Yunanistan Türkiye'ye kapılarını açmak için, AB ülkelerini ikna etmeye çalışıyor
Avrupa Birliği'nin 1 Temmuz'dan itibaren dış sınırlarını hangi ülkelere açıp açmayacağını açıklamasına saatler kaldı.
Covid-19 nedeniyle Mart ayından bu yana kapalı olan sınırların kademeli olarak açılması hedefleniyor.
1 Temmuz'dan itibaren 14 ülkeye yönelik kısıtlamaların kaldırılması bekleniyor ancak bu listede Türkiye, ABD, Rusya ve Brezilya bulunmuyor. Çin ise bazı şartları yerine getirmesi halinde 15.ülke olabilecek.
1 Temmuz'dan itibaren 14 ülke vatandaşlarının AB'ye seyahat etmesine izin verilecek. Listede bulunan ülkeler Cezayir, Avustralya, Gürcistan, Japonya, Kanada, Fas, Karadağ, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus ve Uruguay.
Çin vatandaşlarının da bazı şartların yerine getirilmesi halinde AB'ye seyahat edebilmesi planlanıyor. Ancak bunun gerçekleşmesi için Çin'in de AB vatandaşlarına seyahate izin vermesi talep ediliyor.
Yunanistan 15 Haziran'dan itibaren Çin, İsrail, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Kore ve Lübnan'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeye sınırlarını açmıştı.
Yunanistan, Türkiye dahil komşu ülkelere sınırların açılmasını önerdi
Yunanistan, koronavirüs (Covid-19) nedeniyle kapalı tuttuğu Türkiye ve diğer komşu ülkelerle olan tüm sınır kapılarını açmak istiyor. Ancak Atina bunun gerçekleşmesi için AB ülkelerini ikna etmeye çalışıyor.
Pazartesi akşamı Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Peças, normalleşme adımları kapsamında Evzones, Kakavya, Kristallopigi, Promachonas, Nimfea (Makaz), Kastanies (Pazarkule) ve Kipi (İpsala) sınır kapılarının 1 Temmuz’dan itibaren giriş ve çıkışlara açılmasını istediklerini ifade etti.
Seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasında ülkelerin salgınla nasıl mücadele verdiği de büyük önem taşıyor. Buna göre son iki haftada kaydedilen yeni vaka sayısının 100 bin kişide 16'dan az olması talep ediliyor.
Sınır kontrolü ülkelerin sorumluluğu altında
Avrupa Komisyonu daha önce 30 Haziran'dan sonra sınırların kademeli olarak açılmasını önermişti. Sınır kontrolü, ülkelerin sorumluluğu altında bulunuyor, üye ülkeler dış sınırlar konusunda koordinasyon sağlamaya çalışıyor.
Almanya daha önce, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeye yönelik seyahat uyarısını 31 Ağustos'a kadar uzatmıştı.
AB'nin konu ile ilgili nihai listeyi yarın açıklaması bekleniyor.