DİĞER

Semester dönüşünde işe nasıl adapte olunur?

Semester dönüşü çalışmakta zorlanıyor musunuz? Ofis ve iş ortamına yeniden adapte olamadınız mı? Günlük işler yoğun ve meşagatli mi geliyor? Semester (tatil) dönüşünde zorlananlara , Psikolog Naciye Tokaç'tan öneriler:

“Tatil döneminin son günlerine yaklaştığımız şu günlerde birçok kişi uzun zamandır beklediği tatilinin son günlerini geçirmekteler. Artık tatil çoğu kişi için lüks olmaktan çıkıp herkesin kendi kültürel yapısına göre değerlendirdiği bir faaliyettir.

İş hayatı, sosyal yaşam, aile hayatı gibi sorumluluk alanlarımızın oldukça geniş olduğu yaşamımızda doğal olarak stres de kaçınılmaz olmaktadır

Stres ile etkili baş etmeye çalışan birçok kişi tatili rahatlama ve zihin dinginliği için birer fırsat olarak görmekte ancak ne kadar uzun olursa olsun tatil sürecinin sonuna doğru yaklaşmaktayız” dedi.

“TATİL SONRASI İŞ HAYATINA ZİHİNSEL HAZIRLIK YAPILMALI"

İş yükünün neredeyse hiç bitmediği ve var olunması gereken alanların oldukça geniş olduğu çalışma hayatının yoğun temposuna dönmenin başlı başına stres kaynağı olduğunu belirten Tokaç,

“Birçok firma farklı sahalarda kendisini var etmek zorundadır ki devamlılığını sağlayabilsin. Alış, satış, reklam, sosyal medya, sivil toplum ve daha farklı birçok sahada kendisini göstermek zorundadır.

Tüm bu süreci yöneten, kontrol eden ancak yine insandır. Geniş ve karmaşık iş ağını yöneten insan olunca yorgunluk denen faktör kaçınılmaz oluyor. Tatil ardından başlanan iş hayatına zihinsel bir hazırlık yapılması önemlidir​

İş hayatının getirdiği yorgunluğu bedensel ve zihinsel olarak değerlendirmelidir. Bedensel yorgunluğunuzu iyi bir uyku ile geçirebileceğiniz gibi, zihinsel yorgunluğun giderilmesi için öncelikle iş hayatınıza adaptasyonun sağlanması önemlidir.

Ayrıca zihinsel yorgunluğunuz devam ettiği sürece uyku kaliteniz de düşük olacaktır. İşte burada önemli olan zihinsel dinginliğin sağlanmış olduğu bir tatil geçirilmiş olunmasıdır” diye konuştu.

Tokaç, “Zihinsel dinginliğin, dinlenmenin sağlanması ancak iyi bir tatil planı ile oluşmakta ise; iş hayatına tekrar adapte olmanın yolu ise sorumluluk ​bilincinde olmaktır.

Bu sizin işiniz ise ve yaşamınızı işiniz ile idame ettiriyorsanız iş hayatınız en büyük sorumluluk alanınıza dahildir” ifadelerini kullandı.

​İş hayatına tekrar adapte olmak için bazı konuların önem arz ettiğini söyleyen Tokaç, bunları şöyle sıraladı:

“İş yaşamınız dolayısıyla ailenize yeterince zaman ayıramıyorsanız, ailenizle kaliteli vakit geçireceğiniz faaliyetlerin planlanması ve yapılmasıdır. Bireysel gelişiminize katkı sağlayan sosyal faaliyetleri iş yoğunluğunuz nedeniyle çoğu zaman yapamamaktasınız.​

Sosyal faaliyetler tatil planınız içerisinde olmazsa olmazlardır. Bedensel ve kişisel bakımınıza daha fazla zaman ayırmak olmazsa olmazlardan bir diğeridir. Özellikle size stres yaratan durumlar ne ise bu durumlardan ve kişilerden uzaklaşmanız bir diğer önemli noktadı​r.

Çalışma yaşamınız içerisinde zaman zaman mutlaka doğada vakit geçirilmelidir. Negatif enerjinizin su ve toprakla temas edilerek atılması gereklidir. İş hayatınızın düzensizliğe yol açabildiği yeme-içme faaliyetlerinizin daha doyumlu ve doğru yapılması da tatilinizin bir parçası olmalıdır.​

İş yaşamınız süresince zaman zaman yeni insanlarla tanışmak, sohbet etmek sizi deşarj etmede yardımcı olacaktır. ​

Yaşamınızda mümkün olduğunca tartışma, kavga gibi kişilerarası çatışmalardan da kaçınmanız ruhsal dinginliğinize fayda sağlayacaktır.”