Dünya Sağlık Örgütü, bu yaz yurt dışı seyahatlerini iptal edin veya erteleyin çağrısında bulundu.
Çağrı, yeni bir Avrupa kampanyasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapıdı.
Edinilen bilgilere göre DSÖ uyarısına rağmen İsveç Dışişleri Bakanlığı seyahat tavsiyelerini değiştirmeyecek.
Yaz geldi ve birçokları için tatil haftaları hızla yaklaşıyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO) net bir mesajı var: Bu yaz seyahat etmeyin.
Svenska Dagbladet, yeni bir yaz kampanyasında DSÖ'nün yurt dışına seyahat edenler için var olan riskler konusunda uyardığını bildirdi.
DSÖ, "Covid virüsü Avrupa'da hala yayılıyor ve oldukça bulaşıcı varyantlar baskın virüs türleri haline geliyor" diye uyardı.
“Yolculuğunuzu erteleyebilirseniz, yapılacak tek doğru şey bu. Geçen yaz bize öğrettiği gibi seyahat etmek risksiz değildir. Kararınız bu pandeminin durdurulup durdurulamayacağını etkiler" demektedir ifadelerine yer verildi.
Enfeksiyonun yayılması azalıyor
Perşembe sabahı, DSÖ'nün Avrupa Bölümü, enfeksiyonun yayılmasının genel bir resmini verdikleri bir basın toplantısı düzenledi.
Vakaların çok olduğu bir kışın ardından, ilkbaharda koronavirüs bulaşan insan sayısı azaldı.
"Son iki ayda vakalarda, hastaneye yatışlarda ve ölümlerde azalma gördük" diyen DSÖ'nün Avrupa Direktörü Hans Kluge, geçen sonbahardan bu yana ilk kez geçen hafta yeni ölümlerin haftada 10.000'in altına düştüğünü söyledi.
Aynı zamanda, bir uyarıda bulundu. Covid-19'un yayılması hala devam ediyor ve ilk olarak Hindistan'da keşfedilen delta varyantı gibi virüs varyantları özellikle endişe verici.
"Güvenle seyahat edin"
Kluge'ye ayrıca yaz tatili ve bu yaz sorumlu bir şekilde seyahat etme hakkında sorular soruldu.
Kluge, "Sağduyunuzu kullanın. Seyahat etmenin gerekliliğini düşünün ve seyahat ediyorsanız: güvenli seyahat edin" dedi.
Sorulardan biri, kampanyanın neden bu kadar geç başlatıldığı ve birçoğunun şimdiden yaz planları yaptığına dairdi.
"Pragmatizm anahtar kelimedir. Birçoğu uzun süredir izole edilmiş durumda. Şimdi tatil planları yapıyorlar. Bunların hepsini ele almamız gerekiyor. Varyantlar konusunda endişeliyiz, aşıyı büyütmeli ve aşı şüphecilerine de ulaşmalıyız. Ancak herkesin ülkelerin de bilimi ilk sıraya koyması gerekiyor" diyen Kluge, bu kampanyanın daha önce söylediklerimizin tekrarı ve sağduyuyu vurgulamanın ek bir yolu olduğunu belirtti.
DSÖ doktoru Catherine Smallwood da seyahat etmenin covid-19 enfeksiyonu riskini artırdığını vurguladı.
"Enfeksiyonun artma riskini görüyoruz. Bu nedenle, kampanya şimdi geliyor, insanlar hala tatillerini planlarken, birçok kişi farklı ülkelerin kararlarına göre tatillerini planlamak için bekliyor. Salgının üzerinden 18 ay geçmesine rağmen böyle bir uluslararası konseye hala ihtiyaç var ve bunu tekrarlamak önemli" dedi.
Hans Kluge ayrıca ciddi şekilde hastalanma riskini azaltmak için herkesi aşı olmaya çağırdı.
Kluge, "Aşı olmak otomatik olarak hastalanmamızı engellemez, ancak ciddi şekilde hastalanma veya covid-19 ile ölme şansını azaltır" dedi.
UD: Yönergeleri değişmedi
İsveç Dışişleri Bakanlığı, DSÖ'nün itirazı üzerine seyahat tavsiyelerini değiştirmeyecek.
Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Linn Duvhammar, Aftonbladet'e verdiği demeçte.
"Mesaj, yolculuğunuzu dikkatlice düşünmenizdir. Birkaç ülkeden caydırıcılığı kaldırmış olsak da durum pandemi öncesi gibi değil. Tavsiyemiz, ülkelerin genel bir değerlendirmesine dayanıyor" dedi.
Seyahat etmeyi planlayan insanlara büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.
"Özellikle de varış yerindeki tek tek ülkelerin tavsiyelerine ve kurallarına uymak söz konusu olduğunda. Bu yaz seyahat etmeyi düşünüyorsanız, gideceğiniz yer hakkında bir şeyler okumalısınız. Tavsiye ettiğimiz birçok ülkede hala ulusal kısıtlamalar var. Bunu düşünmek önemlidir" ifadeleri kullandı.