DÜNYA

Dünyanın en mutlu ülkeleri açıklandı

Dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında Finlandiya son 3 yılda olduğu gibi 2021'de de zirvede yer alırken, listenin ilk 8'ini Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkeleri oluşturdu. Toplamda 150 ülkenin olduğu listede Afganistan son sırada yer alırken, geçen seneye oranla 11 basamak gerileyen Türkiye 104. oldu. Türkiye bu bağlamda Bangladeş, Türkmenistan ve Libya gibi ülkelerin gerisinde kaldı.

149 ülkeyi kapsayan ve insanların kendi yaşamları ile ilgili değerlendirmeleri baz alınarak ne kadar mutlu olduklarına göre sıralayan Dünya Mutluluk Raporu’nun 2021 yılı sonuçları açıkladı. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın hazırladığı rapora göre, Finlandiya, Danimarka, İsviçre ve İzlanda ilk dört sıradaki yerlerini korudu. Geçen rapor döneminde 5. sırada yer alan Norveç 6. sıraya gerilerken, Hollanda 5. sıraya yükseldi.

Raporda, hem mutluluk hem de başarılı pandemi stratejisinde kilit faktörün “güven” olduğuna işaret edildi. Gelir adaletinde ve kamu kurumlarına güvende daha iyi durumda olan ülkelerin, virüsle daha iyi mücadele ettiğine dikkat çekilen raporda, Finlandiya’da pandemide 1 milyon kişi başına ölümlerin 150’de kaldığı, dünya ortalamasının ise 980 olduğu belirtildi.

World Happiness Report adlı internet sitesi 2021'de dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasını açıkladı. Liste değerlendirilirken ülkelerin kişi başına düşen gelir, özgürlük, sağlık ve sosyal yardım imkanları, yolsuzluk karnesi, eğitim ve alım gücü gibi kriterleri baz alındı. Listede Finlandiya 10 üzerinden 7.8 puan alarak zirvede yer alırken, Danimarka 2'inci (7.6), İsviçre 3'üncü (7.4), İzlanda 4'üncü (7.57) ve Hollanda 5'inci (7.54) sırada yer aldı.

FİNLANDİYA'DAN MUTLUSU YOK Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporu'na göre dünyadaki en mutlu ülkenin Finlandiya olduğu belirlendi. Mutluluk endeksleri oluşturulurken, kişi başına düşen gelir, sosyal destekler, sağlıklı yaşam süresi, güven, cömertlik, sosyal özgürlükler gibi parametreler göz önünde bulunduruldu. Aynı kurumun son 5 senede yaptığı listelere bakıldığında sıralamada farklılıklar görülse de ilk 5 ülkenin değişmediği ayrıntısı göze çarpıyor. Sıralamada ilk 10'a giren diğer ülkeler sırasıyla Norveç, İsveç, Lüksemburg, Yeni Zelanda, Avusturya ve Avustralya oldu.

Dünyanın en büyük 5 ekonomisi ilk 10'a giremedi Dünyanın en büyük ekonomilerinden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 19'uncu, Çin 86'ıncı, Almanya 15'inci, Japonya 58'inci ve İngiltere ise 19'uncu sırada yer aldı. 150 ülkenin değerlendirildiği listede son sırada Afganistan yer alırken bu ülkeyi sırasıyla Afrika kıtasından Zimbabve, Ruanda, Botswana ve Lesotho takip etti. İç savaşın devam ettiği Yemen 143'üncü, Libya 82'inci sırada yer alırken Suriye ve Kuzey Kore gibi ülkeler değerlendirmeye alınmadı. Türkiye 11 basamak geriledi, 104'üncü sırada yer aldı Türkiye geçen sene 93'üncü sıraya yer bulduğu listede bu sene 104'ün sıraya gerilerken, dünyanın en kötü ekonomisine sahip Venezuela'yı sadece 3 basamak geçebildi. Türkiye listede Bangladeş, Nijer, Türkmenistan, Ermenistan ve Libya gibi gelişmemiş ülkelerin dahi gerisinde kaldı. Ülke statüsünde değerlendirilen Kuzey Kıbrıs bizden daha mutlu Sıralamada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ülke statüsünde değerlendirilirken listede 75'inci sırada yer buldu. Güney Kıbrıs Rum Kesimi 40'ıncı, Yunanistan 69'uncu oldu. Geçen sene 7'inci sırada bulunan Almanya 17'inci sıraya gerilerken, 2020'de 79'uncu sırada yer alan Hırvatistan büyük bir çıkış yakalayarak 23'üncülüğe yükseldi.

1- Finlandiya

2- Danimarka

3- İsviçre

4- İzlanda

5- Norveç

6- Hollanda

7- İsveç

8- Yeni Zelanda

9- Avusturya

10- Lüksemburg

11- Kanada

12- Avustralya

13- Birleşik Krallık

14- İsrail

15- Kosta Rika

16- İrlanda

17- Almanya

18- ABD

19- Çek Cumhuriyeti

20- Belçika

21- Birleşik Arap Emirlikleri

22- Malta

23- Fransa

24- Meksika

25- Tayvan

26- Uruguay

27 Suudi Arabistan

28- İspanya

29- Guatemala

30- İtalya