DÜNYA

Yunanistan neden battı?

Bir ülke neden batar? İşte tüm ayrıntılarıyla Yunanistan'ın batışı..

Yunanistan 2004 yılında düzenlediği olimpiyatlar için tam 2.4 milyar dolara Atina' ya metro ağı kurdu, Bu paranın tamamnını AB ödedi.

Atina' da toplu taşıma araçlarında kaçak geçişler çok fazla. Yıllık maliyet ortalama 800 milyon dolar.

Sadece çalışanlar için ödenen ücret 100 milyon dolarken elde edilen ciro ise sadece ve sadece 127 milyon dolar.

Yunanistan' da emeklilik yaşı 50. Çalışanların %85'i hem emekli maaşı alıp hemde aylıklarını alıyor. Bu durum batışa yol açan unsurlardan biri.

Yunanistan' da vergi ödemelerde sıkıntılar yaşanıyor. Kaçak çok fazla. Vergilerde artışa gidiliyor ancak bu sefer halkın vergisini ödeyen kesimi, yaşanan adaletsizlikten ötürü vergi ödememeye gidiyor.

Yunanistan' da aynı zamanda kayıt dışı ekonomi de oldukça fazla.

Yunanistan sanayi yoksunu bir ülke. 11 milyon nüfusluk ülkenin ihtiyaçlarının %90 yurt dışından ithal edilerek elde ediliyor.

Ülke AB'ye girince AB'den yüklü miktarda para alındı. AB parayı geri istediği zaman parayı geri ödeyemedi. Bunun üzerine AB Yunanistan'ı kurtarmak için bir dizi önlemler aldı...

Yunanistan Koalisyon ile yönetlien bir ülke konumundaydı. Koalisyon ülkedeki siyasi düzensizliklere yol açarken bir yandan da ekonomik istikrarsızlara yol açtı.

Tarım toplumu olan Yunanistan, Çiftçilere sağladığı imkanları yeterince denetleyemedi.

Örneğin bir çiftçiye yem ve traktör parası ödenirken çiftçi bu parayı farklı şeyler için kullandı,zamanı tekrar geldiğinde yeniden devletten tarım desteklerini aldı..

Yunanistan' da olan ekonomik derin kriz aslıan bakarsanız Yunanistan' da hükümetin borçlanması ve bu borçları ödeyememesinden kaynaklanıyor.

Ekonomik kriz sırasında Yunanistan başbakanı Yorgo Papandreu görevden ayrılmış ve yeni bir hükümet kurulmuştu ve bu nedenle IMF' den ve Avrupa Birliği' nden yardım istenmişti.

2010-2012 yıllarında bu yaşanan ekonomik krizden dolayı Yunanistan protestoları başladı. Yunanistan mali krizi tüm Avrupa' yı etkiliyor.

Ülkede bu nedenle işsiz sayısı rekor düzeye çıktı ve, bu kriz yüzünden ırkçılık arttı.