İlki Ağustos sonundan Kasım 2023'e kadar, ikincisi ise 2024 baharında üç ay boyunca süren iki kazı, İsveç'in güneyindeki Scania eyaletinde şimdiye kadar yapılmış en büyük kazılardan biri olan yaklaşık 50 dönümlük bir alanı kapsadı. Trelleborg bölgesi mükemmel ekilebilir arazilere, Sound'a (Danimarka ve İsveç arasındaki boğaz) kolay erişime ve nispeten sıcak bir iklime sahiptir; bu özellikler 10 bin yıldır bölgede sürekli olarak yaşayan büyük bir nüfusu cezbetmiştir. Bölgede 2021 yılında yapılan ön araştırmalarda Neolitik Çağ'dan kalma kulübeler, evler ve mezarlar ile çok sayıda Demir Çağı uzun evlerine ait kanıtlar bulunmuştur.


2500 yıllık altın spiral parmak halkası. ©Archaeologists SHM / Sydsvenks Arkeologi AB
Araştırmafa, alanın ortasındaki en yüksek noktada, sürülerek düzleştirilmiş ancak hala merkezi mezarı barındıran bir Tunç Çağı höyüğünün kalıntılarını bulundu. Bu mezar, yaklaşık 2.500 yıl önce ölen ve tunç bir hançer, yuvarlak tunç bir kemer tokası, kalın tunç spiral kol halkaları ve iki altın spiral parmak halkası gibi lüks mezar eşyalarıyla gömülen yüksek statülü bir kadına aitti.


Tunç Çağına ait yuvarlak tunç kemer tokası. ©Archaeologists SHM / Sydsvenks Arkeologi AB
Bir deri ve alet yapım alanı olan bölgede bulunan en eski kalıntılar yaklaşık 12 bin yıl öncesine, Taş Devrine kadar uzanmaktadır. Daha yakın tarihli bir Neolitik buluntu ise 4 bin yıllık bir konuttu. Zeminin iyi durumda olduğu ve taşınabilir eşyaların (aletler, çanak çömlekler, ok uçları) hala yerinde olduğu keşfedilmiştir. Bu durum, evin önemli nesneleri geride bırakarak aceleyle terk edildiğini gösteriyor. Ekip ayrıca Neolitik bir eve ait nadir bir kiler çukuru ortaya çıkardı.


Tunç Çağına ait kalın tunç spiral kol halkası. ©Archaeologists SHM / Sydsvenks Arkeologi AB
Alanda keşfedilen eserlerin küçük bir kısmı 24 Kasım'a kadar Trelleborg Müzesi'nin fuayesinde sergileniyor. Arkeolojik malzemenin büyük bir kısmı halen analiz ve konservasyon aşamasındadır. Çalışmalar 2026 yılında tamamlandığında müzede daha büyük bir sergi açılması planlanıyor.

Kaynak: The History Blog

Azerbaycan’da Dünyanın En Eski Masa Oyunlarından Biri Bulundu
Azerbaycan'da yapılan yeni bir arkeolojik keşif, 4 bin yıllık bir masa oyununun kökenine dair tartışmaları alevlendirdi. Uzun süredir Mısır kökenli olduğu düşünülen “Hounds and Jackals” (Tazılar ve Çakallar) ya da bilinen adıyla “58 Delik” oyununun, aslında güneybatı Asya'dan yayıldığı öne sürülüyor.

Yazar : Aktüel Arkeoloji
 

Editör: Atila Altuntaş