DÜNYA

Korkunç erime: Bir günde İsveç'in üçte biri kadar eridi

Salı günü, Grönland'da ABD'nin Florida eyaleti kadar büyüklükte bir alan küresel iklim etkisiyle bir günde eridi. Son yıllarda giderek artan küresel ısınma sonucunda buzllar hızla eriyor. Uzmanlar, Grönland'da yaşanan bir günlük dev erimeyi de iklim değişikliğine bağlıyor. Araştırmacı Thomas Slater CNN'e verdiği demeçte, "Grönland'da buzların erimesi giderek daha ciddi ve riskli hale geldi" dedi. Grönland'ın görüntüsü genellikle güzel soğuk, buzla kaplı bir manzara içerir.

Ancak buz eridikçe resim değişiyor. Danimarka Meteoroloji Enstitüsü'ne göre Perşembe günü sıcaklık 23.3 dereceye ulaştı ve tahminler bir sıcaklık rekoruna işaret etti. "Son günlerde bölge üzerinde yüksek bir basınç sessizliğe büründü" diyen Meteorolog Marie Timm, fazla güneş ve düşük rüzgarın hakim olduğunu belirtti.

İsveç'in yüzölçümünün üçte biri Yüksek sıcaklıklar, Grönland'ın buzullarının aşırı derecede erimesine neden oldu. Bu durum son on yılda üçüncü kez yaşanıyor. Pazar gününden bu yana 18,4 milyar ton buz eridi. Sadece Salı günü 8.5 milyar ton buz eridi. BM ajansı Meteorolojik Dünya Örgütü'nün tahminlerine göre, bu miktarda buz, ABD'nin Florida eyaletinin tamamını beş santimetre suyla kaplamak için yeterli olurdu. Veya Uruguay ülkesinin tamamını kaplayabilir ya da İsveç bölgesinin üçte birinden biraz fazlası. 2019'da da benzer bir aşırı erime meydana geldi. Hacim açısından daha kötüydü, ancak bu sefer eriyen yüzey daha büyük.

İklim değişikliğinin sonuçları Araştırma dünyasında, sıcaklık artışlarına ve deniz seviyelerinin yükselmesine neden olan iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinden kaynaklandığı konusunda bir fikir birliği var. Elbette, bireysel hava olayları, havanın doğal bir varyasyonu olabilir. Colorado Üniversitesi araştırmacısı Ted Scambo, Eriyen buzulların yaygın eğilim iklim değişikliğinin bir sonucu olarak anlaşılmalıdır diyor. "Son onyıllarda veya yüzyıllarda, sıcaklıkların Grönland'ın tepesindeki donma noktasını geçmesi son derece olağandışı bir durum". Leeds Üniversitesi'nde araştırmacı olan Thomas Slater de aynı görüşte. "Grönland'da atmosfer ısındıkça aşırı erime gibi olaylar daha sık yaşanacak" diyor.