Birleşik Devletleri'nin ise karşılıklılık esası gereğince listede olmayacağı tahmin ediliyor.
Listede yeni varyantlara karşı acil kararlarla değişiklik yapılabileceği de vurgulanıyor.
Türkiye'den AB'ye gidecek turistler için durum ne?
Avrupa İlaç Ajansı (EMA) bugüne kadar Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford ve Johnson and Johnson aşılarına onay verdi.
Türkiye'de de kullanılan Çin aşısı Sinovac ile Türkiye'de yakın zamanda kullanılmaya başlanacak olan Rus Sputnik V aşıları ajansın ön değerlendirme sürecinde.
Öte yandan bir başka Çin aşısı olan Sinopharm ile Sputnik V'i kendi ülkesinde onaylayan AB üyesi Macaristan bu aşıları kullanmayı sürdürüyor. Avusturya, Slovakya, Çekya ve Almanya da Sputnik V aşısını kullamak için EMA'nın onayını bekleyen üye ülkeler arasında.
Öte yandan AB liderleri, uzun süredir üzerinde tartıştıkları aşı pasaportu konusunda henüz uzlaşı sağlayamadı. AB dönem başkanı Portekiz'den yapılan açıklamada, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve üye ülke hükümetlerinden müzakerecilerin görüşmelere perşembe günü devam edecekleri bildirildi.