Nisan ayında 10.5 enflasyon, Mayıs ayında düşerek 9.7'ye gerilerken bazı ekonomistler merkez bankasının faizlerle gerilettiği enflasyonu aynı seviyede tutmak ya da daha da geriletmek için yeni bir faiz artışına ihtiyaç olabileceğini kaydetti.
Riksbank'ın haziran sonundaki faiz oranı artışıyla ilgili farklı görüşler hakimken bazı uzmanlara göre, yıl sonuna kadar mutlaka bir faiz artışı daha gerektiği yönünde.
Ekonomist Shoka Åhrman, mevcut durumun yazdan sonra başka bir artışın da kapısını araladığını söylüyor.
Uzmana göre, önceki artışlardan daha fazla veriye ihtiyaç var, ancak gelinen noktada yeni bir faiz artışının da kaçınılmaz olduğu göz ardı edilemez ifadeleri kullandı.
TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi, editörün notu) ölçüsüne göre enflasyon oranı İsveç'te Mayıs ayı için yüzde 9,7'ye geriledi. Nisan ayında bu rakam yüzde 10,5 idi. Aynı zamanda, CPIF (Sabit Faizli Tüketici Fiyat Endeksi) önlemine göre enflasyon yüzde 6,6 olan beklenen rakamın üzerinde yüzde 6,7 olarak kaydedildi.
SPP/Storebrand'da tasarruf ekonomisti ve stratejisti Shoka Åhrman, enflasyonun hala çok yüksek bir seviyede olduğuna inanıyor.
"Enflasyon hala çok yüksek bir seviyede ve enflasyon oranı bir miktar düşmeye başlasa bile devam ediyor. Bugünkü açıklamanın Riksbank'ın faiz artırımlarına bakışını değiştireceğine ve Haziran sonunda böyle bir açıklama olacağına inanmıyoruz" yorumu yapan Shoka Åhrman, politika faizinin 25 puan artarak yüzde 3,75'e çıktığını söyledi.
Haziran ayındaki olası artış, tüm ipotekli olanlar ve özellikle değişken ipotekli olanlar için daha yüksek ipotek faiz oranları anlamına gelir. Ülkedeki ipotek sahiplerinin büyük bir kısmı 2023'te ipoteklerini müzakere edecek, bu da daha yüksek faiz maliyetleri ve vatandaşın cebinde daha az şey kalması ile sonuçlanacak.
Yine göz ardı edilemeyecek olan şey, enflasyonun hala bu kadar yüksek seviyede olması nedeniyle yazdan sonra bir başka faiz artışını doğrucak.
"Enflasyon oranı beklediğimizden biraz daha yüksek ve Riksbank daha düşük bir oranı hedeflemişti" diyen Shoka Åhrman, önceki faiz oranı artışlarından daha fazla veri beklenmesi gerektiğini, ancak yazdan sonra başka bir artışın göz ardı edilemeyeceğinin altını çizdi.
Riksbank'ın daha önce artışlarda biraz fazla hızlı olduğuna ve hızı yavaşlatmayı tercih edeceğine inanıyor.
Mayıs ayında gıda ve enerji ürünleri fiyatları düşerken, giyim, otel konaklamaları ve eğlence amaçlı tüketim fiyatları arttı.
İleriye dönük olarak, Riksbank'ın büyük merkez bankaları FED ve ECB'nin nasıl davrandığını yakından takip etmesi önemli olacak. Bu akşam Amerikan FED'i faiz kararını açıklayacak ve piyasa faiz artırımlarına ara vermesini bekliyor.
Shoka Åhrman: "FED kararı piyasalarda olumlu karşılanırsa İsveçli tasarruf sahipleri için de olumlu olabilir. Aynı zamanda, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğini ve bu durum İsveç kronunu daha da zayıflatmayacak şekilde korumak için bunu hesaba katması ve buna dayanarak hareket etmek gerektiğine inanıyoruz." ifadeleri kullandı.