İSVEÇ

İsveç'te şiddet dalgasının ortasındaki gençlerin yaş ortalaması korkutucu

Sözlü kavgaların bile silahlı çatışmalara dönüştüğü bir zeminde olan biten hakkında insanlar ne oluyor sorusu soramadan yapamıyor.

Özellikle son dönelerde Södertälje'de artan silahlı saldırı ve şiddet sarmalı içinde yer alan taraflarla ilgili yapılan çalışmada ilginç bir tablo ortaya çıkıyor.

Devam eden soruşturmaların birinde şu ayrıntı dikkat çekiyor: İki arkadaş, bir okul arkadaşını tehdit ve saldırıdan suçlu bulundu. Şimdi biri öldü ve diğerinin cinayeti işlediğinden şüpheleniliyor.

İsveç Devlet Televizyonu SVT'nin olayları kapsamlı ele aldığı bir çalışmada, Södertälje'deki şiddet dalgasının kurbanı veya faili olduğundan şüphelenilen birçok genç yer alıyor.

- Öldürülenlerden birinin bir arkadaşı, birbirini vurmanın bir trend haline geldiğini söylüyor.

2020'de bir lise öğrencisi, aylarca para için baskı altında kaldıktan sonra cep telefonunu ve kulaklıklarını diğer iki öğrenciye vermek zorunda kaldı. Kurban, faillerle görüşerek eşyalarını geri istedi, ancak bu talebi karşısında feci şekilde dayak yedi.

Diğer şeylerin yanı sıra ağırlaştırılmış hırsızlık ve saldırı suçlarından gençlik hizmeti cezasına çarptırılan her iki okul arkadaşı da SVT'nin Södertälje'deki şiddet dalgası haritasına dahil edildi. Biri 30 Eylül'de Ronna bölgesinde vurularak öldürüldü, diğeri 6 Ekim'de Saltskog'da 19 yaşındaki bir genci öldürmek ve 16 yaşındaki bir çocuğu öldürmeye teşebbüsten gözaltında.

Şüphelinin annesi: "Korkunç"

Geçen ay meydana gelen silahlı saldırıyla ilgili olarak şu anda toplam altı kişi gözaltında.

- Olan şey korkunç. Bunu bir anne olarak söylüyorum. Ama oğlum masum ve bununla hiçbir ilgisi yok, diyor.

Polisin kazayla vurulduğuna inandığı 40'lı yaşlarındaki adam dışında, tüm kurbanlar 25 yaşın altında. Şu anda gözaltında tutulanlar arasında, saldırının yaşandığı sırada hiçbiri 20 yaşına girmemişti.

Saltskog'daki son cinayet kurbanının bir arkadaşı, vurulan gencin suç ortamının bir parçası olmadığına inanıyor. Pek çok silahlı saldırıyı İsveç'te yayılan bir "trend" olarak tanımlıyor.

Kamu kayıtlarına göre, şüphelilerin çoğu, genellikle uyuşturucuya bağlı veya yasa dışı bazı olaylar olmak üzere ilk suçlarından mahkum edildiklerinde 15 yaşında olduğunu gösteriyor.

Şüphelilerden bazıları, Södertälje çetesindeki eski nesil liderlerin yakın akrabaları.

"Kişiler hakkında konuşmak istemiyorum" diyen, Stockholm bölgesi polis istihbarat birimi başkanı Anna Rise, Södertälje çetesinin aile bağlarının olduğuna işaret ediyor.

Polis, çoğunluğu genç olan Södertälje çetesinin bir parçası olan yaklaşık 100-150 kişi olduğunu tahmin ediyor.

"Giderek artan şiddet sarmalı"

Cinayet dalgasının arka planı Södertälje çetesi içindeki iç bölünmeler olarak tanımlanıyor ve çatışmanın kökeni yaklaşık beş yıl öncesine dayanıyor.

"Çete, iç rekabetin az olduğu açık yapılardan, özellikle uyuşturucu pazarıyla ilgili olarak, çeşitli iç çatışmaların olduğu bir ağa dönüştü" diyen Anna Rise, silahlı saldırıların intikam ateşine ve artan bir şiddet sarmalına yol açtığını söylüyor.

Çetenin kendi içindeki bölünmeye ek olarak, son zamanlardaki birkaç silahlı saldırının, esas olarak Saltskog ve Ronna yerleşim bölgelerinden gelen genç nesil arasındaki bir çatışmayla ilgili olduğunun altını çiziyor.

1Genel olarak, çetenin daha genç bireyleri öncelikle güç ve statü tarafından yönlendirilir ve daha sonra şiddet bunu başarmanın oldukça etkili bir yoludur" yorumu yapan Anna Rise, biraz daha yaşlı veya hiyerarşide daha yüksek olan suçluların genellikle parayla ve gelişmiş suç planlarıyla daha fazla ilgilendiğini söylüyor.

İsveç'te artan şiddet dalgasının ölümcül sonuçlara dönüşmesiyle birlikte, uluslararası bazı silah kaçakçılarının da dikkatini çektiği görülüyor.

Son yıllarda çok sayıda silahın kaçak yollarla İsveç'e girdiği ve bunun genellikle özel araçlar ya da küçük deniz araçlarıyla ülkeye sokulduğuna dair raporlar var.