90'lar demek, annemizin bizi hava kararınca, azarlayarak eve çağırması demekti. 90'lar demek, oyuna dalınca yemek yemeyi unutmak demekti. 90'lar demek, takımına gazoz kazandırabilmek için mahalle maçlarında var gücüyle top oynamak demekti. İşte bize yemek yemeyi unutturan ve unutulan o oyunlar...
1. Eski Minder
Bir gönüllü ortaya çömelir. Ardından bir konu seçen diğer çocuklar gönüllünün etrafında el çırparak dönmeye başlar. Çocuklar konuyu anlatmak için çeşitli hareketler yaparlar.
2. Bezirganbaşı
"Aç kapıyı bezirganbaşı, Kapı hakkı ne verirsin ne verirsin, Bir susam iki susam, Üçüncüsünde kapan"
3. Mendil Kapmaca
Ortada bir kişi mendil tutar. Oluşturulan iki gruptan birer kişi işaret verildiğinde mendili kapmak için yarışır.
4. Sek Sek
Yere belirli düzende kareler çizilir. Oyuncular o karelerin çizgilerine basmamak suretiyle zıplayarak kareleri tamamlamaya çalışırlar. Herkesin bildiği bir oyundur.
5. Ortada Sıçan
Ortada iki kişiyi top ile vurmaya dayanan bir oyundur. Eğer ortadaki topu havadayken yakalayabilirse bir can kazanır.
6. Onbir Elli
Önce bir ebe seçilirdi ve diğerlerini yakalamaya çalışırdı. Yakaladıklarını kendi bünyesine katarak diğerlerini yakalamaya çalışır.
7. Simit - Zımba
Bir ebe seçilirdi. Ebe belirli bir alan içinde "SİMİİİT" diye bağırarak birini yakalamaya çalışırdı. Yakalarsa yakalananı döverlerdi, yakalayamadan sesi kesilirse "SESİ KESİLDİ DALIN" nidalarıyla dayak yerdi. Acılı bir oyundu
8. Mahalle Maçı
Kaldırım taşlarına anlam yüklerdi bu oyun. Mahallenin itibarı için, kazanılacak gazoz için canla başla mücadele edilirdi. 3 korner 1 penaltıydı. Top sahibi her zaman patron olarak görülürdü. O ne isterse o olurdu.
9. Birdir Bir
Bir ebe seçilirdi. Ebe kambur şeklinde dururdu ve diğer oyuncular onun üzerinden atlardı. Atlarken ebeye değilirse değen kişi de ebe olurdu.
10. İp Atlama
İki tane ip tutan kişi ve bir de atlayan kişi olmak üzere 3 kişi oynanır. Atlayan kişi ipe değip başarısız olursa sıra diğerlerine geçerdi.
11. Saklambaç
Her devrin akla gelen ilk oyunudur. Bir evin duvarlarına kolları alınla bitişik şekilde dayanarak belirli bir sayıya kadar sayılır, diğerleri o sürede saklanırdı. Ebe birini görünce sayı saydığı yere elini değmek suretiyle sobelerdi. Göremez de saklanan kişi ondan önce sayı sayılan yere dokunursa bir sonraki el ebe olmaktan kurtulurdu.
12. Yakar Top
Ortada Sıçan ile aynı mantıkta olup "Can Kazanma" durumu yoktur. O zamanların en popüler oyunlarından biriydi...
13. Körebe
Bu oyunu sokakta oynamak, büyük riskleri kabul etmek demektir. Ebe olan kişinin gözüne bir şey bağlanarak görmemesi sağlanır. Daha sonra ebe belirli bir alan içinde diğer kişileri yakalamaya çalışır.
14. İstop
Bir kişi topu eline alır. Topu olabildiğince yükseğe atarak diğer oyunculardan birinin adını söyler. Bu esnada diğerleri olabildiğince uzağa kaçmaya çalışır. O oyuncu topu yakalayabilirse kendisi havaya atar. Yakalayamazsa ebe olur ve herkes olduğu yerde kalır. Ebe renk söyler ve kovalamaya başlar diğerleri ise o renkten herhangi bir cisme dokunmaya çalışır.
15. Uzun Eşek
İki takım oluşturulur. Takımlar arasında herhangi bir şekilde kura yapılarak ebe olan takım seçilir. Ebe olan takım ayakta direnen yastığın bacaklarının arasına kafasına koyarak konum alırlar. Diğer takım da onların üstüne atlar. Bir tekerleme söylenir. Yatan takım diğer takımı bu sürede taşımak zorundadır. Atlayan takımdan birinin ayağı yere değerse oyun bozulur ve bu sefer onlar yatar. Ancak değmezse takımdan biri elini havaya kaldırır ve "Tek mi çift mi?" diye sorar. Yerdekiler bilirse bu sefer atlayan taraf onlar olur.
16. Misket
Soğuk havalarda ellerimiz kanatan, kimi zaman uğruna kavgalar edilen yuvarlak şey... Herkes yere eşit miktarda misket koyar. Koyulan misketlerden uzak bir çizgiye herkes misketini atar ve çizgiye en uzak atan adam bir taraf söyler. Daha sonra herkes misketleri vurmaya çalışır. Vurduğu misketlerden payını alır.
17. Topaç Çevirmece
Tabi sadece sokakta oynanmaz bu oyun. O zamanda "Beyblade'ler" onlardı haliyle. Topacın üzerine sarılan ipi sertçe çekmek suretiyle yere bırakılır ve dönmesi izlenirdi.
18. Çelik Çomak
Şimdilerde unutulmuş olan, oynaması herkese nasip olmayan zevkli oyun... Bir adet uzun ve bir adet kısa sopayla oynanır. Büyük sopayla yerdeki küçük sopayı havaya kaldırıp sonrasında güçlü bir vuruş yapmaya çalışılır.