GÖÇ

İsveç, oturum vermeyi zorlaştırıyor

İsveç hükümeti, ülkede ikamet eden yabancıların aile üyeleri için göçmenlik şartlarını sıkılaştırmayı amaçlıyor. Yasa hayata geçirilirse aile birleşimlerinde oturum almak çok daha zorlaşacak.

Edinilen bilgiye göre, son yıllarda entegrasyon eksikliği olduğu için ülkeye göçü azaltmak amacıyla böyle bir düzenleme teklif edildi.

Planlanan değişiklikler hakkında yorum yapan İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, önlemlerin gerekli olduğunu söyledi ve aynı zamanda ülkenin şu anda göçmenlerin topluma dahil edilmesiyle ilgili büyük zorluklarla uğraştığını vurguladı.

Stenergard: "Son yıllarda entegrasyon eksikliğiyle birleşen yoğun göç, İsveç'in artan dışlanmayla ilgili büyük zorluklarla karşı karşıya kalmasına katkıda bulundu. Gelişmeyi kırmak ve tersine çevirmek için bir dizi önlem alınması gerekiyor" dedi.

Tasarının bir parçası olarak hükümet, yabancı uyrukluların aile üyeleri için oturma iznini reddetme yaş sınırını 18'den 21'e çıkarmayı teklif etti.

Bu, yasa tasarısı onaylanırsa, İsveç'te bulunan veya onlara katılmak isteyen eşin 21 yaşın altında olması durumunda eş veya eş için oturma izninin reddedilebileceği anlamına gelir.

Öneri hakkında yorum yapan Bakan Stenergard, bunun zorla evliliklerin önlenmesine yardımcı olacağını söyledi ve bunun AB yasalarının izin verdiği en yüksek yaş sınırı olduğunu vurguladı.

İsveç hükümeti ayrıca, "Bağımlı kişinin alternatif olarak korumaya ihtiyacı olduğu durumlarda, akraba göçü durumunda destek şartından muafiyet olasılıkları da sınırlıdır" dedi.

Yukarıda belirtilenlere ek olarak hükümet, İsveç Göçmen Dairesi'ne "talihsiz durumlara" tabi olanlara oturma izni verme hakkı veren belirli bir kuralı artık uygulamak istemediğini söyledi.

Bununla birlikte, bu tür koşullara tabi olduklarında çocuklara oturma izni verilmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çalışmayla ilgili açıklama yapan hükümet: "Özellikle zorlayıcı durumlar nedeniyle ikamet izinlerine ilişkin hükümlerin kaldırılması ve bunun yerine, koşullar yetişkinlerle aynı ciddiyet ve ağırlığa sahip olmasa bile, özellikle zorlayıcı nedenlere sahip çocuklara oturma izni verilmesi önerilmiştir." ifadeleri kullanmıştı.

Yukarıda belirtilen öneriler, İsveç Demokratları ile hükümet arasında varılan bir anlaşmaya dayanıyor ve onaylanması halinde yasada yapılacak değişikliklerin 1 Aralık 2023'te yürürlüğe girmesi planlanıyor.