YAŞAM

Ülkemiz ile özdeşleşmiş meşhur yemekler

Ülkemiz doğal güzelliklerinin yanı sıra şehirlere özdeşleşmiş birbirinden lezzetli yemekleriyle de kültürel çeşitliliğe sahip bir ülke. İşte ülkemizin 10 ilinin çeşitli lezzetleri:

1- Adana: Şüphesiz ki en meşhur yemeği şehrin adını verdiği Adana kebabıdır. Ayrıca bol salatalı,sınırsız ikramla sunulması da kebabın lezzetini arttırıyor. Adana’nın en yaygın içeceği ise şalgam suyudur. Su gibi tüketilen şalgam, aynı zamanda havuç olarak da yeniliyor.

2- Afyonkarahisar: Ülkemizde sucuk denilince akla “Afyonkarahisar Sucuğu” gelmektedir. Afyonkarahisar Sucuğu, özel baharatıyla harmanlanmış enfes bir lezzet sunuyor. Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Afyonkarahisar, sucuğunun yanı sıra kaymağıyla da meşhur bir şehrimiz.

3- Antalya: Antalya’nın en meşhur yemeği tartışmasız piyazıdır. Özellikle tahinli piyazı çok tercih edilen bir lezzet. Piyazın dışında greyfurt, limon, portakal, bergamot, turunç, patlıcan, karpuz ve incirden yapılan pek çok reçeliyle de ünlü bir şehrimiz.

4- Bolu: Bolu mutfağı, ülkemizin en meşhur mutfaklarından biridir.Bu lezzetlerin başında kabaklı gözleme geliyor. Kabaklı gözlemenin yanı sıra Abant Gölü’nün ismini verdiği Abant kebabı da diğer yöresel yemeklerinin başında geliyor.

5- Burdur: Burdur’da başlıca ana yemek deyince akla, adı ilin isminden almış nefis lezzetli ‘Burdur Şiş’ gelir. Burdur şiş’in Urfa ve Adana şişlerinden farkı, daha kısa ve ince şişlere dizilmesidir. Burdur’un en meşhur tatlısı ise ceviz ezmesidir.”Burdur ceviz ezmesi” şeker ile ezilmiş cevizin ezilerek karışımından yapılan tadıyla hayranlık uyandıran müthiş bir tatlıdır.

6- Bursa: Ünüyle artık dünyanın pek çok ülkesinde de bilinen iskender kebap Bursa’nın en eşsiz yemeklerinin başında gelir. Ayrıca en meşhur tatlısıda Uludağ’da yetişen kestanelerden yapılan Bursa kestane şekeridir.

7- Çorum: Çorum denince akla ilk gelen hiç şüphesiz ki kuru nohuttan yapılan çorum leblebisidir. Ayrıca çikolatalı leblebi, beyaz leblebi, karanfilli leblebi, biberli leblebi, şekerli leblebi ve sakızlı leblebi gibi zengin bir çeşite sahiptir. Leblebinin haricinde de gül burma olarak da adlandırılan Çorum Baklavası, Çorum’un en meşhur lezzetlerinin başında gelmektedir.

8- Diyarbakır: Diyarbakır denince akla ilk gelen, yaz aylarının vazgeçilmezi olan, Diyarbakır karpuzudur. Diyarbakır mutfaklarında elma, erik, ayva, gibi birçok meyveden etli yemekler yapılmaktadır. Diyarbakır’a özgü yemeklerin başında “Meftune” adı verilen etli yemek gelir.

9- Gaziantep: Gaziantep’in yöresel lezzetlerinin başında leziz Antep Baklavası yer almaktadır.Gaziantep mutfağının en ünlü yemekleri ise çoğunlukla kebaplardan oluşur. Gaziantep, çok çeşitli kebaplardan oluşan zengin mutfağa sahip bir şehrimizdir.

10- Kahramanmaraş: Kahramanmaraş özel dondurmasıyla ünlü bir şehrimizdir. Maraş Dondurması taklit edilmesi imkansız olan bir lezzet eşsiz bir dondurmadır. Kahramanmaraş aynı zamanda tarhanasıyla da ünlü bir şehirdir. Çorbası yapıldığı gibi çerez olarak da çok fazla yenilen bir yöresel lezzettir.