İSVEÇ

Salgın İsveç'te hükümet değişikliğine neden olabilir

İsveç'te hükümetin salgınla yeterince mücadele etmediği yönündeki inanç her geçen gün artarken, hükümete olan güvende azalmaya devam ediyor. Bazı uzman ve tecrübeli gazeteciler salgının gelecek yılki seçimlerde hükümet değişikliğine neden olabileceğini savunuyor. Stefan Löfven liderliğindeki hükümet, özellikle aşılama ile ilgili taahhüdü noktasında da yeterince mücadele etmediği ve olayı hafife aldığı yönünde eleştirilerin odağında. Gerek salgın yönetiminin genel süreci, gerekse aşı adımları konusunda tatminden uzak olan hükümetin gelecek yılki seçimlerde böyle devam ederse ağır fatura ödeyebileceği tartışılmaya başlandı. Aftonbladet'in kıdemli köşe yazarı gazeteci Lena Mellin, hükümetin tüm yetişkinleri aşılama konusundaki adımları hafife aldığını bunun gelecek yıl yapılacak olan seçimlerde ciddi bedel ödetebileceğini iddia etti.

Mellin köşesine taşıdığı eleştirel yazıda şunlara yer verdi: "Noel'den hemen önce, Avrupa İlaç Ajansı, AB'nin tüm yetişkin nüfusu covid-19'a karşı aşılamak için satın alma sözleşmesi imzaladığı aşıların ilkini onayladı. Başbakan Stefan Löfven liderliğindeki hükümet doğal olarak mutluydu. 27 Aralık'ta, Mjölby'deki Gun-Britt Johansson İsveç'teki ilk aşı dozunu aldı. Aşılamanın başlamasıyla ilgili olarak Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren ve aşı koordinatörü Richard Bergström gibi önde gelen temsilcilerin gösterdikleri özgüven, hatta kibir harikaydı. İsveç'in 18 yaşın üzerindeki tüm nüfusunu 8,2 milyon insanı aşılamak hiç sorun olmaz. Sağlık hizmetleri, her yıl iki ila dört milyon insanı mevsimsel gribe karşı aşılamak için kullanılıyordu. Hazırlık, rutinler her şey yerindeydi. Bu sadece bir başlangıç ​​meselesiydi. Her şey rayında gibi gidecekti. İnatçıydı. Cüretkardı ve ortaya çıkacak sorunları düşünmeyecek kadar çılgınca sözler sarf edildi. Ancak hesaplar tutmadı

Mevsimsel grip aşılamasıyla kıyaslanması yetersizdir ve anlamış olmaları gerekirdi. Mevsimsel grip aşısı yaklaşık iki ila dört milyon dozdur, covid-19'a karşı toplu aşılama yaklaşık 15 milyon dozdur çünkü çoğu aşı iki doz verilir. İkincisi, bir zaman çizelgesi var, insanlar istedikleri zaman mevsimsel gripte olduğu gibi gidip aşı olamıyorlar. Aşılama en yaşlıyla başlar ve duruma göre devam eder. Dikkatli bir şekilde kendini ifade etmek için çok daha büyük bir yönetim gerektirir. O kadar da kolay olmuyor çünkü şu ana kadar farklı aralıklarla alınması gereken bir ila iki doz arasında dört farklı aşı var. Üçüncüsü, aşı yönetimi daha zahmetlidir. Bazıları eksi 70 derecede korunacak, beş doz içerdiği belirtilen bir şişenin altı doz olarak kullanıldı ortaya çıktı, son damlayı bile emmek için özel aletler kullanılmalı.

Mevsimsel grip aşısı ile paralellik bu nedenle zayıftı. Lena Hallengren ve diğerlerinin her şeyin sorunsuz gideceğine dair anlamsız mesajı, dengesiz, hatta uydurma bir temele dayanıyordu. İsveç, tüm nüfusu birkaç farklı aşı ile iki doza kadar ve yaş sırasına göre aşılamaya hiç alışık değildi. Aslında hiç deneyim yok. Aşı üreticilerinin gecikmiş teslimatları işleri daha iyi hale getirmiyor. Bugün, İsveç'te aşılama 2,5 aydır devam ediyor. Bugüne kadar 328.000'den az insan aşılanmıştır. 7,9 milyon aşı olmayı bekliyor. Bu da çok ağır ilerlediğini gösteriyor. Sağlık hizmetlerinden sorumlu 21 bölge yakın zamanda birinci aşamayı bitirdi ve ikinci aşamaya geçti. Ancak çoğu insan üçüncü ve dördüncü aşamalardadır.

Hükümetin ve aşı koordinatörünün söz verdiği gibi, tüm bunların yılın ilk yarısının sonunda tamamlanacağı hayali, bir ütopyaya indirgenmiş gibi görünüyor. Çok, iyi bir şans olmadan gerçekleşmeyecek. Salgının başlangıcında hükümete olan destek arttı. O zamandan bu yana her geçen gün destek düşmeye başladı. Aftonbladet / Demoskop'a göre hükümetin önde gelen partisi Sosyal Demokratlar seçimden bu yana 4,1 puan kaybetti. Bu yaklaşık 255.000 seçmene karşılık geliyor. İlgili dönemde, ılımlıların ezeli rakipleri için destek 4,7 puan yani 290.000 seçmen arttı.

Desteğin azalmasının arkasında hükümetin salgını ele alma şekli dışında başka bir açıklama yok. Sosyal Demokratlar, 2015'teki mülteci dalgasının seçmenler tarafından ele alınmasına değer verildiğinde 2018 seçimlerinde desteğini kaybetti. İsveç Demokratları Löfven'e teşekkür edebilir, ancak yine de Başbakan olarak geri dönmeyi başardı. Burjuva partilerinin partinin etkisine ilişkin farklı görüşleri, bir burjuva hükümeti imkansız hale getirdi. Riksdag'daki açık sağ çoğunluğa rağmen, sol kualisyon kanazarak Löfven'i başa getirdi. Ancak bir dahaki sefere, 2022 seçimlerinde, başarının tekrarlanabileceği kesin değil. Sosyal demokratlar seçimlerden bu yana çeyrek milyondan fazla seçmen kaybetti, geçen baharda salgının başlamasından bu yana daha da arttı. Aşı, henüz aşılanmamış olan herkes tarafından merakla beklenmektedir. Ciddi gecikmelerden kaynaklanan hayal kırıklığı çok büyük. Aşı karmaşası, bu nedenle hükümetin çöküşü olma tehdidini barındırıyor. Zorlukları küçümsedi ve görmezden geldi, vatandaşlarda mavi dumana çarptı, diyebilirim ki daha iyi bilgiye. Bunu yapmamalıydılar." ifadelerine yer verdi.