İsveçli profesör'den ölümcül virüsle ilgili şok açıklama
Çin'in Hubei bölgesinde korona vakası nedeniyle ölü sayısı dün önemli ölçüde arttı.
İsveç Upsala Üniversitesi profesörü Björn Olsen, "Dünya nüfusunun yüzde 60-80'i acı çekebilir" diyerek tehlikenin altını çizdi.
Olsen, "Bu virüsün sonunda normal virüs florasımızın bir parçası olması inanılmaz değil" dedi.
Çin'in başkenti Wuhan ile birlikte Hubei Eyaleti, yeni koronavirüs covid-19 enfekte ve ölü teşhis yöntemini değiştirdi.
Daha önce sadece laboratuvar testlerinin yapıldığı sayma vakalarından, hastanın enfeksiyonun klinik semptomlarını gösterdiği tüm vakalar sayılmaktadır. Bununla, rakam önemli ölçüde arttı. Çarşamba günü 14 bin 840 enfekte ve 242 ölü eklendi.
"Enfeksiyon hızla artıyor"
Hubei eyaletinde bin 310 kişi öldü ve 48 bin 206 kişi hastalandı.
Bildiğimiz kadarıyla, Hubei sakinlerinin çoğu hasta düşmedi. Sadece Wuhan'da 11 milyon kişi yaşıyor. Ancak Uppsala Akademik Hastanesi'nde bulaşıcı hastalıkların baş danışmanı ve Uppsala Üniversitesi'nde profesör olan Björn Olsen, "yine de şiddet içeren yaygın bir enfeksiyondur" dedi.
Profesör, Hubei Eyaletindeki gerçek enfekte sayısının 100 binin üzerinde olduğuna ve önümüzdeki günlerde istatistiklere yansıyacağına inanıyor.
Olsen, "Bu aynı zamanda ölüm sayısı için de geçerlidir. Bunun nedeni, 14 gün veya üç hafta önce teşhis edilen, bir solunum cihazında bulunan ve başka enfeksiyon ve sekelleri olan kişilerin öleceğidir" diyor.
Virüsün yıllarca yayılmaya devam edebileceğini ve dünya nüfusunun yüzde 60-80'inin virüsten etkilenebileceğini gösteren hesaplamalar var.
Olsen, "Bu şekilde devam edip Çin'den kopup kopmayacağına dair bir tahmin yapıldı, o zaman gelişme nasıl görünecek. Sonra birçok insanın hastalanacağına inanılıyor. Ancak elbette, herkes ölmeyecek, çoğu iyileşecek" yorumunda bulundu.
"Halkın en büyük düşmanı"
Bu sabah, Çin dışında ilk kez bir şehrin karantinaya alındığı haberi de geldi - yaklaşık 10 bin nüfusa sahip Vietnam'ın Son Loi şehri virüs nedeniyle karantinaya alındı.
DSÖ şefi covid-19'u "halkın en büyük düşmanı" olarak nitelendirdi. Ancak şu anda bir salgın değil. Bir pandeminin tanımı, iki kıtada kontrolsüz bir enfeksiyon yayılması ifadeleri kullandı.
Önümüzdeki aylarda çok dinamik bir süreç olacak. Hızlı bir şekilde artacak. Dün, endişe verici manşetler vardı. Sadece olayı tahmin etmenin ne kadar inanılmaz zor olduğunu gösteriyor. Uppsala Akademik Hastanesinde bulaşıcı hastalıkların baş danışmanı ve Uppsala Üniversitesi'nde profesör olan Björn Olsen, "bu virüs için önceden hiçbir şey söylenmemelidir" ifadeleri kullandı.
Bazı uzmanlar ve ekonimistler bu virüsün Çin ile ABD arasındaki Ticaret savaşının bir göstergesi olarak görüyor.
Çin Korona virüsüyle ilgili salgını azaltmaya çabalarken bir yandan da virüsün sorumlusu ABD'dir sesleri çıkmaya başladı. Çinli bazı yetkililer şuanda öncelikli olarak virüsün daha da yayılmadan önüne geçmeyi hedeflediklerini ancak bu virüsün neden kaynaklandığını mutlaka bulup sorumlularına hesap sorulacağı söylentileri çıkmaya başladı.
Çin hükümetinin ABD ile girdiği Ticaret savaşının bir yansıması olarak virüsün patlak verdiğine inananların sayısı da her geçen gün artıyor.