TEKNOLOJİ

Avrupa'da saatler dakikalarca geride kaldı! Sebebi herkesi şaşkına çevirdi!

Türkiye ve Avrupa ülkelerinde ilginç bir olay meydana geldi. Dijital saatler yavaşlayarak, 6 dakika geride kaldı. Bu ilginç olayın sebebi ise duyan herkesi şaşkına çevirdi. Bakın dijital saatler neden geride kalmış...

Balkanlarda meydana gelen elektrik sorunu nedeniyle yaşanan aksaklık doğrudan dijital saatlerin geride kalmasına yol açtı. İşin ilginç yanı bu sorunun Ocak ayından bu yana devam etmesi. Peki elektrik sorunu saatleri nasıl geride bıraktı?

Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Ağı'ndan (ENTSO-E) yapılan açıklamada, İspanya'dan Türkiye'ye, Polonya'dan Hollanda'ya Avrupa'daki 25 ülkede senkronize olan Avrupa Kıtası Elektrik Sistemi'nde bu yılın ocak ayı ortasından bu yana devam eden bir sistem frekans sapması bulunduğu bildirildi.

Bunun nedeni ise hayli ilginç. Kosova'nın yaşanan bu süreçte kendine yetecek elektrik üretememesine dikkat çekilen açıklamada, Avrupa'daki elektrik ağının istikrarlı hale gelmesi için Sırbistan'ın Kosova'nın eksik kalan elektrik ihtiyacını karşılama sorumluluğu bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, frekans sapmasının elektrikli saatleri de etkilediği belirtilerek, saatlerin zaman zaman 6 dakikaya varan bir gecikme gösterdiği uyarısında bulunuldu.

Öte yandan, ENTSO-E, daha önce rastlanmayan bu durumun 113 GWh elektrik kaybına neden olduğu ve siyasi husumetin bir köşeye bırakılarak, bir an önce kaybın kimin tarafından giderileceğinin belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

Sırbistan, 116 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınan Kosova'yı hala kendi toprak parçası olarak görmeye devam ediyor.

Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla 2011 yılında AB'nin arabuluculuğunda diyalog süreci başlatıldı. Ancak bu süreç, özellikle son iki yılın ilk aylarında yaşanan gerginlikler nedeniyle kesintiye uğradı.

SAATLERİ GERİ BIRAKTIRAN BITCOIN MADENCİLERİ Mİ? Dijital saatlerin geri kalmasının arkasında bitcoin madencilerinin olduğu dahi iddia edildi. Peki bitcoin'le saatlerin ne ilgisi var dersiniz?

Overclock işlemi, ekran kartı, ram ve bellek gibi bileşenleri normalden daha yüksek hızda çalıştırma anlamında kullanılan bir terimdir. Ortaya atılan bir tez ise, bu tür işlem yapan madencilerin frekans sapmasına neden olabileceği şeklinde.

Net olan şu ki; bu anormal durumun sorumlusu, 113 GWh değerindeki büyük enerji tüketimi. Bu büyük enerji tüketimi, Grönland'ın altı aylık enerji tüketimi ile eş değer bir rakam. Bu durumdan etkilenen aletler arasında ise merkezi ısıtma zamanlayıcıları ve fırın saatleri bulunuyor.

Böyle büyük bir ölçekte elektriği çeken sorun hala çözülemedi. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'na benzer bir parçacık hızlandırıcısını içeren çok gizli bir proje olabilir tezi de söylentiler arasında.

Sırbistan ve Kosova'daki elektrik fiyatları Avrupa'nın en ucuzları arasında yer alıyor.

Bu da elektrik masraflarından kaçmaya çalışan madencilerin yoğun bir bitcoin üretimine bu ülkelerde girdiğini akıllara getiriyor.

Bazı raporlara göre Bitcoin madenciliğinde harcanan yıllık enerjinin miktarı dünyanın çoğu ülkesinden daha fazla.

Günümüzde ülkelerin elektrik fiyat vergilendirmesine göre değişmekle beraber; bir Bitcoin üretmek için harcanan maliyet, ortalama 5.000 dolar.

Bitcoin'in fiyatı yaklaşık 10.000 dolar olduğuna göre neredeyse 2 kat kazanç getirisi var.

Bu nedenle Bitcoin fiyatı arttıkça madenciliğe olan ilgi her geçen gün artacak.

Ancak saatlerin sapma olayında elbette bitcoin madencilerinin etkisi sadece bir iddia...