Saab'ın CEO'suna göre Avrupa, işbirliğini teşvik etmek ve kıtanın şirketlerinin rekabet gücünü arttırmak istiyorsa savunma sanayiine yönelik mali desteğini büyük ölçüde arttırmak zorunda.

İsveçli savunma grubunun CEO'su Micael Johansson Financial Times'a verdiği demeçte Avrupa savunma sanayi stratejisinin Avrupa Komisyonu tarafından öngörülen 1.5 milyar Avro yerine 100 milyar Avro civarında bir rakamla desteklenmesi gerektiğini söyledi.

"İleriye dönük [konsolidasyonu] belirleyecek olan şey, AB'nin önemli bir Avrupa savunma sanayi stratejisini müzakere etmekte başarılı olup olmayacağıdır. Eğer bunun içinde önemli miktarda para varsa, bu ortak girişimler gibi işbirliklerini teşvik edecektir. Bunun bir şekilde teşvik edilmesi gerekiyor" dedi.

Avrupa ülkeleri, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı tamamen işgal etmesinden bu yana askeri harcamalarını büyük ölçüde arttırdı.

NATO, aralarında Türkiye, İngiltere ve Norveç gibi AB üyesi olmayan ülkelerin de bulunduğu savunma ittifakının Avrupalı üyelerinin bu yıl, 2023'e göre yüzde 22 artışla 476 milyar dolar harcayacağını tahmin ediyor.

Fransız uluslararası ve stratejik ilişkiler enstitüsü Iris'in araştırmasına göre, Rusya'nın işgalinden sonraki yıl AB ülkelerinden kamuoyuna açıklanan savunma alımlarının neredeyse beşte dördü blok dışındaki şirketlere gitti ve ABD'dekiler toplamın üçte ikisini oluşturdu.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen tarafından Mart ayında açıklanan Avrupa Savunma Sanayi Stratejisi, ülkeleri daha fazla yerel şirketle birlikte yatırım yapmaya teşvik ederek bu durumu düzeltmeyi amaçlıyor.

Ancak bazı komisyon yetkililerinin strateji için başlangıçta 100 milyar Avro'ya varan rakamlar telaffuz etmesinin ardından, strateji sadece 1.5 milyar Avro destekle başlatıldı.

Johansson, ulusal şampiyonları ve korumacılık suçlamalarıyla tanınan bir sektörde konsolidasyonun "aklımın ucundan bile geçmediğini" söyledi.

Ancak sözlerine şunları da ekledi: "Eğer ülkeler bir araya gelir ve aynı gereksinimlere sahip olduğumuzu, birlikte tedarik yapmak istediğimizi söylerse, o zaman hacimler o kadar büyük olur ki tek bir şirket bunu tek başına yapamaz."

Bazı Avrupa ülkeleri Eurofighter ve İngiltere, İtalya ve Japonya arasında gelecekte yapılması planlanan gelişmiş bir jet gibi bazı yüksek profilli savunma projelerinde işbirliği yaparken, İskandinav ülkeleri F-35 ve Saab Gripen savaş uçaklarını ortak bir filonun parçası olarak bir araya getirmeyi hedefliyor.

Johansson farklı şirketlerin farklı sistemlerinin bu şekilde entegre edilmesini "elzem" olarak nitelendirdi.

Bazı Avrupalı liderler, Donald Trump'ın ABD başkanlığına geri dönme ihtimaline karşı kıtayı savunma harcamalarını daha da arttırmaya çağırdı.

Ancak Saab'ın CEO'su Avrupa'nın "ABD yönetiminden bağımsız olarak" adım atması ve meydana gelen "paradigma değişimini" anlaması gerektiğini söyledi.

Saab bu ay, savaş uçakları, gözetleme uçakları, denizaltılar ve daha fazlasından oluşan portföyünden aldığı siparişlerin ikinci çeyrekte bir önceki yıla kıyasla neredeyse üç kat arttığını açıkladı.

Johansson şunları söyledi: "Özellikle Avrupa'da savunma kapasitesi oluşturmak için uzun yıllar sürecek bir yolculuktayız. Daha fazlası geliyor. Son derece yüksek bir faaliyet var."

Kaynak: https://gdh.digital/isvec-merkezli-saab-ceosu-avrupa-savunma-sanayiine-yonelik-mali-destegini-buyuk-