Dünyaca ünlü mobilya mağazası IKEA, Romanya'nın biyolojik açıdan zengin ormanlarını hızla ve sistematik olarak tahrip ettiği suçlamaları ile bir süredir çevrecilerin hedefinde. Yapılan son araştırmalar, mobilya devinin, Avrupa'nın en büyük ve en eski orman alanlarından biri olan Karpat Dağları'ndaki etkisini ortaya koyuyor.
Çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace'in raporuna göre, Romanya'nın 100 bin yıllık ormanlarının yüzde 50'sinden fazlası, son 20 yılda ülkedeki kanunların yetersizliği ve yolsuzluk nedeniyle yok oldu. Rapor, IKEA ve en büyük franchise sahibi Ingka Group'un bir kısmı sözde koruma altında olan alanlarda gerçekleşen bu tahribatta oynadıkları rolü detaylı şekilde açıklayarak, gözler önüne seriyor.
Romanya ormanları neden tehdit altında?
Romanya'daki ormanların yaklaşık 3.000 kilometrekaresi Natura 2000 alanları olarak Avrupa yasaları tarafından korunuyor. Ancak Romanya'nın milyarlarca euroluk kereste endüstrisi - merkezinde "odun mafyası" olarak adlandırılan - sistematik yolsuzluk ve kanun yaptırımlarının zayıf kalması gibi sorunlarla boğuşuyor. Ağaç kesimi ve sorumsuz ormancılık uygulamaları da ormanlara tehdit oluşturuyor.
2019 yılında hazırlanan bir hükümet raporundan sızdırılan veriler, ülkenin ormanlarında her yıl yaklaşık 40 milyon metreküp odun kesildiğini ve bunun yarısının yasadışı olarak hasat edildiğini ortaya koydu.
2020 yılında Avrupa Komisyonu, STK'ların, koruma altındaki Natura 2000 alanlarındaki bakir ormanların tahribatını önlemeye yönelik harekete geçmemekle itham ettiği Romanya hükümetine karşı harekete geçmişti.
Komisyon ayrıca, davayı Avrupa Adalet Divanı'na göndermekle tehdit etse de henüz böyle bir adım atılmadı.