GÖÇ

Fransa, suç işleyen göçmenleri sınır dışı etmek için yeni göçmenlik yasa tasarısını sundu

Fransa Senatosu, göçmenlik yasalarını sertleştirmeyi ve göçmenlerin Fransız toplumuna entegrasyonunu zorlaştırmayı amaçlayan bir yasa tasarısını tartışıyor; İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HRW) göre bu önlem, oturma izinlerinin reddedilmesine, göçmenlerin Fransız toplumuna uyumunun zayıflamasına yol açabilir. Sınır dışı edilen yabancı uyruklulara yönelik güvencelerin yanı sıra göçmen çocuklara yönelik korumaları da sınırlıyor.

Edinilen bilgilere göre, Le Monde'a göre tasarı, diğer hükümlerin yanı sıra, gereklilikleri karşılayan yüksek talep gören belirli sektörlerdeki düzensiz göçmenler için bir yıllık oturma izni getiriyor ve aynı zamanda göçün idari yönünü de basitleştiriyor.

Hükümetin en sağcı üyelerinden biri olarak kabul edilen Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, mevzuatın göçmenlik, özellikle de suç işleyen yabancılar konusunda katı olmayı ve hepsini sınır dışı etmeyi amaçladığını kaydetti.

Ancak France 24'ün bir makalesi, Darmanin'in de belirttiği gibi, tasarının Fransa'ya izinsiz giren kişileri kabul ettiğini ve bunları 'düzenli hale getirmek' istediğini savunuyor.

Çoğu senatörün desteğinin olmaması nedeniyle bu yıl zaten birkaç kez ertelenen Senato tartışmasının birkaç hafta daha sürmesi bekleniyor.

Fransa'ya düzensiz giriş yapan işçilere yasal statü verilmesine karşı çıkan parlamentonun üst meclisi, suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmesinin Fransa'ya daha fazla göçmeni teşvik edebileceğine dikkat çekti.

İnsan hakları savunucuları ve sol görüşlü milletvekilleri bu hafta başında tasarıyı Senato önünde protesto ettiler.

Bir grup belgesiz işçinin aktivisti Aboubakar Dembele, bazılarının yasal statüsü olmamasına rağmen Fransız ekonomisinin göçmenlerden çok şey kazandığını söyledi. COVİD-19 salgını patlak verdiğinde birçok vatandaş uzaktan çalışıyordu.

İşe gidenler başka çaresi olmayan insanlardı, çoğunlukla belgesiz işçilerdi. Pandemi risklerine rağmen çıkıp çalıştılar. Aboubakar Dembele, Aktivist

Ancak yeni göçmenlik tasarısı yalnızca göçmen işçileri değil, aynı zamanda ülkede tıbbi hizmet arayan göçmenleri de etkiliyor.

Fransa Senatosu, düzensiz göçmenlere yönelik devlet sağlık hizmetlerinin sınırlandırılmasına ilişkin öneriyi yakın zamanda 200 lehte ve 136 aleyhte oyla onayladı. Daha spesifik olarak, Fransız senatörler, düzensiz göçmenlerin kamu yetkililerinin sağladığı sağlık hizmetlerine erişmesine olanak tanıyan Devlet Tıbbi Yardımının (AME) kaldırılmasını istiyor.

AME'nin kaldırılması sorumsuzluktur. Sağ, aşırı sağa zulmederek Fransa'da yaşayan tüm insanların sağlığını tehlikeye atıyor.  Yannick Jadot, Yeşiller Partisi

Göçmenlik tasarısı yaklaşık 27 hüküm içeriyor ve işgücü sıkıntısı çeken sektörlerdeki belgesiz işçilerin düzenlenmesi, yüksek riskli ülkelerden gelen sığınmacıların ülkede kaldıkları andan itibaren çalışmalarına izin verilmesi ve yabancıların sınır dışı edilmesinin hafifletilmesi gibi değişiklikleri içeriyor.