Ağustos ayında CPIF ölçüsü yüzde 1,2 idi. Ancak ekonomistler artık çok düşük enflasyon konusunda uyarıda bulunuyor.

SEB'den Robert Bergqvist, X hakkında "Uyarı ışıkları parlamaya başlıyor" diye yazıyor.

Enflasyon buna göre SCB'nin CPIF rakamlarına göre ağustos ayında yüzde 1,2 seviyesinde.

İsveç İstatistik Kurumu fiyat istatistikçisi Caroline Neander, yaptığı açıklamada, enflasyon oranının Ağustos ayında düştüğünü ve bunun büyük ölçüde düşük enerji fiyatlarıyla açıklanabileceğini belirtti.

Bu, yüzde 1,7 olan Temmuz ayına göre bir düşüş. Mortgage faizlerindeki değişimleri de içeren TÜFE endeksi düştü. Bu oran şu anda yüzde 1,9 seviyesinde bulunuyor.

"Uyarı ışıkları"

Enflasyon şu anda Riksbank'ın yüzde 2 hedefinin altında. Onlara göre yüksek enflasyon gibi çok düşük enflasyon da iyi değil.

Merkez Bankası internet sitesinde: "Enflasyon çok düşükse ve ücretler düşürülemiyorsa, ücret koşullarını, yani farklı meslekler, şirketler ve endüstriler arasındaki göreli ücretleri ayarlamak daha zor hale gelir. Bu, işgücünü ekonominin en fazla fayda sağlayan kısımlarına çekmeyi zorlaştırıyor. Uzun vadede bu, hem daha yüksek işsizliğe hem de daha düşük üretkenlik artışına yol açabilir" diye yazdı.

SEB'in kıdemli ekonomisti Robert Bergqvist'in uyarısı ise şöyle: X'te "Enflasyonun çok düşük olduğuna dair uyarı ışıkları yanmaya başlıyor" ifadelerine yer verdi.

Bergqvist, enflasyonun çok düşük olması riski var. Yüzde 2'ye çıkmak istemeyen enflasyonla uzun yıllar geçirdiğimiz pandemi öncesi duruma neredeyse geri döndük. Bu durum Riksbank'ı negatif faiz oranları ve banknot basımı gibi birçok yaratıcı çözüm bulmaya zorluyor yorumu yaptı.

Riksbank'ı endişelendirdiğine inandığı bir diğer şey de enflasyon beklentileri olarak adlandırılan şey, yani enflasyonun iki ila beş yıl içinde gelecekte ne olacağına inanılıyor.

Bergqvist, "O zaman enflasyon hedefinin biraz altında olduğumuzu da orada görüyorsunuz. Bu ileriye dönük göstergeler yüzde 2'ye döneceğine inanmadıkları ancak enflasyonun yüzde 2'nin altına düşeceğine dair sinyaller verirse Riksbank'ın biraz strese gireceğini düşünüyorum" dedi.

"Daha büyük adım atma zamanı"

Saco'nun baş ekonomisti Håkan Regnér de Ağustos rakamlarının biraz düşük olduğunu düşünüyor:

"Riksbank zamanında harekete geçmezse enflasyon çok düşük bir seviyede sıkışıp kalabilir. Daha büyük bir adım atmanın ve 50 puan daha düşürmenin zamanı geldi" ifadeleri kullandı.

Avanza'dan Felicia Schön de benzer bir görüşte; Riksbank'ın sıkılaştırıcı para politikasının, faiz oranının iki kat düşürülmesiyle hafifletilmesi gerektiğini düşünüyor.

"Kamu ekonomisi, gelişmeyen bir ekonomi, yüksek işsizlik ve ince bir iple ayakta duran şirketler karşısında diz çökmüş durumda. İnsanların İsveç ekonomisini çökmekten kurtarmaktan neden bu kadar korktuklarını anlamıyorum" dedi.

Länsförsäkringar'ın baş ekonomisti Alexandra Stråberg ise, şu anda gördüğümüzün çok büyük bir rakam olduğuna inanıyor.

Alexandra Stråberg, "Biz bunların 1,3'te sonuçlanacağını düşünmüştük, küçük farklar gibi görünebilir, ancak dikkate alınması gereken önemli nokta enflasyonun üst üste üçüncü ay Riksbank'ın hedefinin altında olduğudur" dedi.

Alexandra Stråberg'e göre Riksbank için bu sonbaharda ilave faiz indirimleri olabilir.

Bugün yapılan bu duyuru, Riksbank başkanı Erik Thedéen'e faiz indirimlerine devam etmesi ve belki de faizin artık her toplantıda düşürüleceği yönünde bir beklenti veriyor ifadeleri kullanarak, sonbaharda ve kış başında yapacakları üç toplantı daha olduğunu belirtti.

Ancak Alexandra Stråberg çift haneli faiz indirimine inanmıyor.

"Çifte indirim yapacaklarını sanmıyorum ama buna devam edecekler. Bu faiz indirimlerinde bir miktar tozun kalması oldukça iyi" ifadeleri kullanan Alexandra Stråberg, dünyada bir şey olsaydı, biraz barutun kalması ve fiyatın önemli ölçüde düşürülmesi iyi olabilir yorumu yaptı.

"Çok olumlu bir haber"

SEB ekonomisti Robert Bergqvist, bugünkü enflasyon rakamının özellikle hane halkı açısından büyük ölçüde olumlu olduğuna dikkat çekti.

"Arabuluculuk Enstitüsü'ne göre İsveç'te ücretler yılda yaklaşık yüzde 4 oranında artıyor ve TÜFE'ye göre yüzde 1,9 oranında artan enflasyon var, bu da hane halkının satın alma gücünün şu anda somut olduğu anlamına geliyor. Bu da cüzdanlarda hemen fark ettiğimiz bir şey değil ama enflasyonist sonuçlarla birlikte paranın daha uzun süre dayandığını yavaş yavaş fark edeceğiz ve bu çok olumlu bir haber" ifadeleri kullandı. 

Editör: Semihhan Aydemir