DSÖ, "İsveç diğer ülkelerin öğrenmesi gereken çok önemli bir şey yaptı"
Koronavirüs salgını nedeniyle hem Avrupa'nın en riskli ülkeleri listesinde, hem vaka artışları yükselen ülkeler sıralamasında Avrupa Birliği ülkeleri arasında üst sırada, ayrıca komşu ülkeler dahi sınırlarını açmıyor. Ancak yine de övgü alan ülke İsveç oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü direktösü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Svenska Dagbladet ile yaptığı röportajda, "İsveç, diğer ülkelerin öğrenmesi gereken çok önemli bir şey yaptı" diyor.
Bunu, İsveç'in dünyadaki kişi başına en yüksek ölüm oranlarına sahip olmasına rağmen söylüyor.
İsveç'in korona araştırma komisyonu kurması nedeniyle önemli bir iş yaptığını söyleyen Ghebreyesus'un bu yöndeki açıklaması İsveç basınında DSÖ'den İsveç'e övgü şeklinde servis edildi.
İsveç, stratejisinin nasıl işlediğini anlamak için soruşturma komisyonu kuran hükümet, bu yönüyle çok önemli bir iş yaptı. Bu hususta diğer ülkelerin öğrenmesi gereken önemli bir şey yapılıyor denildi.
Bu açıklamaların İsveç basınındaki yansıması, İsveç koronavirüs mücadelesinde en iyi ülkeymiş imajına doğru şekillendiriliyor. Oysa Ghebreyesus, aynı konuşma sırasında İsveç'in ülke nüfus oranıyla bağlantılı olarak dünyanın en fazla vaka ve can kaybının yaşandığı ülkeler sıralamasında yüksek olduğunu da söylüyor.
DSÖ, afet hazırlığı başkanı Mike Ryan, aynı söyleşide DSÖ'nün "İsveç'in virüsle mücadele için hangi stratejinin en iyi olduğu konusundaki belirsizliği tespit etmek için önemli çalışmalar yapıyor" şeklinde ifadeler kullandı.
İsveç'te koronavirüs bağlantılı tespit edilen vaka sayısı Cuma günkü verilere göre, 71 bin 419 ve can kaybı 5 bin 420 olarak kayıtlara geçmiş durumda. Hafta sonları veri girişi olmayan İsveç'te ne nasıl bir süreç işlediği konusu da soru işareletleri yaratmaya devam ediyor.
Son zamanlarda tatil ve haftasonu günlerinde bilgi akışı tamamen durmuş durumda.
Aynı İsveç için, DSÖ, afet hazırlığı başkanı Mike Ryan şu sözleri kuruyor: "İsveç kararları, politik yorumlara göre değil, gerçekleri bilimsel yorumlara dayandırarak alması etkileyici" şeklinde ifadeler kuruyor.
İsveç'in bürokrasi ve iletişim ağının en etkin şekilde kullanıldığı bu günlerde, yaşananların toplumsal tepkiye neden olabileceğini engellemek üzerine olduğu görüşleri de bulunuyor.
İsveç'te Covid-19 gerçekleri tam olarak anlaşılıyor mu?
Hükümet ve Halk Sağlığı Kurumu'nun ciddi çabalar gösterdiği birkaç konuda bilgilerin gizlendiği düşünülüyor. Ancak genel toplumdaki baskıyı bertaraf etmek için ülke genelinde etkin bir duruş bulunuyor.
Hükümet, muhalefet, sağlık otoritesi ve medya...
İsveç'te gerçek ölüm rakamlarının açıklanan 5 bin 420'den çok daha fazla olmasına rağmen bu rakamların biriken işler olarak bekletildiği düşünülüyor. Son günlerde yapılan yeni araştırmalarla servis edilen önemli bilgiler var.
Göteborg Üniversitesi ve Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun ayrı ayrı hazırladıkları raporlarda, ölenlerin büyük bölümü göçmenlerden ve geri kalanı ise İsveç'in yaşlılarından oluşuyor.