İtalyan profesör Guerrini, İBB Başkanı İmamoğlu’na mektup yollayarak İstanbul’un “Leonardo da Vinci’nin Yolu” projesinde yer almasını istedi. Mektup, Türkiye’nin tek Leonardo da Vinci uzmanı Dr. Mustafa Tolay aracılığıyla ulaştırıldı.
Rönesans döneminin en önemli sanatçılarından İtalyan ressam Leonardo da Vinci, 500’üncü ölüm yıl dönümünde İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde farklı etkinliklerle anılıyor.
Bu kapsamda da Vinci’nin gittiği veya temas ettiği şehirlere yönelik İtalya’daki Vinci kasabası merkezli özel bir proje başlatıldı. Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre “Leonardo da Vinci’nin Yolu” adlı projenin başkanı Prof. Dr. Silvano Guerrini, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na mektup yollayarak, İstanbul’un da Vinci kültür projesinde yer alması ve Floransa ile İstanbul arasında kültür köprülerinin atılmasını kaleme aldı.
Mektup, Türkiye’nin tek Leonardo da Vinci uzmanı sayılan, 50 yıldır bu konuyu araştıran ve 30 yıldır da Vinci’nin doğduğu Vinci kasabasında çalışmalarını sürdüren Dr. Mustafa Tolay aracılığıyla ulaştırıldı. Da Vinci’nin ölümünün 500’üncü yılı dolayısıyla “Leonardo ile Sanat ve Düşünce” isimli kitabı da yayınlayan Dr. Tolay, Milliyet’e şunları anlattı:
Köprü tasarımı
“Osmanlı padişahı 2. Beyazıt, Haliç’e köprü yaptırmak istiyordu. Bu, Leonardo da Vinci’nin de kulağına gitmiş ve Galata için bir köprü tasarlamıştı. Üstelik da Vinci hem Galata’ya hem de Boğaz’a bir köprü yapmak istediğini belirtmişti. Ancak proje hayata geçmedi. ‘Leonardo da Vinci’nin Yolu’ projesinin yöneticileri Prof. Dr. Silvano Guerrini ve mühendis Antonio Cinelli, İstanbul’un da proje içinde yer almasını, ayrıca Vinci kasabası, Floransa ve İstanbul arasında kültür köprüsü kurulması için Ekrem İmamoğlu’na iletmem için bir mektup yazdılar. Mektubu Türkçe’ye çevirip İBB yöneticilerine teslim ettim. İtalyanların en büyük arzusu İstanbul’da da Vinci müzesi kurulması.”
Dünyadaki 25 uzman arasında
Dr. Mustafa Tolay, “İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra iş için geldiğim İtalya’ya yerleşmeye karar verdim. 30 yılı aşkın süredir Floransa’ya bağlı Vinci kasabasında çalışmalarımı sürdürüyorum. Çocukluğumdan itibaren da Vinci merakım vardı. Bir süre İngiltere’de Kraliyet Akademisi bursu ile hem doktora çalışmalarına katıldım, hem de Royal Society’de araştırmalar yürüttüm. İtalya ve Avrupa genelindeki da Vinci derneklerine üyeyim. Da Vinci’den önce ‘Dante ile Sanat ve Düşünce’ kitabı ile Dante’nin yaşam ve fikirlerini kaleme almıştım. Da Vinci sanatkâr, mühendis ve çok önemli bir filozof. Dünyadaki 25 kadar Leonardo da Vinci uzmanından biriyim. 30 yıllık araştırmalarım sonunda da Vinci’nin Siyon Örgütüyle Gül ve Haç Kardeşliği’nin yanı sıra Vatikan’ın dogmatik baskısına karşı sembolizmi kullandığını ortaya çıkardık” dedi.
İBB: Olumlu yaklaşıyoruz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri mektubun olumlu karşılandığını bildirerek, “Floransa ve Vinci Belediyesi ile aramızda ne tür bir işbirliği yapabileceğimize dair iletişim kurma kararı aldık. Prof. Dr. Silvano Guerrini’nin teklifine olumlu yaklaşıyoruz” denildi.