Yalan haberler sosyal medyada daha çabuk yayılıyor!
Amerika'daki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) araştırmacılar milyonlarca Tweet mesajını inceledi ve yalan haberin sosyal medyada daha fazla yayıldığını ortaya çıkardı. İşte detaylar...
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yürütülen araştırma, yalan haberlerin sosyal medyada 6 kat daha hızla yayıldığını ortaya koydu. Araştırma, doğru olmayan haberlerin Twitter'da paylaşılma ihtimalinin doğru haberlere göre yüzde 70 daha fazla olduğu sonucuna vardı.
Habertürk'ün haberine göre yapılan çalışmada araştırmacılar 2006 ve 2017 yılları arasında Twitter'da paylaşılan 126 binden fazla haberi mercek altına aldı. 4.5 milyondan fazla tweet ve retweet'in incelendiği araştırmada, yalan haberlerin, doğru haberlere kıyasla Twitter'da çok daha hızlı yayıldığı ve çok daha uzak coğrafyalara ulaşabildiği görüldü.
ÜÇTE İKİSİ YALAN ÇIKTI
Science Dergisi'nde de yayınlanan araştırmada uzmanlar ortalama bir yalan haberin 10 saat içerisinde bin 500 kullanıcıya ulaştığını saptarken, doğru haberlerin aynı kitleye ulaşması için gereken sürenin ise 60 saati aldığına dikkat çekti. Araştırmaya göre yalan bilgi, doğru bilgiye kıyasla ortalama olarak yüzde 35 daha fazla kişiye ulaşıyor.
ABD'nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alan MIT'nin araştırmasında 126 bin 285 haber ele alındı. Bu haberlerin doğruluğu, altı bilgi teyit kurumu tarafından incelendi. Araştırma için seçilen haberlerin, üçte ikisinin yalan olduğu saptandı.
BOT'LAR NE KADAR ETKİLİ?
Sadece Twitter'daki paylaşımları mercek altına alan MIT'deki uzmanlar elde ettikleri sonuçların Facebook başta olmak üzere diğer sosyal medya platformları için de geçerli olacağını ifade etti.
'Bot' olarak adlandırılan sahte hesaplar incelemeye dahil edilmezken, MIT Sosyal Makineler Laboratuvarı Başkanı Deb Roy, araştırmanın 'bot''ar denklemde olmadan yalan bilginin ne kadar hızlıca yayıldığını gözler önüne serdiğine dikkat çekti.
'Bot'ları tespit etmenin oldukça güç olduğuna değinen uzmanlar, 'bot' hesaplar da dahil edildiğinde sosyal medyada gerçek bilgileri manipüle etmenin daha da kolaylaştığının altını çizdi.
GÜVEN SARSILINCA FACEBOOK'TA GEÇİRİLEN ZAMAN DA AZALDI
2016'da gerçekleştirilen ABD Başkanlık seçimlerinde Rusya'nın Facebook, Twitter ve Google vasıtasıyla seçim kampanyasını manipüle etmesi, sosyal ağları hedef tahtasına koymuştu.
Sahte hesaplar üzerinden yayılan gerçek dışı haberler ve bunlar için verilen reklamlarla eleştiri oklarının birinci adresi haline gelen Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, "Topluluğumuzu korumak kârımızı maksimize etmekten daha önemli" demişti.
Gerekli adımları atacaklarını belirten Zuckerberg, şirket yalan haberlerle mücadele için bir editör ekibi kurma kararı almıştı.
2017'de kullanıcı sayısını yüzde 6 artıran Facebook'ta, artan güven sorununun da etkisiyle kullanıcıların sosyal ağda geçirdikleri süre ise yüzde 4 azaldı.