Koronavirüsün en çok etkilediği ülkelerden Hindistan'da yarasalarda ölümcül Nipah virüsüne (NiV) rastlanması endişeye yol açtı.
İlk defa Malezya'nın Nipah bölgesinde bir salgınla başlayan bu virüsün Singapur, Hindistan ve Bangladeş'te meyve yarasaları aracılığıyla taşındığı belirtiliyor.
Solunum yoluna zarar vermesi nedeniyle koronavirüse benzetilen Nipah virüsü hangi özelliklere sahip, belirtileri ne, tedavisi var mı?
Semptomları ne?
Nipah virüsü semptomlarının mide bulantısı, kusma, öksürük, soğuk algınlığı, solunum güçlüğü ve şiddetli dehidrasyon gibi diğer solunum yolu viral hastalıklarına benzediği belirtiliyor.
Pune merkezli Ulusal Viroloji Enstitüsü'nden (NIV) bilim adamları Maharashtra'daki iki yarasa türünde Nipah virüsü antikorları buldu.
Nipah virüsünün (NiV), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tanımlanan patojenlerin ilk 10 öncelikli listesinde olduğu söyleniyor.
En fazla nerede görüldü?
Hindistan medyasına göre, Hindistan'ın bugüne kadar dört NiV salgını geçirdiğini bildirildi. NiV enfeksiyonunun ilk kanıtı 2001 yılında Batı Bengal'in Siliguri bölgesinde, ardından 2007'de Batı Bengal'de Nadia bölgesinde rapor edildi. NiV antikorlarının varlığı Assam'ın Mynaguri ve Dubri bölgesinde ve Batı Bengal'in Cooch Behar bölgesinde tespit edildi. 2018'de Kerala eyaletinin Kozhikode bölgesinde 18 ölüm vakası ile üçüncü bir salgın meydana geldi.
Faridabad'ta Fortis Escorts Hastanesinde kıdemli danışman Dr Ravi Shekhar Jha'ya göre, NiV, yarasalar yoluyla yayılan özel bir virüs türü. Jha, “Hindistan geçmişte bunu çok iyi idare etti. Belirtileri, mide bulantısı, kusma, öksürük, soğuk algınlığı, solunum güçlüğü ve şiddetli dehidrasyon gibi diğer solunum yolu viral hastalıkları gibi” dedi.
Tedavisi var mı?
Jha, bu virüsle ilgili belirli bir tedavi mevcut olmasa da hastalarda “yeterli hidrasyonu korumanın” önemli olduğunu söylüyor: “Hastanın vücuduna su sağlanmalı ve oksijen tedavisi ile desteklememiz gerektiği gibi yalnızca destekleyici bakım mevcut. Hastaya, kusmayı azaltan antasitler ve ilaçlar vermemiz gerekiyor.”
Dr Jha, virüsün insanlar için tehlikeli olduğu konusunda uyarıyor: "Önemli ölçüde yüksek bir ölüm oranına sahip."
Önleyici tedbirler
Tedavisi ya da aşısı bulunmayan NiV'in öldürücülük oranının yüzde 40-75 arasında olduğu belirtiliyor.
Dr Jha, önleyici tedbirler açısından, ellerin sık yıkanması da dahil olmak üzere diğer viral enfeksiyonlar için yapılacak her şeye uyulmasını; yarasaların istila ettiği bir bölgeye gitmekten kaçınılmasını tavsiye ediyor: “Ayrıca yarasaların bulunduğu ağaçlardaki meyveleri yemekten de kaçınmalıyız. Yarasaların yanı sıra domuzlar virüs için ortak rezervuardır.”