Koronavirüs nedeniyle İsveçlileri isteyen ve istemeyen ülkeler
İsveçlilerin tatil için en çok tercih ettiği ülkeler listesine bakıldığında, bazıları İsveçlilerin girşine izin vermezken, bazı ülkelerde belli kuralla göre girişe izin veriyor.
İsveçlilerin seyahat etme özgürlüğünün tarih boyunca en çok sınırlandırıldığı bir dönemi yaşaması, tatil planı olan İsveçliler ülkelerdeki uygulamaları merak edip araştırıyor.
İşte İsveçliler arasında en popüler olan ülkeler ve o ülkelerin güncel kuralları.
Finlandiya'da mülk sahibi olan İsveçliler 15 Haziran itibarıyla giriş yapabilir
Finlandiya hükümeti 15 Haziran Pazartesi günü seyahat kısıtlamalarının hafifletileceğini ve İskandinav ülkelerinden gelen ziyaretçilerin - İsveçliler hariç, memnuniyetle karşılanacağını duyurdu.
İçişleri Bakanı Maria Ohisalo, "Kolay bir karar değildi. Karar çok tartıştık ve gelecekte her zaman epidemiyolojik durumun nasıl göründüğüne ayak uyduracağız" dedi.
Finlandiya başlangıçta sınırlarını Estonya, Letonya, Litvanya, Norveç, Danimarka ve İzlanda'ya açılıyor ancak "daha sorunlu" kabul edilen İsveç'e açılmıyor.
Ancak, Finlandiya'da mülk sahibi olan kişiler İsveç'ten Finlandiya'ya girebilir. Yle'ye göre, çift ilişkiler için de istisnalar var.
Yunanistan İsveçliler için karantinaya ihtiyaç duyuyor
Yunanistan ayrıca 15 Haziran'ı uluslararası turizme açılacak sabit bir tarih olarak belirledi. Başlangıçta, enfeksiyon oranları ve diğer epidemiyolojik faktörler temelinde seçilen 29 ülkeden gelen ziyaretçiler hakkındaydı. Açıklanan ülkeler arasında İsveç yoktu.
Ancak yeni yönergelere göre, İsveçliler gidebilir. Ancak bununla birlikte, Stockholm ve salgından fazla etkilenen bölgelerden uçan herkes yedi gün karantinaya alınacak. Covid-19 testi negatif çıkanlar 7 gün karantinada kalacak ve pozitif çıkan olursa 14 gün gözetim altında tutulacak.
Almanya - Farklı eyaletlerde farklı kurallar var
Alman-Danimarka sınırı, ülkenin küresel seyahat tavsiyesinin değiştiği ve Almanların diğer AB ülkelerine serbestçe seyahat edebildiği 15 Haziran'da turistlere açılıyor.
Almanya birçok komşu ülke için sınır kurallarını zaten hafifletti, ancak 15 Haziran'da AB ülkeleri ve bazı Avrupa ülkeleri için daha büyük bir açılış bekleniyor.
29 Haziran'a kadar çeşitli sosyal mesafe kısıtlamaları geçerlidir. Kısıtlamalar ve olası karantina kuralları eyaletlere göre değişebiliyor.
Fransa - AB'ye kapılarını açıyor
Fransa 15 Haziran'da diğer AB ülkelerinden turistlere kapılarını açıyor.
Karantina gereklilikleri konusunda, şuan için yalnızca İspanya ve İngiltere vatandaşlığı bulunan ve ilgili ülkelerden Fransa'ya giriş yapılması halinde gerçerli olacaktır. Seyahat edenler için covid-19 sertifikaları gerekliliklerinin en az Temmuz ayına kadar geçerli olması beklenmektedir. 1 Temmuz'da Schengen bölgesi dışındaki bazı ülkelere de kapıları açmayı hedefliyor.
2 Haziran'dan bu yana, on kilometreden daha uzun yurt içi yolculuklara izin verilmeyen Fransa'da, aynı tarihte ülke, restoranlar, kafeler ve müzeler için bir dizi başka kısıtlamayı da hafifletti. Paris bölgesinde ve özellikle ağır etkilenen diğer bölgelerde, bazı kısıtlamalar hala devam ediyor.
İtalya - AB'den giden yolculara kapılarını açtı
Tüm AB vatandaşları 3 Haziran'dan bu yana memnuniyetle karşılanmaktadır. Söz konusu turistler son iki hafta içinde başka bir ülkeyi ziyaret etmedikçe karantina gereksinimi yoktur. Bölgeler arasında seyahat etmek de mümkündür.
Müze ziyaretleri ve plajlar gibi diğer kısıtlamalar yerel ve bölgesel seviyelerde farklılık gösterebilir ve kısa sürede değişebilir. İtalyan yolcu gemileriyle seyahat henüz yasaktır.
Danimarka çiftlerin yeniden görüşmesine izin veriyor
Danimarka, salgın nedeniyle Avrupa'da en sert giriş kısıtlamalarına sahip ülkelerden biri. Ancak Pazartesi günü Danimarkalılar sınırlarını Almanya, Norveç ve İzlanda'dan gelen turistlere açıyor. İsveçli turistler ise hoş karşılanmıyor. Ancak İsveçliler için de kurallar eskisi kadar zor değil:
Danimarka'da çalışan İsveçlilerin ülkede yazlık bir evi veya ailesi varsa ya da ülkede erkek veya kız arkadaşı olan kişiler için istisnalar uygulamaktadır.
Kastrup Havalimanı'na veya daha güneyine toplu taşıma seyahatleri de uygun karşılanıyor.
Bununla birlikte, İsveç ve Danimarka hükümeti yaz için kendi aralarında sınırların açılması olasılığını sürekli görüşülmektedir.
Norveç şimlik sadece Gotland bölgesi için izin verdi
Norveç Danimarka için sınırlarını Pazartesi günü açıyor ancak İsveç için açmıyor. İsveç için özel bir parantez açan Norveç, vatandaşlarının Gotland'da tatile gidebileceğini açıkladı.
İsveç diğer bölgeleri için kısıtlamalar sürüyor.
Norveç Sağlık Bakanı Bent Høie, İsveç'teki diğer bölgeleri ile ilgili yakında seyahat etmeyi mümkün kılacak bir duruma geleceğini umuyorum dedi.
Avusturya - İki hafta karantina kuralı bulunuyor
İsveç'ten Avusturya'ya gidecek yolculara iki hafta karantina kuralı bulunuyor. İsveç, İngiltere, İspanya ve Portekizle birlikte sınırlar açıldığunda giriş izni verilmeyeceğine karar verdi: Ancak 15 Haziran itibarıyla yine de ülkeye gitmek isteyenler olursa, 14 gün zorunlu karantina uygulanacak.
Hırvatistan tüm AB vatandaşlarına kapılarını açıyor
Yazın popüler destinasyonlarından biri olan ve İsveçlilerin yoğun tercih ettiği ülkelerden Hırvatistan kıyıları turizme yeniden başlamak istiyor.
İsveçliler ve diğer tüm AB vatandaşlarına kapılar açık. Ülkeye girmek için, bir otel, apartman dairesi veya benzeri bir yerde rezervasyon onayı gerekiyor, böylece bir turist gezisi olduğu görülebilir. Bir aile üyesinin düğüne veya cenaze törenine katılmak için ülkeye giriş izni yine veriliyor.
Malta - İsveçlilere giriş vermiyor
Malta 1 Temmuz'a kadar İsveç'ten girişleri askıya aldığını açıkladı. 1 Temmuz itibarıyla kademeli olarak turizmi başlatmayı hedefleyen ülke, ilk aşamada, 17 ülke vatandaşlarının ülkeye girişine izin vereceğini açıkladı. Bu ülkeler Almanya, Norveç, Danimarka, İsrail ve İzlanda dahil Akdeniz'e seyahat etmelerine izin verilmektedir. Ancak İsveçliler için henüz giriş izni yok.
Kıbrıs: Enfeksiyon yayılımı yüksek diye İsveç'e kapılarını açmadı
Kıbrıs 9 Haziran'da toplam 19 farklı ülkeden doğrudan uçuşlar için açıldı, İsveç listede yok. Kıbrıs makamları, farklı ülkelerdeki enfeksiyon istatistiklerinin yayılmasına dayalı bir seçim yapıldığını da duyurdular. Yani İsveç rakamları çok yüksek ve bu nedenle girişe izin verilmiyor.
Türkiye'den İsveçlilere giriş izni
11 Haziran itibarıyla sınırlarını açan Türkiye, İsveç'ten yapılacak uçuşlar konusuna da açıklık geldi.
İsveç basınında da geniş yer bulan İsveçlileri isteyen ve istemeyen ülkeler listesinde Mart'tan bu yana askıya alınan uçuşların tekrar başlayacağı ve Türkiye'nin İsveçlilere kapılarını açıyor diye servis edildi.
Türkiye: Zorunlu sağlık taramasıyla girişlere izin veriyor
Türkiye 11 Haziran'dan bu yana sınırlarını açtı. Yurtdışı uçuşlarına Almanya, İngiltere ve Hollan'da ile başlayan Türkiye, 17 Haziran itibarıyla İsveç'ten gerçekleşecek uçuşlarla birlikte hava trafiği giderek artacak. T.C. Stockholm Büyükelçiliği'nin yayınladığı basın duyursunda, herkesin ülkeye kabul edildiğini, ancak herkese tıbbi muayene yapılacağını belirtti. Tüm yolcuların sağlık taramasından geçeceği ve semptom belirtisi olanların teste tabi tutularak, olası pozitif çıkması halinde tedavi uygulanacak, başta İsveç'teki gurbetçilerin uzun aradır beklediği uçuşlarda bir sorun görülmüyor. Bunun yanı sıra tatil tercihleri Türkiye olan çok sayıda İsveçlinin de uçuşların başlamasını beklediğini İsveç gazetesi SvD'de duyurdu.
İngiltere - İki haftalık karantina zorunluğu
Sınırlar açık, ancak 8 Haziran'dan bu yana hava, feribot veya trenle ülkeye gelen herkes, İngilizler için de geçerli olan iki hafta boyunca kendilerini tecrit etmeli.
Karantina kuralları her üç haftada bir değerlendiriliyor, ancak halihazırda bunların gevşetilmesi gerekliliği de tartışmalar arasında. Bunun yanı sıra, birkaç meslek grubunun karantina gerekliliğinden muaf tutulması veya düşük enfeksiyon oranlarına sahip ülkelerle özel seyahat koridorlarının kurulması gerektiği tartışılmaktadır.
Portekiz - Kapılarını açıyor
Portekiz sadece havayolu uçuşlarıyla İsveçlilerin ülkeye girmesine 15 Haziran itibarıyla izin veriyor. Portekiz'de oturma izni veya oturma izni olan İsveç vatandaşlarının İspanya'dan arabayla geçmelerine de izin veriliyor. Kendi kendini yöneten Madeira ve Azor Adaları'na seyahat için özel kurallar geçerlidir. Adalarda iki haftalık zorunlu karantina ve Madeira için tamamlanmış bir elektronik formun yanı sıra Azorlar için test sonucu negatif olma şartı ve karantina kuralı bulunuyor.
İspanya - karantina taleplerini reddetti
El País ve Madrid'deki diğer medyaya göre, İspanya sınırlarını AB'nin Schengen ülkelerine bir hafta içinde açmayı planlıyor. Daha önce bu tarih 1 Temmuz olarak açıklanmıştı.
İspanya'ya zaten seyahat etmekte sorun yok, ancak zorunlu karantina kuralları geçerlidir. Raporlara göre, hükümet bu giriş koşullarını 21 Haziran'dan itibaren kaldırmak istiyor.
Mallorca da dahil olmak üzere Balear Adaları, karantina kurallarında istisnalar yapmak zorunda kalmıştı.
Baltık ülkeleri İsveçliler için zor
Estonya ve Letonya artık enfeksiyonun yayılmasının sınırlı olduğu AB ülkelerinden seyahat edenler için giriş imkanı sunuyor. Bu giriş izni İsveç için geçerli değil.
İsveçlilerin ülkeye giriş yapmaları halinde 14 gün boyunca ev karantinasında kalmalılar.
Litvanya sınırlarını 16 Haziran'da birçok AB vatandaşına açıyor, ancak bu izin bir sonraki duyuruya kadar İsveç için geçerli değil.
Haftada bir kez, ülke hükümeti vatandaşların Litvanya'ya seyahat etmesine izin verilen kararları yeniden gözden geçirecek.