TATİL & TURİZM

Rahat uçmanın 15 kuralı

Yolculuğa hangi ulaşım aracıyla çıkarsınız çıkın, seyahat boyunca heyecan ve keyif kadar, sürpriz sıkıntılara da hazır olmanız gerekir. Bayramda özellikle yoğun havalimanlarını kullanacaklar, basit bazı ipuçlarını dikkate alırlarsa yolculukları güzel başlayıp mutlu bitebilir Seyahatlerin iyi başlamasının ilk şartı, ön hazırlık ve doğru bir planlama... İşte önerilerimiz...

1) Türbülans sevmeyenler sabah uçsun Rüzgâr akımları ve fırtınalar ağırlıklı olarak öğleden sonra meydana geliyor. Bu sebeple türbülanslı uçuşlar da genelde öğleden sonra oluyor. Eğer türbülanstan çok etkilenen biriyseniz sabah uçuşlarını tercih edin. Ayrıca uçak içinde kanada yakın bölgeler ve uçağın orta kısmı sarsıntılardan en az etkileniyor. Koltuklarınızı buna uygun seçmeniz yararınıza olacaktır.

2) Online Check-in yapın Havayoluna göre değişkenlikler olsa da genellikle uçuşunuza 24 saat kala online check in sistemleri açılır. Mutlaka kontrol edin ve online check-in yapın. Uçağın ekstra dolu (overbook) olması durumunda online check in yapmanız size seyahatinizi gerçekleştirmeniz konusunda avantaj sağlar. Ayrıca uçuşa geliş saatiniz konusunda da biraz tolerans sunar.

3) Boş şişe taşıyın Havacılıktaki güvenlik kuralları gereği uçak içine alabileceğiniz sıvılar için ciddi kısıtlamalar mevcut. 100 ml’nin üzerinde herhangi bir sıvıyı ambalajlı da olsa uçağa alamıyorsunuz. Havalimanlarında yapacağınız her harcama için normalin çok üzerinde harcama yaptığınız da düşünülürse yanınıza boş su şişesi alırsanız güvenlik koridorunu geçtikten sonra şişeyi doldurabilirsiniz.

4) Bagajınıza kurdele takın Uçaktan inip valizinizi almaya gittiğinizde karışıklıklara sebebiyet vermemek için sizin anlayabileceğiniz ve diğer valizlerden kendinizinkini ayırt etmenizi sağlayacak çeşitli kurdele, ip veya bagaj etiketleri bağlayın.

5) Kendi yiyeceklerinizi getirin Havalimanlarında satılan veya uçakta verilen ikramlar, atıştırmalıklar bazen alerji gibi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Eğer bu tarz hassasiyetleriniz varsa seyahatinizi bir korku filmine dönüştürmemek için kendi atıştırmalıklarınızı yanınıza alın.

6) Güvenlikte sola yönelin Bilimsel olarak insanlar, herhangi bir yol ayrımına ya da güvenlik noktasına geldiklerinde içgüdüsel olarak sağa gitmeye meyillidirler. Bunu AVM girişlerinde kendi gözlerinizle görmeniz mümkün. Siz havalimanlarında biraz zaman kazanmak isterseniz güvenlik noktasına geldiğinizde sola doğru yönelin...

7) Kıyafetlere ve ayakkabılara dikkat Havalimanları ve uçak içerisindeki hava genellikle soğuktur. Bu sebeple yanınızda bir çift çorap ve şal bulundurmanız yararınıza olacaktır.Ayaklarınızın şişme problemi yaşayacağını gözeterek, doğru ayakkabı seçimi yapmanız önemli.

8) Lensi çıkarın gözlüğe geçin Uçak içerisindeki kuru hava göz sağlığınız için zararlı olabilir. Uçakta uyuma ihtimaliniz de bununla birleşince durum daha vahim hale gelebilir. Bu sebeple uçakla seyahatte lensinizi çıkarıp gözlüğe geçiş yapmalısınız.

9) Ağır kıyafetleri üstünüze giyin Valizinizde bulunan eşyalarınızla ilgili bir ağırlık sorunu yaşıyorsanız, ağır olan kıyafetlerinizi üstünüze giyin. Daha sonra kıyafetlerinizi çıkarabilir veya değiştirebilirsiniz.

10) En iyi koltuğu seçin Seyahatiniz öncesi SeatGuru gibi siteler üzerinden seyahatinizi gerçekleştireceğiniz uçağı ve uçağın koltuk konfigürasyonunu araştırın. Böylelikle en iyi koltuğu seçebilir ve seyahatinizde konforunuzu artıracak ekstra talepleriniz olup olmayacağını görebilirsiniz.

11) Bozukluk ve anahtarlar çantaya Güvenlikte zaman kaybını engelleyecek bir başka ekstra ipucu da ceplerinizde herhangi bir şey bulundurmamak. Cüzdan, bozuk para, anahtar gibi geçişinizi engelleyecek tüm nesneleri havalimanına gitmeden çantaya koymanızı öneririm. Elinizi kolunuzu sallayarak geçmek çok keyifli olacak.

12) Uçuş durumunuzu kontrol edin Seyahatinizin olduğu gün, havalimanına gelmeden önce daima online olarak uçuş durumunuzu kontrol edin. Herhangi bir sebeple uçuşunuzun durumunda rötar/iptal gerçekleşebilir. Siz de boşuna havalimanına gelmez veya gelip burada uzun süreler beklemezsiniz. Havalimanına geldikten sonra da alandaki ekranlardan uçuş durumunu gözlemeyi unutmayın. Uçağınızın kapısı her an değişebilir.

13) Taşınabilir şarjları unutmayın Havalimanlarında çok uzun süreler beklediğimiz için mobil cihazlarımızı da buna bağlı olarak çok kullanıyoruz. Artık havalimanlarında priz sorunu yok gibi görünse de büyük havalimanlarında bu konuda ciddi sorunlar hâlâ yaşanabiliyor. Kendi taşınabilir bataryalarınızı mutlaka yanınızda bulundurun.

14) Aktarmalı uçuşta bagaj bilmecesi Aktarmalı bir uçuş gerçekleştirecekseniz bagajınızı verirken, nereye kadar bağlandığını mutlaka sorarak teyit edin. Bagajınız aradaki durağa kadar bağlanmış olabilir. Böyle bir durumda siz de aradaki durakta bagajınızı almazsanız; nihai destinasyonda saatlerce boşuna bagaj beklersiniz.

15) Tüm belgelerinizi dosyalayın Uçak biletleriniz, kalacağınız otellere ait rezervasyonlar, ekstra bürokratik belgeler bazen sizi gereksiz yere pasaport kontrolünde alıkoyabilir. Telefonunuz ya da mobil cihazınızda olduğuna güvenerek bu belgelerin çıktısını almamazlık yapmayın. Bir dosya hazırlayıp içine tüm bu belgeleri koymanızda yarar var. Güntay ŞİMŞEK / HT CUMARTESİ