Eskişehir’de oturan ve Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencisi Mert Hakan Şeker, haftada 3 kez Bursa’ya gelerek AkademiX Güzel Sanatlar'da piyano koçu Elena Çekiç’ten ders alıyordu. Başarıları üzerine geçen ay sponsorların sağladığı imkanlarla Elena Çekiç’ten aldığı derslerin verimli olması amacıyla Mert Hakan Şeker ve ailesi Bursa’ya taşındı. Piyano bölümü öğretmenleri, ardından uluslararası otoritelerin dikkatini çekmeyi başaran Mert Hakan Şeker, Bursa’da geçen yıl düzenlenen piyano yarışmasında da Prof. Vladimir Tropp, Prof. Tomislav Baynov, Prof. Tamara Poddubnaya gibi isimlerin yanı sıra yine piyanonun harika çocuklarından Gülsin Onay’dan da tam not almayı başarmıştı. Hazırlıklarını 6 aydan bu yana sürdüren Mert Hakan Şeker, geçen nisan ayında Almanya’nın Mühlacker kentinde düzenlenen ve 26 ülkeden yeteneklerin katıldığı Baden-Württemberg Uluslararası Müzik Yarışması’nda (International Competition Musical Fireworks Baden- Württemberg) birincilik elde etti. 


Uluslararası yarışmalarda kendini kanıtlamak isteyen Mert, 25-28 Mayıs tarihleri arasında İsveç’in başkenti Stockholm’de bu yıl 6’ncısı düzenlenen uluslar arası müzik yarışmasına (6. Stockholm International Music Competition, Sweden) katıldı. 10-12 yaş grubunda 23 yeteneğin katıldığı yarışmada, piyano dalında birinci elde etti.

GÜNDE 4 SAAT PİYANO EĞİTİMİ 

Bursa’ya kısa sürede alıştığını ve günde yaklaşık dört saat piyano çalıştığını belirten Mert Hakan Şeker, “Babam her şeyimle ilgileniyor. Moralimin ve enerjimin yüksek olması için çaba gösteriyor. Elena hocam ve Rüstem Avcı ile birlikte hazırladığımız her yeni program beni daha çok motive ediyor" dedi.

Mert’in piyanodaki başarısına katkı sağlayan Elena Çekiç ise Mert’te gurur duyduğunu vurgulayarak, “İsveç'te çok iyi isimlerden çok iyi eleştiriler aldık. Bir kez daha doğru yolda olduğumuzu görmek bizi mutlu etti. Bu yazı çok verimli geçirmek istiyoruz. Gülsin Onay ve usta isimlerin katıldığı Gümüşlük Müzik Festivali'ne ve Amerikada düzenlenecek piyano kampına katılarak yazı en iyi biçimde değerlendireceğiz" diye konuştu.

"NOTA ÖĞÜTÜCÜSÜ GİBİ"

Mert'in direktörü Rüstem Avcı da, Mert’in kısa sürede büyük gelişme kaydettiğini ifade etti. Mert’in bir nota öğütücüsü gibi kendisine verilen her eserin altından başarıyla çıkmasını bildiğini kaydeden Avcı, “Buradan birincilik alması elbette önemli, ama yarışmalar daha çok çalışmalarımızın seviyesini belirlemek ve dünya sathında yerimizi görmek için önemli. Asıl önemli olansa Harika Çocuklar Yasasının bir an önce hayata geçmesi ve Mert gibi bir çok harika çocuğumuzun devlet tarafından desteklenmesidir. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nabi Avcı ile yasaya dair paylaşımlarımız devam ediyor. Sanırım kısa sürede bakanlar kurulu onayına sunulacak. Mert'in piyano eğitimi ve kariyer planlaması konusunda da yine bakanlıkla istişare halindeyiz. Mert ülkemizde gençlerin piyanoya özendirilmesi konusunda da önemli bir model. Kültür ve sanata verilen emeği kutsuyor ve bu alanda faaliyet gösteren herkesle dayanışma halinde olacağımızın bilinmesini istiyorum" dedi.

Mert Hakan Şeker hakkında, Eskişehir Milletvekili olması nedeniyle bilgi sahibi olan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 28 Şubat’ta genç yeteneği babası Murat Şeker, piyano koçu Elena Çekiç ve müzik direktörü Rüstem Avcı ile birlikte makamında kabul ederek görüşmüştü. Bu görüşmede, Türkiye’nin uluslararası alanda birçok sanatçı ve bilim adamı yetişmesine katkı sağlayan, ancak daha sonra bakanlıklar arasındaki görev bölünmesi nedeniyle ortada kalan 5245 Sayılı Harika Çocuklar Yasası’nın yeniden hayat bulması için bakanlık yetkililerine talimat vermişti.

Editör: İsveç Gündemi