İSVEÇ

İsveç'te koronavirüs vakalarında artış! Stockholm karantinaya alınacak mı?

İsveç Halk Sağlığı kurumu ve süreci ortak yönettiği ilgili kurumların her gün yerel saatle 14:00'da basın toplantısıyla güncel verileri ve koronavirüsle mücadeleye dair bilgiler açıkladı. Gazetecilerin Stockholm'ün karantinaya alınması gerektiğini düşünen çok sayıda insan var sorusu ve diğer konulara dair tüm ayrıntılar.

İsveç'te koronavirüs vakaları 3 bin bandına yaklaşırken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 66'ya ulaştı. Yoğun bakımda solunum cihazlarına bağlı tedavi görenlerin sayısı 178'e yükseldi. İsveç'te Halk Salığı Kurumu'nun saat 14:02 itibarıyla yansıttığı vaka sayısı 2 bin 806. Salgının merkezi olan başkent Stockholm'de durum oldukça kritik olarak görülüyor.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, yaptığı açıklamada "İsveç'te şuanda yaklaşık 3000 vaka, 66 ölüm var. Bu bir enstantane, odadan çıkmadan önce herhalde farklı görünecek. Sayılar farklı şekillerde görülür, hiç kimse bir şey kaçırmadı, içinde hiçbir çelişki yok" ifadeleri kullandı. "Stockholm önemli bir artış gördü, sağlık hizmetleri basın bilgilendirmesi oldukça iyi. Salgın gelişimini sağlık hizmetleri üzerindeki baskıdan ayrı tutmak da önemlidir" diye sözlerine ekledi.

Tegnell, "Ölenler ortalama dört hafta önce enfekte olanlar. IVA'ya (yoğun bakım ünitesi), özellikle Stockholm'de, son günlerde büyük bir artış yaşandığı görülüyor, giderek daha fazla vaka geliyor. Hepimizin anladığı IVA'ya baskı yapıyor" diyerek, "Bu durum, sağlık sistemi için değil, bununla başa çıkmak büyük bir iş olacak" dedi.

Anders Tegnell, diğer ülkelere kıyasla sakin bir yükselişimiz var, ama bu evde çalışmayı bırakacağımız veya hasta olduğumuzda evde kalmayı bırakacağımız anlamına gelmiyor yorumunda bulundu. Tegnell, "Şu anda yaptığımız şey, risk grubuna (yaşlıların) karşı büyük bir bilgi çabası içindeyiz. Çünkü bilgiyi takip etmediklerine dair sinyaller aldık." Bu durum, yakın gelecekte o gruptaki çok fazla hasta insanın önüne geçmek için yapılıyor ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Acil Durum Yönetimi Müdürü Taha Alexandersson: "Sağlık hizmetlerini en iyi şekilde rahatlatmak için önerileri takip edecek kadar stresli olamayız" dedi. Stockholm en kötü durumda, diye tekrarladı. Koruyucu ekipman ve yoğun bakım alanları geliştirme çalışmaları hakkında şunları söyledi: "Yoğun bakım personeli ve aynı zamanda sağlık hizmeti taşımacılığı ile ilgili gelen destek talebini koordine etmek için aktif olarak çalışıyoruz dedi.

"Koruyucu ekipman alımına bağlı olarak, çok dolu oluyor. İsveç Savunma Malzemesi Ajansı'ndan iyi destek var. Ayrıca Silahlı Kuvvetler bu konuda ciddi destek veriyor. Bunun için son derece minnettarım. Bu konuda hala uzun vadeli bir görüş yok. Ancak acil ihtiyaç sağlanıyor. Sağlamak için çalıştığımız 2-3 günlük acil ihtiyaçtır" dedi.

Alexandersson, Covid-19 ile mücadele eden hiçbir sağlık personeli işlerinde kendilerini güvende olmadığını hissetmemelidir. Bunu elde etmemiz son derece önemlidir ifadeleri kullandı.

Buna ek olarak diğer konularda da açıklamalarda bulunan Alexandersson, Yoğun bakım alanlarının günlük kayıtlarını almak için tüm hızıyla çalışmaya devam ediyoruz. Tüm bölgelerde yoğun bakım kapasitesi hala mevcuttur. Bu genişletilir ve yavaş yavaş güçlendirilir. Yoğun bakımın kalitesi ve orada yapılan çalışmalar da takip edilecektir. Bugün yoğun bakım alanlarına öncelik vermek için yeni bir karar desteği yayınlandı dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Sağlık ve Tıbbi Hizmetler Başkanı Thomas Lindén: "Sağlık hizmetlerini gerekli tavsiye, destek, talimatlar ve bilgi ile destekliyoruz" diyerek, yoğun bakım ünitelerinin öncelikleri konusunda desteğe ihtiyaç olduğunu öğrendiklerini söyleyerek:

"Bunun sadece bakım ihtiyacını karşılama kapasitesini artırmak için çabalar gösterildiğinde geçerli hale geldiğini vurgulamak istiyorum. Buluşun zenginliğinden ve sağlık hizmetlerinde var olan eylem gücünden etkilendim, ancak önceliklendirmemiz gereken bir durumla sonuçlandırabiliriz.

Sağlık operasyonlarında günlük öncelik verilmektedir" yorumunda bulundu. Lindén: Kullanacağımız ilkeler, uzun sürelidir sahip olduğumuz iyi bilinen, birleştirilmiş ve demokratik olarak belirlenmiş ilkelerdir. Bunu açıklığa kavuşturmayı seçtik. İlk ilke insan onuru ilkesidir, yani önceliklendirme sosyal duruma veya statüye, engelliliğe veya kişinin durumuna ya da yaşadığı yaş sayısına katkıda bulunup bulunmadığına dayanmamalıdır.

İkincisi ihtiyaç ilkesidir. Üçüncüsü ise fayda ile ilgilidir: en çok fayda sağlayanlara öncelik verilmelidir diyerek çalışmaları planlı ve kapsamlı ele aldıklarını söyledi. Thomas Lindén: "Ayrıca Linköping'deki Öncelik Merkezi'ne ve böyle bir belgenin hazırlanmasına yardımcı olan uzmanlara teşekkür etmek istiyorum" diyerek. Artık herkesin kullanımına açık. ifadeleri kullandı.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı yöneticisi Svante Werger: "Sosyal olarak önemli faaliyetlerde bulunan herkese: sosyal olarak önemli faaliyetler olup olmadığınızı belirlemek ve değerlendirmek sizin rolünüzdür. Personeli belirlemek ve öncelik vermek sizin görevinizdir."

Bu konu, belediyelerde toplanmamalı, ancak bir belediye uzaklaştırılan çalışanlardan sertifika isterse doğrulanmalıdır. Hükümet okulları kapatmaya karar verirse, bunlardan sorumlu olan ilgili belediye olur. Bakım ihtiyaçları, öğrencilerin ihtiyaçları etkilenebilir. Ayrıca bakıcının bakım ihtiyacı bildirimini almalısınız (eğer koruyucu sosyal olarak önemli faaliyetlerde çalışıyorsa). Ancak, sosyal açıdan önemli faaliyetlerde çalışanların listesini yapmamalısınız.

Werger: Bireysel çalışan olarak, çabalarınızın sosyal açıdan önemli faaliyetler olup olmadığına karar veren siz değilsiniz. İşvereniniz bunu değerlendirir.

Bütün sistem sorumluluk, güven, iyi muhakeme üzerine kuruludur. Konu yerel olarak ele alınır, ilçe yönetim kurulları gerektiğinde belediyelere ve yöneticilere destek sağlar. MSB gerekirse düzeltmeye hazırdır diye sözlerinin altını çizdi.

Sosyal olarak önemli faaliyetler üzerinde çalışan hepiniz: bunların çoğu zaten yapmanız gereken bir şey. Okul kapanışlarına bakılmaksızın (örnek olarak). Okul kapatma sorununa bakılmaksızın kilit personeli sağlayın. O zaman buna hazırsınız diyerek alınacak kararların sonuçlarına hazır olmalısınız ifadeleri kullandı.

Basın konuşmasında sorular kısmında gazetecilerin eleştirel sorularına yüzeysel cevaplar verilmeye devam etti.

Soru 1: Hiçbir personel kendini güvende olmadığını hissetmemelidir, nasıl garanti edersiniz? Personel kendilerini güvensiz hissediyor ve patronlarının onları dinlemesini sevmiyorsa Socialstyrlesen'e başvurabilirler mi?

Cevap: Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nda Taha Alexandersson: "Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kimseyi kulağından tutup götürmez. Ancak, umarım destek olabiliriz. Umarım personel işverenine döner. Personelin bulunduğu bölgeler ve belediyelerdir. Biz düzenleyici değiliz. Elimizden gelenin en iyisini destekliyoruz. Ayrıca koruyucu ekipman ve diğer malzemelerin koordinasyonunu destekliyoruz" şeklinde cevap verdi.

Soru 2: Ancak personelin kendilerini güvende hissedeceğini nasıl garanti edebilirsiniz? Cevap: Taha Alexandersson: "Küresel risk durumunu veya covid-19'un yayılmasını garanti edemiyorum. Ancak, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulunun, çalışanların kendilerini güvende hissetmemelerini sağlamak için elinden geleni yaptığını garanti edebilirim" dedi.

Soru 3: Ama neden güvensiz hissetmemeniz gerektiğini söylüyorsunuz? Cevap: Alexandersson: "O zaman yeniden formüle edeceğim. Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, çalışanlarını güvensiz hissetmemek için işverenleri desteklemek için çalışmaktadır" şeklinde cevap verdi.

Soru 4: Bunun anlık görüntülerle ilgili olduğunu ve var olan resimlerde çelişki olmadığını söylüyorsunuz. Sürekli saat 14'te durumun istikrarlı olduğunu söylemek kafa karıştırıcı değil mi. Siz açıklama yapıyorsunuz bir kaç saat sonra farklı veriler geliyor dün saat 18'de Stockholm bölgesi salgın fırtınasının üzerimizde olduğunu söylüyor? Cevap: Anders Tegnell: Bu bir tutarsızlık değil. Ancak bunların anlık görüntü olduğunu iletmek sizin (medya) sorumluluğunuzdur. Bahsettiğimiz farklı şeyler olduğunu hatırlamak zorundasın. Yayılan salgın ve hastanenin saat 18'de belirttiği Stockhlm'de sitasyonu başka bir konudur. Herhangi bir endişe yaratmayacak şekilde iletişimi netleştirmek için ortak bir sorumluluğumuz var. Ayrıca Stockholm'ün muhtemelen "sıfırıncı günde" olduğunu söylüyor. Sıfır gününe, enfeksiyon eğrisinin çok dik yükseldiği nokta denir.

Soru 5: Stockholm'de enfeksiyonun yayılması nedeniyle kapatılabileceğini karantinaya alınması gerektiği belirtiliyor bu konuda ne düşünüyorsunuz? Cevap: Anders Tegnell: Bölgedeki yayılmayı daha iyi kontrol altına almak istiyorsanız kapatabilirsiniz. Bu bir evet ya da hayır sorusu değildir, ancak evet çok küçük bir alanda çok fazla vaka alırsak olabilir. Daha iyi kontrol elde etmek istiyorsak, bir alanı karantinaya alabiliriz. Ancak bugün o noktada değiliz.

Finlandiya ülkenin geri kalanında küçük bir yayılım gösterdi, bu nedenle böyle bir önlem iyi olacak. Bugün Enfeksiyondan Korunma Kanunu'nda karantina fırsatı var. Çok karmaşık. Buna daha sonra girebiliriz.