İSVEÇ

İsveç, Soğuk Savaş döneminden kalma acil durum kitapçığını nükleer saldırı riskine karşı güncelledi

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı üçüncü yılına yaklaşırken İsveç, Soğuk Savaş döneminden kalma bir acil durum tavsiye kitapçığını "günümüzün güvenlik politikası gerçekliğini" yansıtacak şekilde güncelleyecek.

İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin bu hafta başında düzenlediği basın toplantısında, kitapçığın Rusya'nın 2022 başlarında Ukrayna'yı topyekûn işgalinden çıkarılacak dersleri ve nükleer saldırı durumunda ne yapılması gerektiğine dair tavsiyeleri içereceğini vurguladı.

Bakan Bohlin, "2018 yılında yayınlanan bir önceki broşürden bu yana güvenlik durumunun kötüleştiği bir sır değil," dedi.

İsveç'e yönelik askeri tehdidin 2018'den bu yana arttığını söyleyen Bohlin, siber saldırılar, etki saldırıları ve sabotajları içeren karmaşık bir potansiyel saldırı ağına eklendiğini sözlerine ekledi.

Kitapçık, İsveç'in bu yılın mart ayında Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) resmen girdiğini ve bunun ülkenin İkinci Dünya Savaşı sonrası onlarca yıllık tarafsızlığını ve yüzyıllardır süren daha geniş çaplı bağlantısızlığını sona erdirdiğini belirtecek.

31 sayfalık kitapçık siber ve terör saldırıları, pandemi, çevresel tehditler ve konvansiyonel savaş konularında pratik tavsiyeler veriyor.

Kitapçıkta ayrıca kendini savunma, psikolojik savunma, dijital güvenlik ve bir hava saldırısı sırasında ne yapılması gerektiğine dair tavsiyeler de yer alıyor.

Olası nükleer saldırılara ilişkin, "Nükleer, kimyasal ya da biyolojik silahlarla bir saldırı olması durumunda, hava saldırısında olduğu gibi siper alın. Sığınaklar en iyi korumayı sağlar. Birkaç gün sonra radyasyon keskin bir şekilde azalmış olacaktır," diye belirtiliyor.

İlk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında yayınlanan kitapçık, Stockholm'ün Baltık Denizi bölgesinde kötüleşen güvenlik durumuna ilişkin endişelerini yansıtmak üzere 2018 yılında yeniden yayınlandı.

Litvanya, yeni Baltık Savunma Hattı kapsamında ilk savunma ekipmanları parkını açtı

Baltık ülkelerinden Rusya'nın deniz sınırlarını gözden geçirme önerisine tepki "Savaş Gelirse" başlığını taşıyan kitapçığın ilk baskısı, güncellenmiş versiyon ile birlikte "Kriz ya da Savaş Gelirse" başlığını taşıyor.

İsveç Sivil Savunma Bakanı Bohlin, broşürün nihai olarak hane halkına "bir kriz durumunda hızlı hareket edebilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgiyi" vermek üzere tasarlandığını söyledi.

Broşürün güncellenmiş versiyonunun 5 milyondan fazla kopyası 18 Kasım ile 29 Kasım tarihleri arasında hanelere postalanacak ve tavsiyeler dijital olarak da sunulacak.