GÖÇ

Kapıkule'de Gurbetçi Vatandaşa 1,7 Milyon Liraya Yakın Ceza Kesildi.

Yıllık izinini Türkiye'de geçirmek için Sıla Yolu üzerinden memleketine giden A.C.'ye, Avrupa'ya dönüş yolunda Kapıkule Sınır Kapısı'nda minibüsünde yaptığı değişiklikler nedeni ile 1,7 milyon Liraya yakın ceza kesildi.

Olay, 19 Ağustos 2024 pazartesi günü Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaşandı.

Tatil sonrası yaşadığı ülkeye doğru dönüş yoluna geçen A.C., Kapıkule'de beklemediği bir ceza ile karşı karşıya kaldı. Pasaport kontrolü sonrası gümrük memurunun aracı kontrol etmesiyle birlikte araçta, yurda giriş yapılandan farklı bir dizayn yapıldığı tespit edildi.

Fatura olmasına rağmen ceza yazıldı.

Minibüsünde yaptırdığı iç dizayn değişikliklerini öncesinde Gümrük Müdürlüğü'ne bildirmeyen A.C.'ye yaptırdığı işlemlerin faturasını ibraz etmesine rağmen toplamda 1.693.709 lira ceza kesildi.
Yazılan ceza sonrası şahsın, 'bu cezayı ödeyemeyeceğine' dair itirazda bulunması sonrası Kapıkule Gümrük Mudürlüğü'nde Uzlaşma Heyeti'ne girdi. Heyetin verdiği ortak karar sonrası cezada  3'te 2  oranında indirim uygulanarak toplamda 508.112 lira ceza ödemesi ile yurttan çıkışına izin verildi.

Yabancı plakalı araçlarda yapılacak değişiklikler öncesinde beyan edilmelidir.

Yedek parça kaçakçılığının önüne geçilebilmesi adına Türkiye'ye tamir veya modifiye için getirilen yabancı plakalı araçlar için bu işlem öncesi araç sahibinin en yakın gümrük müdürlüğüne başvurması gerekmekte olup, başvurusu sonrası sadece Gümrük Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından tamirat ve onarım yapılmasına izin verilmektedir.

 

Konuyla ilgili,

Buna göre Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 68)’in 8 inci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümleler eklendi:

“Tamir, bakım, onarım veya tadilat amacıyla gelen ve ülkemizde işlem ve işçilik gördükten sonra boş olarak çıkış yapacak yabancı ülke taşıtlarından tamir, bakım, onarım, tadilat veya işçilik bedeli 2.000 (ikibin) Euro veya karşılığı Türk Lirasından fazla olan ve bu durumu belgeleyen taşıtlardan geçiş ücreti alınmaz. Bu taşıtların tamir, bakım, onarım, tadilat veya işçilik bedeli 2.000 (ikibin) Euro veya karşılığı Türk Lirasından az olanlarından 600 (altıyüz) Euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınır.”

Haber ve Fotoğraf: Silayolu.com İbrahim Yırtmaz