İş üzeri İsveç'e gelip 12 saat çalışarak, maaşını da patrona geri veren mağdurlar
İsveç'te iş üzeri oturumu bulunan birçok insanın yaşadığı problemlere önemli bir örnek alacak Pizzacı Amir'in yaşadıkları İsveç'e basınında geniş yer buldu.
Basında yer alan habere göre, Pizzacıda çalışan 21 yaşndaki Amir, sınır dışı edilmekten kendini kurtarmak için girdiği işte, her gün on iki saat çalıştırılarak, ay sonu yatırılan maaşın 10 bin kronunu patrona geri vermek zorunda kalıyor.
Her ay on bin kron patrona geri vermezse kovulacağını ve oturumunu kaybetme korkusu olduğunu aktaran Amir'in yaşadıkları geniş yer buldu.
Afgan göçmeni olarak geleceğini inşa etmek için 16 yaşında İsveç'e gelen Amir'in zorlu hayat mücadelesinde, iki yıl sonra oturum başvurusuna red geldi. Sınır dışı edilmemek için iş bulmak zorunda olan talihsiz genç, pizzacıda iş buldu. Ancak bulduğu işte hem on iki saat çalışmak zorunda kaldı hem de resmi olarak verilen maaşın on bin kronunu her ay çekerek patrona gayri resmi olarak geri vermek zorunda kaldı.
15 Aralık'tan önce İsveç Göçmenlik Kurulu'na sözleşmeli şartlarda kalıcı bir işi olduğunu gösteren belgeleri göndermek zorunda kaldı. Aksi takdirde sınır dışı edilme riski vardı.
Bunun üzerine kendi memleketlilerinin işlettiği her restoranı ziyaret etti. Komşu şehirlerdeki ve hatta Stockholm ve Malmö'deki fast food mekanlarına baktı. Ancak korona salgını sektörü felç etmişti.
Son dakikada bir fırsat geldi:
Komşu kasabadaki bir pizzacı eleman arıyordu. Amir aynı gün görüşme için gitti.
Pizza dükkanı sahibi onu küçük ofisinde karşıladı. Kapıyı çekti ve şöyle dedi:
"İsveçlilerin kuralları vardır. Bizimde kendi kurallarımız var."
Planı açıkladı: Amir'e aynı gün kalıcı bir iş ve vergiden önce aylık 21.000 SEK teklif etmeye hazır olduğunu. Ancak çalışma günü, sözleşmede yazılanlardan önemli ölçüde daha uzun olacaktı; sabah dokuzdan, haftada altı gün akşam dokuz veya on'a kadar.
Ayrıca, patron maaşın çoğunu "her ay 10.000 İsveç Kronu" geri istedi. Bu da, vergiden sonra Amir'in yalnızca yaklaşık 6.000 kronun kalmasına izin verileceği anlamına geliyordu, bu da yirmi kron civarında bir saatlik ücrete tekabül ediyor.
Patron mutfağın arkasında uyuyabileceği beş metrekarelik bir çalı gösterdi.
"Uymuyorsa, şimdi gidebilir ve bir daha asla geri dönemezsin denildi."
7 Aralık'tı. Amir'in İsveç'ten sınır dışı edilmemek için kalıcı bir iş bulması için sekiz günü vardı.
"Kabul etti."
Yapılan haksızlığın içini yediğini ancak bunu birilerin bilmesi gerektiğini ve bu şekilde çok fazla mağdur insan olduğunu belirterek, zor durumdaki insanlar üzerinden rant sağlamanın adaletsiz birşey olduğunu belirtti. Ancak aynı zamanda anlaşılırsa işinden olacak ve sınır dışı edilecek. Korku ve anlatma isteği arasında sıkışan Amir, en sonunda yaşadıklarını basına anlattı.
Pizzacıdaki uzun günlerden bahsediyor. Bazen o kadar yorgun düşüyor ki kıyafetleri üzerindeyken uykuya dalıyor.
Yine de, en kötüsü belirsizliktir. Onu içten içe yiyen gelecek endişesi.
Patron restorana her geldiğinde, hata yapmaması gerektiğini düşünüyor. Sonra sinir harbi içinde eli ayağı titriyor.
Birkaç saat uzaklıktaki başka bir İsveç şehrinde bir kafe. Mehmet de 21 yaşında kaputun altına çömeliyor.
Amir gibi, 2015 sonbaharında İsveç'e geldi, lise yasası tarafından reddedildi ve kurtarıldı.
Şehrin dini topluluklarından birine ait müstakil evler inşa eden bir şirket, kalıcı bir iş teklif etti.
Mehmet iş sözleşmesini gösterdi. Ayda 22.000 kron vaat ediyor ve sonra: Swedbank hesabından paraları çekiyor.
Her ay maksimum miktarı aştığı için ATM'de iki turda çekilmek zorunda kaldığı 5.500 kron oluyor.
Afganistan gençlerin geleceği açısından umut olmadığı için en fazla göç veren ülke. Patronum asla geri dönemeyeceğimi biliyor. Öyleyse ona ödeme yapmaktan başka seçeneğim var mı?
Yılın başlarında, ikamet izni İsveç Göç Kuruluna göre, etrafında iki bin refakatsiz çocuğun yasal düzenlemeden yararlanma süresi geçmişti. Artık her birinin kalıcı bir işle ilgili belgeleri göstermesi gerekiyor.
Aftonbladet'in konuya ilişkin yaptığı araştırmada, maaşını geri ödemeleri gereken işleri kabul eden veya almaları teklif edilen kişilerin birkaç ek tanıklığıyla onlara ulaştı.
Bununla birlikte, İsveç Göçmen Bürosu'nun basın servisi, yetkilinin herhangi bir özel durumdan haberdar olmadığını belirtiyor.
Amir ve Mehmet, birkaç ay sürmesi beklenen kalıcı oturma izni başvurusunda bulundu. Evrakları onaylanırsa İsveç'te kalabilirler.
İsveç Göçmen Bürosu, oturma izni vermeden önce, maaş ödemelerini ve vergi geçmişini inceleyerek ve sendikadan görüş alarak işin ve şirketin ciddi olup olmadığını araştırdıklarını belirtiyor.
Ensamkommande riksförbund Malmö operasyon müdürü Omid Mahmoudi, kalıcı bir iş arayışında işverenleri tarafından sömürülen gençlerden endişe verici şekilde çok olduğunu söyledi.
"Gençlere yardım etmeye çalışıyoruz ama onlar her zaman söylemeye cesaret edemiyorlar. Polise ihbar ettiğimizi ve bunun işlerini kaybetmelerine ve sınır dışı edilmelerine yol açabileceğini biliyorlar." dedi.
Refakatsiz küçüklere olan talebin makul olması gerektiğini söylüyor.
"Bir pandemi sırasında liseden sonraki altı ay içinde kaç İsveçli genç kalıcı bir iş bulmayı başardı?"
İsveç Vergi Dairesi'nde mali suçlar uzmanı olan Pia Bergman, ücretlerin geri ödenmesi planı, dolandırıcılık, Yabancılar Yasası'nın ihlali ve işgücü sömürüsü için insan kaçakçılığı gibi bir dizi yasayla çelişiyor olabilir.
Yetkililerin çalışma hayatında suça karşı ortak çalışmalarının farklı gizlilik kuralları tarafından engellendiğine inanmaktadır.
"Bugün göründüğü gibi, işyeri ziyaretlerinden bilgi aktarmak için ne görevlerimiz ne de resmi fırsatlarımız var. Bu, bu tür bir kullanımın sistemlere yerleştirilmesini olması gerekenden daha kolay hale getiriyor" dedi.