SAĞLIK

İsveç'te maske anlaşmazlığı ve devam eden tartışma

İsveç'te koronavirüsle mücadelede en fazla tartışılan konulardan biri olarak öne çıkan maske konusunda Anders Tegnell, maskenin güvenli olmadığını söylemesine karşı farklı görüşlerde maskenin karşıdaki kişiyi korumakta etkili olduğunu savunuyor. Dünya ve Avrupa'nın birçok ülkesinde maskenin koronavirüsün bulaş oranını düşürdüğü yönündeki çalışmalar sonucunda takılıyor. Ancak İsveç'te maske konusu devamlı gündemde olan bir konu olmasına rağmen hayata geçirilmiş değil.

Komşu ülkelerde de toplu taşıtlarda maske takmanın karşıdaki insana bulaştırma riskini azalttığı görüşüyle uygulanıyor. İsveç stratejisinin mimarı olan devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, maskenin korumada yeterli olmadığını ve farklı riskleri beraberinde getirdiğini savunuyor. Klinik bakteriyoloji profesörü Åsa Melhus, maske, öksürük ya da hapşırma durumunda damlacıkların karşı tarafa geçmesini engelliyor dedi. Danimarka, toplu taşıma araçlarında maske ile ilgili gereklilikleri sunan ve maske takılmasını zorunlu kılan en son ülke. Benzer kurallar çoğu Avrupa ülkesinde de zaten uygulanıyor.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, TT haber ajansına verdiği yeni demeçte, maske konusunda eskiden olduğu gibi, gerekli olmadığı duruşunu sürdürdü. İsveç Halk Sağlığı Kurumu, şimdiye kadar maske korumasını önermemeyi seçti, çünkü "maskenin insanları rahatsız etmesi nedeniyle sık sık elle temas ediliyor ve çoğu insan bir süre sonra maskeyi çenesine indiriyor. Daha sonra insanlar elleriyle yüze ve gözlere daha çok temas edebilir. Bu nedenle virüsün bulaşma riski artar" şeklinde ifadeler kullanan Tegnell, bulaşı düşürmek için sosyal mesafeye dikkat etmek yeterlidir dedi.

Bilim dergisi The Lancet'te yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, maske koruması enfeksiyona karşı sadece sınırlı bir koruma sağlıyor. En azından maskeyi takanlar karşısındaki insana kendisinden olası enfeksiyonun geçmesini engelliyor. Ancak, bu durum maskenin doğru kullanımı varsayılırsa geçerli oluyor. Çalışmaya göre, daha uygun ve daha etkili filtrelere sahip gelişmiş maskelerin koronavirüse karşı etkili bir koruma sağladığı kesin olarak söylenemez bilgisine de yer veriliyor. Bununla birlikte, maske aslında dolaylı koruma sağlayabilir. Bunun nedeni, insanların elle ağız bölgesine dokunması azalıyor. Bilim dergisinde son zamanlarda yayınlanan uluslararası bir araştırmaya göre, insanlar maske koruyucuları taktığında yüze dokunma durumları azalıyor. Ve bu da enfekte olma ve başkalarına bulaştırma riskini azaltabilir.

Ama kesinlikle tam koruma sağlamıyor. Åsa Melhus, maske yükümlülüğünü belirli yerlerle sınırlarken bir soruna işaret ederek, insanların maske kullanması bazı sorunları da beraberinde getirdiğini belirtti. Melhus, "Maske kullananların bir yerde otururken, maskesini taktığını, ancak elleriyle sürekli başka yerlere dokunduktan sonra maskeye temas ettiklerini gördüm" bu şekilde maske kullanmak doğru değil yorumunda bulundu. Maske korunma gereklilikleri artık dünyanın geri kalanında da uygulanmaktadır. Örneğin, bu hafta ABD Kongresi, Temsilciler Meclisi'nde bulunan herkes için maske koruması şartı getirdi. Ve Avustralya'nın Victoria eyaletinde, tüm insanlar açık havada maske takmak zorunda, dünyada bunun örnekleri çok, maskenin doğru kullanımını insanlara anlatarak kullanımını sağlamak faydalıdır. Ancak maske tek başına bir yeterlilik oluşturmaz dedi.