Danimarka'nın başkenti, iklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki on yıllarda şiddetli yağmurda bir artışa hazırlanıyor. Şehri yoğun sağanak yağışlara karşı daha dayanıklı hale getirmek için yer üstünde ve altında devasa altyapı inşa ediliyor.
Kopenhag şehri, 2 Temmuz 2011'de günümüzde 'bin yılın fırtınası' olarak bilinen olayı yaşadı.
Dakikalar içinde su kütleleri sokakları ve binaları istila ederek yaklaşık 1 milyar avroluk hasara yol açtı.
Kopenhag Şehri İklim Uyum Planı Proje Direktörü Jan Rasmussen, "O yıl Kopenhag'ın iklim değişikliğinden etkileneceğini fark ettik, bu yüzden etkileri analiz ettirdik. Görünüşe göre %30'a kadar daha fazla yağmur yağacak ve şehir üzerinde büyük ölçekli bir etkiye sahip olacak yağmur fırtınaları çoğalacak," diye açıklıyor.
Şehir bu nedenle, 30 dakikada 15 milimetreden fazla yağış olarak tanımlanan, bulut patlaması olarak bilinen yıkıcı sağanak yağışları daha iyi yönetmek için büyük bir plan başlattı. Başkentin «bulut patlaması yönetim planı», hem teknik hem de doğa temelli, yer üstünde ve altında bir dizi küçük ve büyük ölçekli çözümden oluşuyor.
Şehir, sisteminin su kapasitesini artırmak için şehrin altından birkaç tünel inşa etmeye başladı. Kopenhag'ın iç göllerini limanın en uzak ucuna bağlayacak 1,3 kilometre uzunluğundaki bir tüneli ziyaret ettik. 2026'da açılması planlanıyor.
Bu devasa projelerden sorumlu kamu hizmeti şirketi HOFOR'da iklim adaptasyonu uzmanı olan Ditte Reinholdt Jensen, "Şehre çok fazla yağmur yağdığında, tüneli rezervuar olarak kullanarak doldurabiliyoruz, böylece sistemimizde daha fazla yer olduğunda, onu su arıtma tesisine gönderebiliyoruz. Gerçekten yoğun sağanak yağış durumunda, tüneli limana da boşaltabiliyoruz ve bu da bir taşıma işlevi görecek," dedi.
Tünelin maliyetinin 43 milyon avro olması bekleniyor. Ditte, "Bütün bunların inşasına ne giriyorsa, bunun olmasını engellediğimiz hasarlarla telafi edilmesi gerekiyor" ifadeleri kullandı.
HOFOR'a göre, Valby bölgesinde inşa edilen bir diğer tünel, 4 Ağustos 2024'te yaşanan daha küçük bir sağanak yağış sırasında kendini kanıtladı.
Şehrin yüzeyini suyu yönetmek için kullanmak
Ayrıca, yerleşim alanlarında yağmur yataklarının inşası gibi diğer çözümler de yüzeyde test ediliyor. Suyun yüzeyde kalmasını önlemek için daha geçirgen asfalt da test edildi.
Bazı parklar fırtınalı hava koşullarına uyum sağlamak için tamamen yeniden düzenlendi. Yaklaşık bir asır önce inşa edilen tarihi Enghavepark, sekiz Olimpik yüzme havuzuna eşdeğer olan 22.600 m3'lük bir su deposu olacak şekilde tamamen yeniden tasarlandı.
Proje, şehrin çeşitli bölgelerindeki su akışına ilişkin kapsamlı araştırmaların sonucudur. Park, Carlsberg bölgesinin aşağısında, 3.000 m3 su depolayabilen bir tepede yer almaktadır. Taşma durumunda, su aşağı akışta bu parka boşaltılacaktır.
Daha sistemsel bir yaklaşıma doğru
Avrupa Çevre Ajansı'nın (AÇA) nisan ayında yayınladığı 2024 yılı iklim dayanıklılığına yönelik kentsel adaptasyon raporunu değerlendiren rapora göre, şehirlerin iklim risklerinden korunmak ve kentsel toplumsal dayanıklılığa yatırım yapmak için daha fazla şey yapmaları gerekiyor.