Oxford araştırmasına göre dünyada en yüksek ölüm oranına sahip ülke İsveç
Oxford Üniversitesi'nin araştırmasına göre, covid-19 nedeniyle en yüksek ölüm oranına sahip ülkenin İsveç olduğunu belirtildi.
Oxford Üniversitesi'nin araştırmasının açıklanmasından sonra, İsveç eski devlet epidemiyoloğu Johan Giesecke ve siyaset bilimci Bo Rothstein rakamlardan tamamen farklı sonuçlar çıkarıyor.
Rothstein, bu bir felaket, Giesecke ise İsveç'in her şeyi doğru yaptığına inanıyor.
Oxford Üniversitesi bünyesinde ve kar amacı gütmeyen Global Değişim Veri Laboratuvarı milyon kişi başına covid-19'daki ölüm oranını takip ediyor ve sonuçları World in Data sitesinde yayınlıyor.
Son üç gün içinde'deki verilerde yani 18, 19 ve 20 Mayıs tarihleri arasında dünyada en fazla ölüm yaşanan ülke İsveç olarak görüldü. Son yedi gün ortalamasına göre ise kısmi değişik oranlarla yine dünyanın en tepesindeki ülkelerin arasında yer aldı.
Mayıs ayında İsveç, sıkı pozisyona sürekli yaklaştı. 1 Mayıs'tan 9 Mayıs'a kadar sürekli dördüncü ve beşinci sırada yer alan İsveç, 14 Mayıs'ta ilk kez zirveye ulaştı ve o zamandan beri İsveç beş gün boyunca en kötü sonuçlar aldı: 14, 15, 18, 19 ve 20 Mayıs tarihleri arasında yaşanan ölümlerle dünyanın en fazla can kaybı veren ülkesi oldu.
20 Mayıs'ta İsveç, son yedi gün içinde milyon kişi başına ortalama 6,1 ölümle en fazla can kaybı verirken, ikinci ülke olan Birleşik Krallıkta ise 5,6 ölüm gerçekleşti.
Oxford Üniversitesi ve Küresel Değişim Veri Laboratuarı'nın rakamları, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin dünyadaki covid-19 ölümleri raporlamasına dayanmaktadır.
"Bu elbette bir felaket"
Siyaset bilimi profesörü Bo Rothstein rakamlar hakkında şunları söyledi:
"Elbette, bu bir felaket. Bu rakamları her geçen gün çok yakından takip ediyorum ve daha önce en kötü etkilenen İtalya, İspanya, Fransa, Hollanda, Belçika'nın dramatik bir şekilde düştüğünü görünce çok şaşırdım" diyerek tabloda İsveç'in bu kadar yükselmesini felaket olarak değerlendirdi.
İsveçlilerin yanlış yönlendirildiğini belirten Rothstein, İsveç her zaman en iyisidir algısının yanlış yönlendirmeye neden olarak bu sonuçların ortaya çıkmasıyla şaşkınlık yaşanması muhtemel anlamında ifadeler kullandı.
Karantinanın hayat boyunca devam etmeyeceği, diğer ülkelerin normalleşmeye başlamasıyla İsveç'in poziyonunun ve stratejisinin ne olacağı ve tamamen karantina uygulanması halinde insanların başka nedenlerden ölebileceği konusundaki soruya:
"Kapanmanın daha iyi olacağını hiç düşünmüyorum. Çok fazla kapanmış olan ülkelerin İsveç'ten daha başarılı olamadığı basit bir nedenden ötürü. Rakamları bölgesel olarak İtalya, Fransa ve İngiltere'de de takip ediyorum ve çok büyük bölgesel farklılıklar var. Napoli ve Roma Milan'la oranla yirmide bir kişi öldü. İsveç'te, Stockholm ve Skåne'de olduğundan muhtemelen on kat daha fazla kişi öldü. Tüm dünyada böyle görünüyor" yanıtı verdi.
Ayrıca, ulusal politika tartışmasının tamamı yanlış yönlendirilmiştir diyen Rothstein, İsveç'teki genelci bir davranışı eleştirerek, yaşlı ve risk grupları korunmalıydı yorumunda bulundu
"Hala İsveç'in doğru yaptığını düşünüyorum"
1995-2005 yılları arasında bir devlet epidemiyoloğu olan Johan Giesecke, Oxford Üniversitesi'nden rakamlar hakkında: "Muhtemelen doğru okudunuz."
Rakamlardan ne çıkarıyorsunuz?
"Bu kadar net sonuca varıp varamayacağımı bilmiyorum."
İsveç'in mevcut ölüm rakamlarına dayanarak korona salgınını ele alması hakkında yanlış bir şey olduğunu düşünmüyor musunuz sorusu üzerine Giesecke, "Hayır, hala doğru olanı yaptığımızı düşünüyorum" dedi.
Covid-19 nedeniyle en fazla ölümün İsveç'te yaşanmasına rağmen mi?
Giesecke, "Akılda tutulması gereken önemli bir nokta, ölüm oranının farklı ülkelerde nasıl ölçüldüğüdür. Bireysel sonuçlara aşırı vites çekmek konusunda dikkatli olunmalıdır. Örneğin, birkaç hafta önce Holland'ın yaşlı evlerinde ölümlerini her zaman bildirmediği ortaya çıktı." dedi.
Çok net bir araştırma var ve bu araştırma Mayıs ayında en fazla ölümün İsveç'te gerçekleştiğini gösteriyor hala İsveç'in doğru yaptığına mı inanıyorsunuz sorusuna Giesecke: "Evet, ama yine de bu istatistikler için büyük soru işaretleri koymanız gerektiğini düşünüyorum. Örneğin, Belarus, 100-200 vaka veya bu tarzda bir şey rapor ediyor ve bunlar da tamamen açık. Hiç kısıtlamaları yoktu. Bu rakamlarda çok fazla belirsizlik var, bu benim vardığım sonuç" yanıtı verdi.