DÜNYA

Pegasus Haziran ayındaki İsveç uçuşlarını iptal etti

Koronavirüs nedeniyle yurtdışı uçuşlarıyla ilgili planlamalar durmadan değişmeye devam ederken, Pegasus Havayolları Haziran ayı içerisinde İsveç'ten olan uçuşlarını birkez daha iptal etti. Covid-19 salgını nedeniyle uçuş için aylarda beklemede olan birçok havayolu sürekli tarih değişikliği nedeniyle yeni uçuş planları sunmaya devam ediyor.

15 Haziran itibarıyla İsveç'ten Türkiye'ye uçuşları bulunan Pegasus havayolları bu sabah saatlerinde Hazirandaki tüm uçuşlarını iptal ederek, en erken uçuşunu 1 Temmuz olarak yeniden planladı. Sabiha Gökçen Havalimanında koronavirüs tedbirleri kapsamında tüm tedbirlerini alarak, yolcu sağlığı için hazır olmasına rağmen yurtdışı hatlarında hava sahasının kapalı olma durumu nedeniyle uçuşlarda sürekli değişiklik yaşanıyor. Haziran uçuşlarının sistemde iptal edildiği ve ay içinde İsveç'ten Türkiye'ye uçuşun olmadığını gözlenirken, havayolları tarafından her hangi bir açıklama henüz yapılmadı.

İlk uçuş 1 Temmuz olarak görünüyor. Havayolunun yeni uçuş planında ilk uçuş 1 Temmuz olarak görünürken, uçuşun Temmuz ayı içinde olup olmayacağının da resmi olarak bir garantisi bulunmuyor. Bu yıl içinde seyahat edecek olanların özellikle pandemi başlangıcından bu yana stres ve sıkıntılar devam ediyor. Yeni dönemde çok fazla tedbirler alınarak uçuşların yapılacağı biliniyor. Uçak içinde ve havalimanlarında yolcuların dikkat etmesi gereken hususlar olacak. Türkiye havalimanlarına inen tüm yolculara test yapacak. Test yapılan yolculardan Türkiye vatandaşı olanlar bekletilmeden evlerine gönderilirken, yabancı turistler test sonuçlarını beklemek zorunda kalacak. Test sonucu pozitif çıkan yabancı yolcular ülkeye kabul edilmeyerek geldikleri ülkeye geri gönderilecek.

Yeni dönemde uçak yolculuklarında nelere dikkat edilmeli? Covid-19 pandemisi devam ederken, uçuşlarda normalleşme adımları çerçevesinde yeniden başlamak üzere. Havayolu ve havalimanı şirketleri gerekli önlemleri alsalar da en büyük görev yine yolcunun kendisine düşüyor. Halk sağlığı uzmanları uçakla seyahat edecek kişiler için bazı önerilerde bulunuyor. Uzmanlar tarafından yolcu sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şu şekilde: Bulaşıcılık oranı oldukça fazla olan Covid-19 virüsünden korunmak İçin mümkün olduğunca sosyal mesafeyi korumanız önceliğiniz olmalıdır. Mümkün olduğunca gerek diğer yolcularla ve gerekse yüzeylere temasınızı mümkün olduğunca kesmelisiniz.

Havalimanına gelmeden önce muhakkak her iki saatte bir değiştirilmek üzere maske, el dezenfaktanı ya da kolonya, kağıt veya ıslak peçete, yüz çeperliği veya şeffaf gözlük, eldiven bulundurun. Havalimanına geldiğiniz andan başlayarak dikkatli olmalısınız. Eşyalarınızı güvenlik kontrolü İçin koyduğunuz sepetler kirli olabileceği için muhakkak banttan çıktıktan sonra hijyenik bezle temizleyin. Havalimanında yapacağınız alış verişlerde mümkün olduğunca temassız özellikli kartlar kullanarak para ile temas etmeyin.

Uçağa geçiş esnasında yer hizmetleri personelinin yönlendirmelerine göre sırayla ve sosyal mesafeyi koruyarak yerinize geçin. Ekran, kumanda, emniyet kemeri tokası ve masanızı bir kez daha silin. Uçak yolculuklarında mümkün olduğunca sık tuvalete gitmekten kaçının. Gitmek zorunda kalırsanız tuvalet kapısını bir peçete yardımıyla açıp kapatın. Baş üstünüzde bulunan havalandırmaları direkt yüzünüze yöneltmeyin. Uçuş boyunca siperlik veya plastik koruyucu gözlüğünüz ile maskenizi çıkarmayın. Uçak yere indiği anda yerinizden kalkmayın ve baş üstü dolaplarını kesinlikle açmayın. Bunun yerine kemer ikaz ışıklarının sönmesini ve kabin ekibinin talimatlarını dinleyin.

Terminal binasına varışınızda bagajınızı aldığınızda tekrar temizleyin. Eldiven, maske ve yüz çeperliğinizi terminal binasından çıkana kadar kesinlikle çıkartmayın. Gideceğiniz destinasyonda ki sağlık kurallarını seyahatinizi planlamadan önce muhakkak öğrenin. Aşağıdaki semptomların birini gösteriyorsanız uçuşunuzdan önce muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurun. Semptomlardan birini havalimanına geldiğiniz zaman hissedersenizde durumunuzu muhakkak yer hizmetleri yetkililerine bildirin.

En yaygın semptomlar: Ateş Kuru öksürük Yorgunluk Daha seyrek görülen semptomlar: Ağrı ve sızı Boğaz ağrısı İshal Konjunktivit Baş ağrısı Tat alma veya koku duyusunun kaybı Ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi Ciddi semptomlar: Solunum güçlüğü veya nefes darlığı Göğüs ağrısı veya göğüste baskı Konuşma veya hareket kaybı