İsveç bankaları sürdürülebilirlik ve iklim sorumluluğu hakkında konuşuyor.
Aslında, Aftonbladet ve Fair Finance Guide tarafından yapılan bir incelemeye göre, Kuzey Kutbu'nda petrol arayan şirketlere 97 milyar SEK yatırım yapıyorlar.
Greenpeace Norveç başkanı Frode Pleym, "Kuzey Kutbu'ndaki petrol çıkarımını finanse etmek, ateşe benzin dökmek gibidir" diyor.
Uyarı, bu yılın Eylül ayında Norveç Kutup Enstitüsü'nden geldi.
Svalbard'daki buzullar her zamankinden daha hızlı eriyor. Yalnızca bu yıl, ortalama yarım metre derinliklerini kaybettiler.
Araştırma dünyasında çok az kişi şaşırdı. Dünyanın hiçbir yerinde iklim değişikliği Kuzey Kutbu'ndan daha hızlı ilerlemiyor.
12 Aralık 2015'te Paris'te iklim anlaşması imzalandı. Dünya ülkeleri, sıcaklık artışını 1,5 derecenin çok altında ve iki derecenin altında tutma konusunda anlaştılar.
Sonraki bahar, Norveç kıta sahanlığı çerçevesinde, Barents Denizi'nin daha kuzeyinde petrol sondajı için tamamen yeni bir alan açtı. On üç şirket, orada teçhizat almak ve aramaya başlamak için lisans aldı. Bu bölgede devam eden yoğun petrol avı için başlangıç atışıydı.
Araştırmacılara göre dünya, iklim krizinin en kötü sonuçlarından kaçınmak isteniyorsa, yakabileceğimizden çok daha fazla fosil yakıt bulmak ve şimdi petrol avına yönelik eleştir artıyor.
Norveç Greenpeace başkanı Frode Pleym, "içinde bulunduğumuz durumda daha fazla petrol için sondaj yapmak anlaşılmaz bir şekilde sorumsuzca ve bunu Kuzey Kutbu'nda bunu yapmak suç teşkil ediyor" yorumu yaptı.