Borç tahsilat şirketi Alektum'dan Anders Svensson, ödemekte zorlanan borçlu oranında yüzde 14 artış olduğunu ve bu insanların eski borçlarını ödemeleri için zamana ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Ocak ayı, her zamanki gibi, mali marjları küçük olanlar için zorlu bir ay. Alektum'a göre bu yıl şu ana kadarki en kötü yıl olacak gibi görünüyor.
Yeni borçlanmaların sayısı fazla artmadı ama sorun yaşayanların oranı ve borçların meblağ büyüklüğü ciddi şekilde arttı.
Intrum'un İsveç yöneticisi Julia Reuszner, asıl endişe verici olanın, miktarların iki yılda yüzde 140 oranında artması olduğunu söyledi.
- Miktarların bu kadar hızla korkutucu seviyede artmasının en basit açıklaması, artan faiz oranlarıyla bağlantılı olduğu şeklinde devam ediyor ve daha fazla insanın borç batağına düşmesinin büyük nedeni olarak tüketici kredilerini işaret etti.
"İyileşmeden daha kötü olacak"
Faiz artırımı henüz tam olarak başlamadı. Ayrıca geç ödeme faiz oranları da yükselmiş olabilir. Daha sonra ödenmeyen borçların tahsilat şirketlerine ulaşması birkaç haftayı buluyor.
Julia Reuszner, "Yani iyileşmeden önce daha da kötüleşecek".
Bu nedenle çok daha fazla insan, borçlarını daha uzun bir süre içinde daha küçük meblağlarla ödeyebilmek için taksit planlarının uzatılmasını talep ediyor. Alektum'un tahsilat müdürü Anders Svensson'a göre bu pay yüzde 14 arttı.
"Ancak borçlu olanların sayısı o kadar artmasa bile, başını belaya sokanların yüzdesi arttı." diyen Anders Svensson, ekonomik açıdan zorlu dönemlerde e-ticaret hacminin azaldığı ancak ödeme sorunu yaşayan insanların akınının da bir o kadar artış olduğu dikkat çekiyor ifadeleri kullandı.
Her şeyin daha pahalı hale geldiği daha yüksek faiz oranları ve enflasyon gibi daha zorlu koşulların ardından, insanların genellikle kendi mali durumlarını ayarlamanın zor olduğunu ve bunun zaman aldığını görüyor. Birçoğu abonelik ve kredi gibi sabit maliyetlerle karşı karşıya kalıyor.
Anders Svensson, "birçok kişi ilk önce cüzdanlarının boş olduğunu fark eder ve daha sonra zorlu duruma alışmaya başlar şeklinde konuştu.
Julia Reuszner'den borçlulara tavsiye: Borçlu olduğunuz kurumla mümkün olan en kısa sürede iletişime geçin ve borçlarınızı yapılandırın.
Çok sayıda telekom müşterisi olan Sergel Kredittjänster'ın pazarlama müdürü Christian Hagegård da benzer bir tabloya işaret etti. Sorunlu kredilerin hacmi artmıyor. Ancak eski borçların ödenmesi daha zor olabilir.
Ödeme almayan şirketler arasında gördüğünü düşündüğü bir eğilim, tüketicilerle olan ödeme sorunlarına rağmen müşterilerle ilişkileri sürdürmek istemeleridir. Şirket daha çok borcuna mühlet veriyor ve borçluyu icra memuruyla tehdit etmek ve sert davranmak yerine ödeme planları oluşturuyor.