YEMEK

Evde mükemmel biftek pişirmek için - 12 Nefis püf nokta

Başta antrikot ve bonfile olmak üzere dananın kontrnuar, kontrfile, sokum ve yumurta bölümlerinden elde edilen biftek kuşkusuz en lezzetli etlerden biri. Besin değerinin yüksek olması, vücudun ihtiyaç duyduğu proteini sağlaması da onun en önemli gıdaların başında gelmesini sağlıyor. Ancak mutfağınızda leziz bir biftek hazırlamak öyle çok da kolay değil. Onun hakkını vermek, layıkıyla hazırlamak ve pişirmek için bilmeniz gereken püf noktalar, dikkat etmeniz gereken önemli detaylar var. Bugün evde mükemmel bir biftek hazırlamak için bilmeniz gerekenleri sıralıyoruz. Buyursunlar.

Eti bildiğiniz, güvendiğiniz yerlerden alın ve bifteği yapacağınız tarife göre seçin İlk kural her zaman eti güvenilir bir yerden almak olsun. Hatta mümkünse süpermarketlerden değil kasaplardan almaya dikkat edin. Sonra ikinci önceliğiniz yapacağınız tarif olsun, yani eti almaya gittiğinizde eve döndüğünüzde yapacağınız yemek de belli olsun. Zira eti kasabınızdan ona göre isteyeceksiniz. Mesela antrikotsa almak istediğiniz, onu döverek incelttirmeyin. Marinasyon işlemi bunu sevmeyecektir. Üzerinde yağ damarları olmasına dikkat edin ayrıca. O yağ etinize lezzet verecektir. Ayrıca en mükemmel bifteklerin angus etinden elde edildiğini de unutmayın.

Bifteği pişirmeden önce olabildiğince kuru olmasına dikkat edin Bifteğin eşit derecede pişmesi için onu ateşle buluşturmadan önce kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Bu yüzden bifteği üzerinde kağıt havlu olan bir tabağa koyup tuzlamak ve nemini bırakması için beklemek en doğru seçim olacaktır.

Bifteği buzdolabından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında bekletin Buzdolabından çıkarır çıkarmaz biftek ateşle buluşmamalı. Siz diğer malzemeleri hazırlarken ve tavayı ısıtırken onu buzdolabından çıkarıp yukarıdaki maddede de bahsettiğimiz gibi bir kağıt havlu üzerinde bekletin. Bifteğin özelliğine göre bu süre değişiklik gösterse de ortalama 30 dakika olarak düşünebilirsiniz. Ancak çok uzun süre onu dışarıda bırakmamaya da dikkat edin. Biftek böyle içindeki tüm nemi kaybeder ve asla istediğiniz gibi pişmez. Bakteri kapma olasılığı da cabası.

Marine edeceğiniz eti çok ince ya da kalın kesmemeye dikkat edin, bir buçuk parmak kalınlığı kafi olacaktır Marine sosun her yere eşit derecede dağılabilmesi için eti bir buçuk parmak kalınlığında kesebilirsiniz. Eğer et kalın olursa sos sadece dışını kaplayacak, içine işlemeyecektir.

Eti marine ederken derin dondurucuda değil, buzdolabında bekletin Eğer marineye bıraktığınız eti derin dondurucuda saklarsanız asıl lezzetini veren o suyunu salmasına sebep olursunuz. Bu yüzden buzdolabında bekletmeniz en doğrusu. Ayrıca hava alabilen, tek kullanımlık poşetlerde bekletmenizde fayda var. Son tercihiniz metal kaplar olsun.

Tuz ve karabiberi mühürlemeden önce ete serpiştirin Eti ateşe koyup mühürlemeden önce tuz ve karabiber gibi baharatları eklemeniz gerekiyor. Seasoning denilen bu işlem sayesinde et pişerken suyunu salmaz ve lezzetini korur. Et mühürlendikten sonra ise tavadan hemen almayın, 10-12 dakika daha pişirin. Soslamayı da yine mühürlendikten sonra yapmalısınız.

Mutlaka yüksek ateşte pişirin ve tavayı önceden ısıtın Et oda sıcaklığında beklerken döküm tavanızı yüksek ateşte önceden ısıtın. 10 dakika yeterli olacaktır. Çok sıcak olan tavaya bifteği artık koyabilirsiniz. Böylece etiniz kenarları da dahil eşit derecede pişecektir. Pişme süresince de asla kısık ateşe almamalı ve yüksek ateşte pişirmeye devam etmelisiniz.

Tavaya fazla yağ koymamaya dikkat edin Et pişerken kendi yağını salacaktır. Bu yüzden etin cinsine göre hiç zeytinyağı koymamak ya da çok az eklemek en doğrusu. Mesela ette yağ damarları gözüküyorsa hiç yağ kullanmadan eti tavaya alabilirsiniz.

Bifteği çevirmekten korkmayın ancak bu işlemi sadece maşayla yapın Eğer bifteği ocakta pişiriyorsanız onu birkaç kez önlü arkalı çevirmeniz daha iyi sonuçlar doğuracaktır. Zira böylelikle her iki tarafın da ısıyı kaybetmeye ya da çok fazla ısıyı çekmeye vakti olmayacağı için biftek kurumayacaktır. Ancak bu çevirme işlemini sadece maşa kullanarak yapın. Aksi takdirde bifteğin içindeki suyun dışarı çıkmasına mahal verebilirsiniz.

Bifteği ocaktan aldıktan sonra hemen servis etmeyin Zira biftek döküm tavadan alındıktan sonra bile pişmeye devam eder. Bu yüzden suyunu hapsetmek için onu biraz dinlendirmelisiniz. 3-4 dakika bir süre bunun için yeterli olacaktır.

Kekik, pulbiber gibi taneli baharatlar eklemek istiyorsanız bunu servis sırasında yapmalısınız Eti tavadan alıp dinlendirirken bu baharatları koyabilirsiniz. Yani tuz ve karabiberi eti pişirmeden önce, diğerlerini en son aşamada eklemelisiniz.

Bifteğe ekstra lezzet vermek için bir kenarda tereyağı eritin Etin mühürlemesinin bitmesine yakın bir kenarda tereyağı eritip en son aşamada bifteğin üzerine dökerseniz eti daha fazla leziz hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun.