İSVEÇ

İsveç'te son bir günde 940 yeni vaka 48 can kaybı

Koronavirüs salgını nedeniyle İsveç'te son bir günde 940 yeni vaka tespit edildi. Yeni vakalarla birlikte ülkedeki toplam vaka sayısı 53 bin 323'e yükseldi. Son birkaç gündür açıklanan can kayıplarındaki düşüş devam ederken, bir kaç gündür hafta sonu ve tatil nedeniyle ülkede verilerin işlenmesinde gecikme olduğu tahmin ediliyor. Açıklanan yeni verilere göre son bir günde 48 yeni can kaybı bildirilen İsveç'te Covid-19 bağlantılı can kaybı 4 bin 939'a yükseldi. Haftasonu ve tatil nedeniyle birkaç gündür yapılmayan günlük bilgilendirme toplantısı bugün yeniden gerçekleşti.

Bugünkü toplantıya: Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson, İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı (MSB) Danışmanı Svante Werger ve Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Halk Sağlığı Konseyi yöneticisi Iréne Nilsson Carlsson katıldı. İşte bastın toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell: Salgının küresel durumunu değerlendirerek konuşmasına başlayan Tegnell, özellikle Avrupa'da normalleşme adımlarıyla birlikte vaka sayılarında artış olduğuna dikkat çekti. Tegnell, AB içinde vaka sayılarında son zamanlarda artış var dedi.

Tegnell, İsveç'te vaka sayısında ciddi bir artış gördük, bunun nedeni tamamen eskisinden çok daha fazla insanı test ettiğimiz yeni bir test sürecine girmiş olmamızdı diyerek, "Bunlar hafif vakalardır. Sağlık hizmetlerinde kabul edilen veya yönetilen ciddi vakalar eşit düzeyde kalmaktadır ve bu durum biraz düşebilir" ifadeleri kullandı. İsveç'te yaşanan vakaların ne yazık ki, uluslararası medyada yeni bir zirve olarak yorumlandı diyen Tegnell, "Bu tamamen yanlış. Zaten zirveye ulaştık ve ivme aşağı iniyor" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell: Genç yaş gruplarında daha fazla vaka buluyoruz, bunlar normalde ciddi bir hastalığı olmayanlar. Yoğun bakım vakaları azalmaya başlıyor, ancak hala solunum cihazı (iva) tedavisi üzerinde yüksek bir baskı var. Ancak yeni bir zirve olduğuna dair hiçbir işaret görmüyoruz dedi. Tegnell, "Ölenlerin sayısı giderek azalıyor" diyerek ortlama ölüm oranları daha önceye göre çok düşüktür ifadeleri kullandı.

Tegnell, ölümlerle ilgili bir kısım biriken işler olduğuna dikkat çekerek, hayatını kaybetmiş ancak kayıtlara henüz geçmemiş birkaç vaka olduğunu belirtti. Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Rinkeby-Kista'daki antikor çalışması hakkında bilgi verdi. Tegnell, "Bu sadece yeni salgınları daha iyi yönetmek için yapılmaz. Antikor konusunda mümkün olduğu kadar çok insanı test etmemiz iyi bir resim elde edebilmemiz açısından önemlidir" ifadeleri kullandı. Antikor testlerinin ücretsiz olduğunu belirten Tegnell, bu testler aynı zamanda sizin hasta olup olmdığınızı da söylemiş olur dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell: Yaz seyahatleri ile ilgili görüşmeler yaptık diyerek, Halk Sağlığı Kurumunun belirlediği kriterlere göre hareket edilmesinin önemli olduğunun altını çizdi. Sosyal mesafe ve temas konusunda herkesin dikkat olması gerektiğine işaret etti. Seyahat edenlerin sorumluluk almaları gerektiğine vurgu yapan Tegnell, kalabalıklardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson: Covid-19 nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı yavaş yavaş doğru yönde ilerlemektedir. Bugün, ülke genelinde 244 covid-19 hastası solunum cihazına bağlı tedavi edilmektedir. Ülke genelinde toplam 510 hasta yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmektedir dedi. Son bir kaç gündür 300'den daha az koronavirüs hastasının yoğun bakımda tedavi görüyor olması uzun zamandır görülmemişti. Bu nedenle önemlidir vurgusu yapan Alexandersson, "Normal yoğun bakım ihtiyacı olan hastaların oranı artık covid-19 nedeniyle tedaviye ihtiyacı olanlardan daha fazladır" dedi. Alexandersson, "Covid-19 hastalarındaki düşüş trendini, diğer tıbbi bölümlerde de görmeye başlamalıyız. Bir hafta önceye göre 130 daha az hasta var. Ancak uzun bakım süreleri vardır, daha da kötüleşme riski bulunuyor" dedi.

İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson: Ülke genelindeki yoğun bakımlarda yüzde 27 doluluk kapasitesi olmamasına rağmen, büyük bölgesel farklılıklar devam etmektedir. Bazı bölgelerde yüzde 9 doluluk varken bir başka bölgede bu yüzde 100 dolmuş durumdadır diyerek, hala riskin devam ettiğine dikkat çekti.

İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson: "Taşımacılık kaynakları ve diğer sağlık güçlendirme kaynakları gibi oluşturduğumuz tüm olası sigorta kaynakları mevcut durumlara ve ihtiyaçlara uyarlanacaktır. Yaz Ortası haftası, ülkenin acil tıbbi hazırlık için hiç veya orta düzeyde etki bildiren 16 bölgeye sahip olmamızla başlar. Bu güzel, daha iyi olmalıyız dedi. "10 bölge hala güçlendirme modunda" diyen Alexandersson, Gördüğü senaryo gelişmeleri açısından, tutmamızın ve dayanmamızın ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istediğini sözlerine ekledi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Halk Sağlığı Konseyi yöneticisi Iréne Nilsson Carlsson: Yaşlılarla ilgili konuşan Carlsson, "Yaşlı bakım sektöründe çalışan bazılarına teşekkür ederek başlamak istiyorum, çok zor bir bahar geçirdiler. Şimdi onların hak ettiği bir tatil geçirme zamanı, şimdi yaşlı bakımı ve özel konutlardaki personelini değiştirmeleri gerekiyor. Şimdi çok sayıda yeni insan gelecek" diyerek, yeni personelin yaz aylarında da güvenle çalışmaya devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun personel web sitesinde yayınlanan tüm desteği ve geliştirdikleri eğitim kurslarını hatırlatarak, bilgiden yararlanılması gerektiğini söyledi.

İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı (MSB) Danışmanı Svante Werger: "Pandemi yönetmekten sorumlu olanları destekliyoruz" diyerek konuşmasına başlayan Werger, "Son haftalarda olduğu gibi bugün Kantar / Sifo'nun 21 Mart'tan bu yana insanların algı ve davranışlarıyla ilgili anketini rapor etmek istiyorum" dedi. Geçmişe oranla endişelerin azaldığı ve olumlu gelecekle ilgili inancın daha iyimser olduğu bir nüfus görüyoruz diyen Werger, "İnsanlarda virüs bulaşma olasılığını görenlerin oranı anket sırasında şu ana kadarki en düşük düzeydedir (yüzde 37). On kişiden yedisi geleceği parlak görüyor" dedi. Werger, "Genel olarak, korona virüsünün sonuçlarıyla ilgili endişelerin hem hastalığın kendisi hem de sosyo-ekonomik sonuçlarla ilgili kaygılarının giderek azaldığı söylenebilir" ifadeleri kullandı. Endişenin arttığı bir istisna olduğuna işaret eden Werger, araştırmaya katılanların büyük bir kısmının daha fazla kalabalıklara karışmaya başladığı görülmektedir dedi.