İSVEÇ

İsveç polisi aşı dolandırıcıları konusunda uyardı

İsveç polisi son zamanlarda pandemi kaynaklı dolandırıcılıkta aşı ile ilgili de dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyardı. Dolandırıcılar insanları arayıp aşı için randevu almak istediklerini söylüyorlar.

Ancak önce kimlik bilgileri, banka kimliği veya banka kutusu ile tanımlamanız gerektiğini belirterek, böylece hesaplarınıza ve özel bilgilerinize ulaşıyor. Polisin ulusal dolandırıcılık merkezindeki Lotta Mauritzson, böyle durumlarda dolandırıcılarla konuşulmaması ve telefonu kapatmak gerektiğini söyledi.

Polis bugüne kadar aşı ile ilgili dolandırıcılık girişimlerine ilişkin 30 civarında şikayet aldı. Şimdi hem polis hem de Halk Sağlığı Kurumu bu tür dolandırıcılık konusunda uyarıyor. Aşılarla ilgili sahtekarlığın birçok ülkede olduğunu ve uyarılar geldiğini dile getiren Lotta Mauritzson, daha fazla insanı etkilemeden bunu durdurmak istiyoruz dedi.

Sosyal manipülasyon Yaklaşım, diğer telefon dolandırıcılığı türlerine benziyor. Dolandırıcılar, arayan kişiyi kendisini bir banka kimliği veya banka kutusu ile tanıtmaya randevu almaya veya aşı ücretini ödemeye ikna etmek için çeşitli yollarla çalışıyorlar. Ancak dolandırıcılar, onay aldıklarında kişinin hesabına ulaşarak elde ettikleri bilgilerle hesapları boşaltıyorlar. Bu tür durumlarda kurbanın parayı geri alma şansı çok azdır. Birisi aşı nedeniyle sizinle iletişime geçerse, kesinlikle konuş sırasında kendinizle ilgili bilgi vermemelisiniz. Biri sizinle iletişime geçtiğinde kimliğinizi belirtmenize gerek yoktur ve aşı için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez.

Daha sıkı güvenlik Geçmişte, bu tür dolandırıcılığın büyük bir kısmı mağdurların banka kimliklerinin yardımıyla gerçekleşiyordu. Ancak yeni giriş sistemleri ve daha sıkı güvenlik, bu yaklaşımı daha zor hale getirdi. Bunun yerine, dolandırıcılar, arayan kişiyi banka kutusundaki kodları vermeye ikna etmek için çeşitli şekillerde çalışırlar. Telefon dolandırıcılığı her yıl yüz milyonlarca kron götürüyor. Yalnızca Kasım ayında 700 vaka bildirildi. Bunlardan 230'u, tahminlere göre 25 milyon krona ulaştığı, tamamlanmış suçlardı. Etkilenen her on kişiden sekizi 70 yaşın üzerinde.

Genel olarak, yaşlılara yönelik dolandırıcılık geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 10 arttı. Ancak salgın, suç istatistiklerinde göze çarpıyor. Sosyal manipülasyon yoluyla bu tür telefon dolandırıcılığı artmıştır. Bununla birlikte, dolandırıcıların hem kart hem de kodlarla karşılaştığı vakaların sayısı, daha az yaşlı insanın mağazaları ve suça maruz kaldıkları diğer yerleri ziyaret etmesiyle azalmıştır.