Bild gazetesinin, Travelbook internet gezi portalına dayanarak verdiği haberde, uçaklarda özellikle 13 objeye mümkünse dokunulmaması öneriliyor
1 - YEMEKLERİN KONULDUĞU SERVİS MASASI
Arizona Üniversitesi bilim insanları, servis masasına kesinlikle dokunulmamasını öneriyor. 2007 yılında yapılan bir teste, bu masaların üçte ikisinde tehlikeli MRSA ve Noro bakterileri bulundu.
2. UÇAK KOLTUĞU KOL DAYANAKLARI
Uçak koltuğu kol dayanaklarının bakteri yuvası olabileceğini söyleyen uzmanlar, bağırsak bakterisi E.coli’nin bu bölgelerde 96 saat yaşayabildiğinin kanıtlandığına dikkati çekiyorlar.
3. UÇAK KORİDORUNDAKİ KOLTUK BAŞLIKLARI
Uçakta tuvalete giderken, genelde koridordaki koltukların başlıklarına dokunarak yürürüz. Burada her tuvalete gidenin elini yıkamadığı malumdur.
4. TUVALETLERDEKİ SİFON DÜĞMESİ
Özellikle bu bölgede bağırsak bakterileri yoğundur. İnsanlar genelde sifon düğmesine bastıktan sonra ellerini yıkarlar. Koli basili sifon düğmelerinde 48 saate kadar yaşayabiliyor.
5. KLOZETLER
Amerika’da 2007 yılında uçaklarda yapılan testlerde, klozetlerin yüzde 20’sinde koli basili bulunmuştur. Klozetlere kesinlikle çıplak elle dokunulmamalıdır.
6. UÇAK TUVALETLERİNDEKİ MUSLUKLAR
Tuvaletlerdeki su muslukları klozetlerden daha fazla bakteri doludur. Arizona Üniversitesi’nin bir araştırmasında uçak tuvaletlerindeki muslukların yüzde 30’nda koli basılı bulunmuştur.
7. TUVALET KAPISI SÜRGÜSÜ
Ellerini yıkamayan bir çok yolcu, tuvalet kapısı sürgülerine bakteri bırakmaktadır. Bu nedenle bu sürgülere tuvalet kağıdı veya kağıt havlu ile dokunmanız önerilmektedir.
8. ÖN KOLTUĞUN ARKA CEPLERİ
En pis ve her türlü tuvaletten daha da bakterili ve böylece sağlığınız için en tehlikeli bölüm magazin, alış veriş kataloğu ve güvenlik talimatnamesinin bulunduğu ön koltuğun arka cepleridir.
9. BATTANİYELER VE YASTIKLAR
Hostesler, uçaklarda yolculara verilen battaniye ve yastıkların pek temizlenmediklerini iddia ediyorlar. Battaniyeyi kullanan birisi soğuk algınlığı bakterilerini veya daha kötü mikropları battaniyede bırakmış olabilir.
10. TANKLARDAKİ İÇME SUYU
Uçakta kesinlikle açıkta su içmeyiniz. Sadece şişedeki suyu içiniz. Çünkü, uçakta tuvalet sifonlarında kullanılan suyun girişi ile içme suyu girişi aynı olabilir.
11. KOLTUK KEMERİ TOKASI
Bu tokalarda her yolcu tarafından defalarca dokunulan ve her türlü pislik ve bakterinin bulunduğu objelerdir.
12. ACİL ÇIKIŞ KAPISI AÇIŞ MEKANİZMASI
Adından da anlaşılacağı üzere bu mekanizmaya sadece acil durumlarda dokunulacak. 2014 Ocak ayında Çin’de bir yolcu kalkış öncesi temiz hava gelsin diye bu kapıyı açmaya kalkmıştı.
13. HOSTESLER
Gazete 13. madde olarak esprili bir madde hazırladı. Gazete, “Gerçi hostesler yukarıda sayılanlar gibi herhangi bir obje değil, ama özellikle erkek yolcular onlara dokunmamalıdır. Onlar yerine evde eşlerine dokunmaları tavsiye edilir” diye.